Огласи за вработување

Praetorian

Староседелец
24 февруари 2012
325
395
1,063
Извини вака што некомпетентно ке се умешам,јас пак првиот месец не дека не ме интересира колку е платата,но секогаш се договарам,да ја одлучиме висината во однос на она за како почетник фирмата за која ке работам колку толку да ги увиди моите способности па да одлучиме.
Едит...зборот ми е,прво барам работа па плата.
Види, кога некој на пр. вика на инервју по логика кажува колку е плата на вработениот. Зашто нема смисла да ти крие износ на денари, ти да почнеш да работиш на пр. на 5-ти август а да ти каже колкава е платата на 5-ти сепрември.
Нормално, прво праќам ЦВ на миљарда места, па кај упали, идам на разговор. Секако, ако ми рече дечко ти ќе работиш по 8-9 саати за 6000, нема да прифатам, нема смисла, бидејќи тоа е експлоатирање, не работење.
 

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,753
1,673
На сигурно
Види, кога некој на пр. вика на инервју по логика кажува колку е плата на вработениот. Зашто нема смисла да ти крие износ на денари, ти да почнеш да работиш на пр. на 5-ти август а да ти каже колкава е платата на 5-ти сепрември.
Нормално, прво праќам ЦВ на миљарда места, па кај упали, идам на разговор. Секако, ако ми рече дечко ти ќе работиш по 8-9 саати за 6000, нема да прифатам, нема смисла, бидејќи тоа е експлоатирање, не работење.
Во ред те разбирам,јас само изнесов мое мислење од причина што многу често сум во ситуација од другата страна,односно оној кај кого некој се обрака за работа.
уште шред да почнам со интервјуто ме преваруваат со прашањето за платата.
тоа е многу нормално и го разбирам,но можам ли јас некому да кажам износ а единствено што знам за него е пример како одеше дур не седна на столчето.Нормално дека во едно интервју треба да се каже платата,барем минималната.
Но верувајте дека не е сеедно ни за одредени работодавачи тоа прашање.Што аако издемотивирам со плата за почетници прекрасен работник?
Без разлика на искуството и образованието на кандидатот,јас сметам дека ако има одприлика заинтересирнанст од двете страни на интервјуто,во секоја работа од било која област се потребни неколку дена обука(без разлика дали е веке работено на друго место истата работа)секоја кука си има посебни тертипи.Е после таа обука одприлика ке знам кога сума да ја понудам.

Се извинувам за офф топиците,нека се преместат ако треба во работно искуство :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Сладок and Praetorian

Praetorian

Староседелец
24 февруари 2012
325
395
1,063
...во секоја работа од било која област се потребни неколку дена обука(без разлика дали е веке работено на друго место истата работа)секоја кука си има посебни тертипи.Е после таа обука одприлика ке знам кога сума да ја понудам.

Се извинувам за офф топиците,нека се преместат ако треба во работно искуство :)
Се е во ред напишаното, само ина голем број работодавци-лешпери, во однос на пробната работа. Ќе работиш 2-3 дена, и после ќе ти рече- абе знаеш ти си добарждобра ама тетката на жена ми се јави, сакала да се пријави на огласот ќе и дадам шанса и на неа. Ма немој, досега жена ти не знаела дека си дал оглас па да и каже на роднината пред да викнеш некој друг на проба. Тоа е, за жал мајмунска работа.
 

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,753
1,673
На сигурно
Се е во ред напишаното, само ина голем број работодавци-лешпери, во однос на пробната работа. Ќе работиш 2-3 дена, и после ќе ти рече- абе знаеш ти си добарждобра ама тетката на жена ми се јави, сакала да се пријави на огласот ќе и дадам шанса и на неа. Ма немој, досега жена ти не знаела дека си дал оглас па да и каже на роднината пред да викнеш некој друг на проба. Тоа е, за жал мајмунска работа.
Јас не користам изговори а верувам дека има,фрлајте камења што донекаде ги оправдувам работодавците но не на секого се кажува вистината во лице,и не секогаш добро се проценува со кого како треба да се пристапи.
Никогаш нема да бидеме задоволни од платата,верувај ми:) ама баш никогаш,со качување на платата ни се качуваат и потребите и за неколку месеци ке сме пак незадоволни.жално ми е кога читам школуван кадар за плата од таа висина ама пак си велам најтежок пат е да започнеш со она џабе работи ама џабе не седи,но еден ден ке се исплати и тоа,ако не повеке барем повеке од седењето сигурно.Таков ни е системот и не ни преостанува ништо понекогаш освен да се прилагодиме.Блазе на срекниците и вештите кои одма го добиваат она што го бараат.
тука прекинувам на оваа тема,а немам против да продолжиме во соодветната.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Сладок and Lena

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
26
Битола
Не знам дали ова беше основната идеја на темава ама еве еден оглас од мене:
Барам работа. Било каква. Би работел шо било. поседувам знаења од областа на информатиката и работата со компјутери. Поседувам возачка од Б категорија. Зборувам англиски, скоро сите јазици од поранешна Југославија, и не обичам да се фалам ама разбирам нешто и блгарски. Имам добра рака шо значи ме бидув аза цртање, Креативен сум барем повеќе од 60-70% од луѓето.Добар оратор сум ( ако тоа ви помага нешто ) и сум тиски играч...Ако се прашувате каква ке биде мојата мотивација за извршување на задачата тогаш мора да знаете дека таа е право пропорционална со висината на платата ..

Ако му треба на некој лице со горе наведените кфалификации нека ме побара. Предност имаат од Битола. ПЕДЕРИ СТОП !!
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Сладок

Praetorian

Староседелец
24 февруари 2012
325
395
1,063
Не знам дали ова беше основната идеја на темава ама еве еден оглас од мене:
Барам работа. Било каква. Би работел шо било. поседувам знаења од областа на информатиката и работата со компјутери. Поседувам возачка од Б категорија. Зборувам англиски, скоро сите јазици од поранешна Југославија, и не обичам да се фалам ама разбирам нешто и блгарски. Имам добра рака шо значи ме бидув аза цртање, Креативен сум барем повеќе од 60-70% од луѓето.Добар оратор сум ( ако тоа ви помага нешто ) и сум тиски играч...Ако се прашувате каква ке биде мојата мотивација за извршување на задачата тогаш мора да знаете дека таа е право пропорционална со висината на платата ..

Ако му треба на некој лице со горе наведените кфалификации нека ме побара. Предност имаат од Битола. ПЕДЕРИ СТОП !!
*Нека трепка* Имаш на вработување.ком.мк за информатика полно огласи.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Сладок