Огласи за вработување

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,130
1,066
113
Скопје
www.statik-group.com
Јебига брат, колко да ми објаснуеш, комунистички сам ориентиран, никад нема тија како тебе да ги прифату. Искористуете работну снагу да се богатите. Иам контакти сс много што имав фирму за електрику, и прв ми кажуеш дека 100 денара саат даваш на електричари. И не верују да ти кажу. Сви су по 80, 85. Каснив плате по 2 месеца, сс изговор дека немогаја да наплати, а од џеб никако не му се давав. Мора на синчето станче да купи, јебига. Или у твој случај некое афто јако. А радници кој ги е*е бе брат, нека умирав, не им давам плату. Златан голи оток бе...
Јас не ја искористувам работната снага на работниците за да се богатам.Јас само сум нашол мајстори кои што се навистина професионалци и кои имаат голема волја да работат.Слободно најди профи мајстори, координирај ги а успатно наоѓај објекти/станови/куќи за да работат.Дали знаеш која одговорност е тоа? Дали ти би можел тоа да го правиш?Ако да тогаш зошто не почнеш?
100 денари час збориме за квалитетни мајстори батка.Побрзи се и од струјата.Вредат и повеќе да ги платам.Искрено ти кажувам.
Инаку кога веќе сме кај платите, на почетокот иако почнав со добра инвестиција после неколку месеци во мене немав пари за да ги исплатам работниците.Земав кредит.Ризикував и добив.Ми се отворија позиции за работа, работниците си останаа со редовни месечни примања и си вратив кредитот.
Немам син, млад сум ама после напорна работа си дозволив да си купам лично мој стан и моја кола.И не е јака колата, на старо е земена.Или цена 6000 евра.Ако тоа е јака кола, тогаш што збориме за x5/x6?
Секој си има свои разбирања околу некои нешта.Тебе очигледно човек не може да ти објасни нити пак да ти долови некои работи.
 
  • Like
Реакции: Сладок

Praetorian

Староседелец
24 февруари 2012
325
395
1,063
Многу ми се кретенски "огласите" за работа од Хербалајф за советници, каде после 2-3 глупи предавања, ти вика дека треба да им купиш производи за да станеш нивен агент. Што "вработување" е тоа?
Исто така, гледам некои фирми кога ќе распише конкурс за директор или некој Менаџер за човечки ресурси. Мислам кој к**, и бараат искуство од 3+ години, да е дипл. правник (на пр.) со 300 ЕКТС кредити. А како може некој кој завршил факултет пред 1,2,3 години по нова програма да има 3,4,5 или повеќе, работно искуство?
Стварно нелогични работи.
 

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,274
1,911
1,123
Kumanovo
Јас не ја искористувам работната снага на работниците за да се богатам.Јас само сум нашол мајстори кои што се навистина професионалци и кои имаат голема волја да работат.Слободно најди профи мајстори, координирај ги а успатно наоѓај објекти/станови/куќи за да работат.Дали знаеш која одговорност е тоа? Дали ти би можел тоа да го правиш?Ако да тогаш зошто не почнеш?
100 денари час збориме за квалитетни мајстори батка.Побрзи се и од струјата.Вредат и повеќе да ги платам.Искрено ти кажувам.
Инаку кога веќе сме кај платите, на почетокот иако почнав со добра инвестиција после неколку месеци во мене немав пари за да ги исплатам работниците.Земав кредит.Ризикував и добив.Ми се отворија позиции за работа, работниците си останаа со редовни месечни примања и си вратив кредитот.
Немам син, млад сум ама после напорна работа си дозволив да си купам лично мој стан и моја кола.И не е јака колата, на старо е земена.Или цена 6000 евра.Ако тоа е јака кола, тогаш што збориме за x5/x6?
Секој си има свои разбирања околу некои нешта.Тебе очигледно човек не може да ти објасни нити пак да ти долови некои работи.
Не треба да ми доловуеш ништо пријателе, још помалко да ми објаснуеш. Знам како функционира платен систем овде у мкд. Сигурно да ги прашам ја тија мајстори, имав што да кажев, ама пошто овде се размислуе као “еј, абе ќе ме истера, после неможу да најду работу“ ќе ќутив. Сигурно су ти осигурани на минималну плату, тој што е плус им га даваш на црно. Друго, тој што е на црно, пошто нема никакв документ кој те обврзуе да им ги даваш на време, па и уопште да им ги дадеш, касниш ги колко сакаш.
Одговорност било да наваѓаш објекти? За процент свак ќе ти даде работу, пријателе.
Има ли некој од тија твои радници решение за работан однос ? Или, све е тој на по 3 месеца, одјави/пријави?
А ја да почињам, не фала. Приоритет ми е прво да се изгубу од овуј државу, коју крадци гу водив. Е тг, ќе почну да размишљам за такво нешто.
 

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,130
1,066
113
Скопје
www.statik-group.com
Не треба да ми доловуеш ништо пријателе, још помалко да ми објаснуеш. Знам како функционира платен систем овде у мкд. Сигурно да ги прашам ја тија мајстори, имав што да кажев, ама пошто овде се размислуе као “еј, абе ќе ме истера, после неможу да најду работу“ ќе ќутив. Сигурно су ти осигурани на минималну плату, тој што е плус им га даваш на црно. Друго, тој што е на црно, пошто нема никакв документ кој те обврзуе да им ги даваш на време, па и уопште да им ги дадеш, касниш ги колко сакаш.
Одговорност било да наваѓаш објекти? За процент свак ќе ти даде работу, пријателе.
Има ли некој од тија твои радници решение за работан однос ? Или, све е тој на по 3 месеца, одјави/пријави?
А ја да почињам, не фала. Приоритет ми е прво да се изгубу од овуј државу, коју крадци гу водив. Е тг, ќе почну да размишљам за такво нешто.
Да, точно.Осигурани се сите на 10.000 денари со тоа што им доплаќам на црно.Ама бар јас ги осигурам.Во најмала рака има плави картони.Прашај ги тетките од Мирка Гинова или од некоја друга пропала фирма дали се воопшто осигурани.

Бидејќи и јас сум преку друга голема фирма поврзан, кога ми префрлаат кеш во банка обично неделно по 100.000 денари ги исплаќам работниците.Бар во тоа сум исполнителен и одговорен.

Па за куќа и јас знам да најдам да пуштам еден молер да искречи и да земам ни 100 еу.Збориме за големи објекти од проект Скопје 2014 или некоја од новиве трговски центри и слично.

Обично филозофијата на вработените е во стил 1 месец кога треба да се докажуваат работат турбо.Откако ќе ги пријавам фаќаат кривини, одма се болни и слично, си одат порано од работа итн итн.Тоа е единствена причина поради која одјавувам работник, или пак доколку не ги исполнува критериумите за работа.

Па кради и ти.И јас ја крадам државата што не плаќам целосни придонеси и перам пари и слично.Пробај и види како е.Не е така лесно како што си мислиш, особено покрај фактот што имам претходни работни искуства и знам како е :)
 

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,274
1,911
1,123
Kumanovo
Да, точно.Осигурани се сите на 10.000 денари со тоа што им доплаќам на црно.Ама бар јас ги осигурам.Во најмала рака има плави картони.Прашај ги тетките од Мирка Гинова или од некоја друга пропала фирма дали се воопшто осигурани.

Бидејќи и јас сум преку друга голема фирма поврзан, кога ми префрлаат кеш во банка обично неделно по 100.000 денари ги исплаќам работниците.Бар во тоа сум исполнителен и одговорен.

Па за куќа и јас знам да најдам да пуштам еден молер да искречи и да земам ни 100 еу.Збориме за големи објекти од проект Скопје 2014 или некоја од новиве трговски центри и слично.

Обично филозофијата на вработените е во стил 1 месец кога треба да се докажуваат работат турбо.Откако ќе ги пријавам фаќаат кривини, одма се болни и слично, си одат порано од работа итн итн.Тоа е единствена причина поради која одјавувам работник, или пак доколку не ги исполнува критериумите за работа.

Па кради и ти.И јас ја крадам државата што не плаќам целосни придонеси и перам пари и слично.Пробај и види како е.Не е така лесно како што си мислиш, особено покрај фактот што имам претходни работни искуства и знам како е :)
Мирка Гинова на времето е била фирма што ти можеш да с'нуеш за такву. И не само тај, него цела држава е функционирала. Тија лопови како тебе ги растурива, за да можев да крадев, и да се богатив. Македонка - Штип функционирала сс 25 000 работника 40 и кусур године, без ништо да закасни. Људи идесва на 55 године у пензију. Скоро свак човек е имаја работно место. И сга ти, некојси транзициони профитер, (читај лопов) отворија некоју фирму и се курчи туј на људи, кои пробуев да најдев некоју стабилну работу, и надав се дека некоју пензиичку ќе земев кд ќе дојде време (сс тој твое осигурање, дали и 4500 денара ќе извадив). Ама јебига, имаше една песна од Хладно пиво : Поштен без амбиција, лузерска традиција...
Кој не е краја на времето, сга е под команду на некога што е за доста приметљиво ниво понеинтелигентан од њега.
А тој е малце и болно. Поглуп од тебе да ти команди, заради тој што ти немаш ПАРЕ. И заради тија паре не си могаја ни да успееш, зашто Тато бија поштен, јебига. Сурова реалност, што верују за кратко време ќе се смени. На све има крај.
 
  • Like
Реакции: Сладок

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,130
1,066
113
Скопје
www.statik-group.com
Мирка Гинова на времето е била фирма што ти можеш да с'нуеш за такву. И не само тај, него цела држава е функционирала. Тија лопови како тебе ги растурива, за да можев да крадев, и да се богатив. Македонка - Штип функционирала сс 25 000 работника 40 и кусур године, без ништо да закасни. Људи идесва на 55 године у пензију. Скоро свак човек е имаја работно место. И сга ти, некојси транзициони профитер, (читај лопов) отворија некоју фирму и се курчи туј на људи, кои пробуев да најдев некоју стабилну работу, и надав се дека некоју пензиичку ќе земев кд ќе дојде време (сс тој твое осигурање, дали и 4500 денара ќе извадив). Ама јебига, имаше една песна од Хладно пиво : Поштен без амбиција, лузерска традиција...
Кој не е краја на времето, сга е под команду на некога што е за доста приметљиво ниво понеинтелигентан од њега.
А тој е малце и болно. Поглуп од тебе да ти команди, заради тој што ти немаш ПАРЕ. И заради тија паре не си могаја ни да успееш, зашто Тато бија поштен, јебига. Сурова реалност, што верују за кратко време ќе се смени. На све има крај.
Глеј, потекнувам од да не речам сиромашно семејство.Мајка ми работела во фирма која е жртва на приватизацијата.Фирмата отиде во стечај.Татко ми исто така работеше во фирма во која што плата не земаа по 5/6 месеци.
Јас сум немал ништо.Ама баш буквално.Додека сите мои врсници оделе на одмор уште во 6-то одделение јас сум си седел дома.
Сум имал едвај два пара фармерки и само 1 пар патики, кои постојано сум ги менувал за да не си мислат другите дека немам доволно облека.
Да напоменам дека и моите најдобри другари биле во иста ситуација ко мене.
Кога веќе станав поголем, се трудев да најдам работа ама залудно.Сум бил измачуван максимално, за 300 денари дневница од која морав 100 денари да одвојам за превоз, и 50 денари за јадење.
Толку голема омраза имав према тие што така искористуваат физичка сила на работникот што постојано ми се зголемуваше волјата за да направам нешто за себе во овој живот.
Како сум се снашол за пари, дали сум крадел, дали сум продавал, собрав пари со моите другари.Многу пари.
Решивме да отвориме бизнис.Сите пари ги вложивме во тој бизнис.Пропадна.
И повторно истата песна, цела година не сум знаел што е ден а што ноќ, изложувајќи го сопствениот живот на ризик за да стигнам до пари.
И повторно отворивме бизнис.И успеа.
Од парите од бизнисот, иако не беа многу, успеав на моите да им потпомогнам да си отворат приватна работилница/продавница за она што го работеле некогаш на времето.

Така да, ако јас не сум ценел/не ценам пара и ако јас не знам како се заработува пара гадно си се заебал.Ниедна пара на светот не ми е доволно за да ги исплатат сите мои непреспани ноќи, стресови, трауми и слично.
Максимално се трудам работниците да имаат плата.Јебига, да можам би ги осигурал на 30.000, ама големи се придонесите.Државата е крива така? Да.
И сеуште ќе крадам.Како што она крадеше и испозатвори огромни фирми и моите останале без работа.

И да бе, шеф сум.Нели по дифолт шефовите се глупи, да му е**м мајката, како јас не бев шеф.
Сите муабети ги знам.Не мора да потенцираш кој е глуп а кој не.
 
  • Like
Реакции: Сладок

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,274
1,911
1,123
Kumanovo
Глеј, потекнувам од да не речам сиромашно семејство.Мајка ми работела во фирма која е жртва на приватизацијата.Фирмата отиде во стечај.Татко ми исто така работеше во фирма во која што плата не земаа по 5/6 месеци.
Јас сум немал ништо.Ама баш буквално.Додека сите мои врсници оделе на одмор уште во 6-то одделение јас сум си седел дома.
Сум имал едвај два пара фармерки и само 1 пар патики, кои постојано сум ги менувал за да не си мислат другите дека немам доволно облека.
Да напоменам дека и моите најдобри другари биле во иста ситуација ко мене.
Кога веќе станав поголем, се трудев да најдам работа ама залудно.Сум бил измачуван максимално, за 300 денари дневница од која морав 100 денари да одвојам за превоз, и 50 денари за јадење.
Толку голема омраза имав према тие што така искористуваат физичка сила на работникот што постојано ми се зголемуваше волјата за да направам нешто за себе во овој живот.
Како сум се снашол за пари, дали сум крадел, дали сум продавал, собрав пари со моите другари.Многу пари.
Решивме да отвориме бизнис.Сите пари ги вложивме во тој бизнис.Пропадна.
И повторно истата песна, цела година не сум знаел што е ден а што ноќ, изложувајќи го сопствениот живот на ризик за да стигнам до пари.
И повторно отворивме бизнис.И успеа.
Од парите од бизнисот, иако не беа многу, успеав на моите да им потпомогнам да си отворат приватна работилница/продавница за она што го работеле некогаш на времето.

Така да, ако јас не сум ценел/не ценам пара и ако јас не знам како се заработува пара гадно си се заебал.Ниедна пара на светот не ми е доволно за да ги исплатат сите мои непреспани ноќи, стресови, трауми и слично.
Максимално се трудам работниците да имаат плата.Јебига, да можам би ги осигурал на 30.000, ама големи се придонесите.Државата е крива така? Да.
И сеуште ќе крадам.Како што она крадеше и испозатвори огромни фирми и моите останале без работа.

И да бе, шеф сум.Нели по дифолт шефовите се глупи, да му е**м мајката, како јас не бев шеф.
Сите муабети ги знам.Не мора да потенцираш кој е глуп а кој не.
Не ми беше муабет тебе да те навреду у никој случај. Само сакам да ти гу долову реалну ситуацију, сга ти што си се пронајде у муабет ја за тој не сам крив. Иначе, и ја га имаше ист случај. Татко ми остана без работу пред 10 године. Имаше 53 године, 10 године пред пензију. Од шеф на механизацију у Пелагонију, остана на улицу сс 3400 денара придонес за технолошки вишак. Замисли... сс 33 године стаж. 6 године е работаја приватно од ноќ до ноќ за да издржава фамилију. Ја идеше у школу, мајка ми нигде не работеше. Заврши средњу, место како сви мамини и татини кремци, да иду на факултет, ја почна сс арбајтен. И тој правац црна гора, електричар. (Имаше претходни познавања од слабу струју и електронику, па не ми беше толко тешко , брзо се уклопи, брзо бидна мајстор шо се вика. Сга иам статус бригадир у овуј фирму куде што работу. Ама различан сам од сви остали. Место да им мрсу муда на колеге, да ги терам да црнчив а ја да се врткам около њима, напротив. Највише работу од сви њима. Колега пред све ми е. Газду кој га е*е, он не те смета како човек, него како машина за правење на паре. Има едно инжењерче у фирму, просто е како пасуљ. Не разликуе 3x2,5mm од 3x1,5mm пресек на кабел. 100 пута се јави за да праша дали тој е тој кд треба нешто да донесе... И после ја тога да га сметам високо образован, и шеф да ми биде? А скоро сви су исти.. Затој заеби... овај приватизација на овуј државу е едн тоталан промашај што гу натера државу у милијардни дугови што нас - народ у овуј државу ќе не заглавив. Ако су капиталисти биле жртве на комуунизам... сга народ е жртва на капитализам.
 

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,130
1,066
113
Скопје
www.statik-group.com
Не ми беше муабет тебе да те навреду у никој случај. Само сакам да ти гу долову реалну ситуацију, сга ти што си се пронајде у муабет ја за тој не сам крив. Иначе, и ја га имаше ист случај. Татко ми остана без работу пред 10 године. Имаше 53 године, 10 године пред пензију. Од шеф на механизацију у Пелагонију, остана на улицу сс 3400 денара придонес за технолошки вишак. Замисли... сс 33 године стаж. 6 године е работаја приватно од ноќ до ноќ за да издржава фамилију. Ја идеше у школу, мајка ми нигде не работеше. Заврши средњу, место како сви мамини и татини кремци, да иду на факултет, ја почна сс арбајтен. И тој правац црна гора, електричар. (Имаше претходни познавања од слабу струју и електронику, па не ми беше толко тешко , брзо се уклопи, брзо бидна мајстор шо се вика. Сга иам статус бригадир у овуј фирму куде што работу. Ама различан сам од сви остали. Место да им мрсу муда на колеге, да ги терам да црнчив а ја да се врткам около њима, напротив. Највише работу од сви њима. Колега пред све ми е. Газду кој га е*е, он не те смета како човек, него како машина за правење на паре. Има едно инжењерче у фирму, просто е како пасуљ. Не разликуе 3x2,5mm од 3x1,5mm пресек на кабел. 100 пута се јави за да праша дали тој е тој кд треба нешто да донесе... И после ја тога да га сметам високо образован, и шеф да ми биде? А скоро сви су исти.. Затој заеби... овај приватизација на овуј државу е едн тоталан промашај што гу натера државу у милијардни дугови што нас - народ у овуј државу ќе не заглавив. Ако су капиталисти биле жртве на комуунизам... сга народ е жртва на капитализам.
Сакав да ти кажам дека за разлика од сопственици на фирми кои што ги експлоатираат работниците за никакви пари и работат до несвест, кај мене точно се знае работно време, исплата навремена, сите се осигурани.Сабота работат до 2-3 за да видат бар малку повеќе од викендот.
Секогаш сум имал разбирање доколку некој од чираците/мајсторите петок заглават и се начукаат и во сабота задоцнат или воопшто да не дојдат на работа.Едино ме нервира ако не ме известат за тоа.
Јас те сфаќам потполно што ми збориш, од причина што и јас ја имам видено темната страна на животот и што сега буквално гледам само за себе, да направам доволно кеш, затоа што нити јас не сум некоја крупна ѕверка за да опстојувам наредни 100 години со овој бизнис.Иднината со ваква работа е непредвидлива.Утре може да ме затворат за непријавување даноци и перење пари и што уште не.

Ги знам таквите паразити што имаат завршено факултет и мисли дека знае се, а уствари не знае да си го избрише гзот.Многумина ми тропнале на врата за да работат во моја фирма, и иако они имаат завршено факс и мислат дека одма ќе дојдат на место на бригадири и супервизори, сепак повеќе од нив се разбирам.
И јас некогаш сакам да подработам со нив, иако повеќе им сметам отколку што ќе сработам, сфаќам дека нема ништо поубаво од тоа да си работиш и да не мислиш на ништо.
Постојано ги пратам дали нештото го прават по проект, постојано нарачувам материјали, и самиот знаеш како одат работите, и тоа само за електрика, а камоли гипсари,молери, скелеџии.Главава ми пука ама тоа е.Веруј дека не е лесно.
И да, приватизацијата е срање, ама кога веќе така гледаме на работите и кога веќе сме влезени во тоа срање, бар да ги искористиме сите можни ресурси на таа приватизација за да некогаш имаме нешто повеќе, за нови времиња затоа што во државава ама баш буквално не се знае ништо.Се живее од ден за ден.
 

Praetorian

Староседелец
24 февруари 2012
325
395
1,063
Пак гледам како упорно сајтовите за работа се узурпираат со фирми кои "вработуваат" лица, на пр- Орифлејм, Велнесс, Авон, кликање на интернет...нема до толку асални администратори да ништат такви преваранти?! :mad:
Секоја чест само на најдиработа и вработување.
П.с да не знае некој од адвокати, извршители или нотари да дава плата повисока од 9-10 000?
 
  • Like
Реакции: Сладок

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,231
17,758
1,673
На сигурно
Пак гледам како упорно сајтовите за работа се узурпираат со фирми кои "вработуваат" лица, на пр- Орифлејм, Велнесс, Авон, кликање на интернет...нема до толку асални администратори да ништат такви преваранти?! :mad:
Секоја чест само на најдиработа и вработување.
П.с да не знае некој од адвокати, извршители или нотари да дава плата повисока од 9-10 000?
Извини вака што некомпетентно ке се умешам,јас пак првиот месец не дека не ме интересира колку е платата,но секогаш се договарам,да ја одлучиме висината во однос на она за како почетник фирмата за која ке работам колку толку да ги увиди моите способности па да одлучиме.
Едит...зборот ми е,прво барам работа па плата.
 
  • Like
Реакции: Сладок