Моментално читам...

Baronessa

Истакнат Член
13 февруари 2012
541
751
93
Los Angeles!
Случајно пазарував во Тоббако и погледот ми западна, во "Хирамовиот клуч од Кристофер Најт и Роберт Ломас".. ме привлече мистеријата на масонството...
еве некои извадени белешки од оваа книга:
* Масонството е особен морален систем, прикажан низ алегории и илустриран со симболли
*Трите основни принципи врз кои почива масонството се:
-братската љубов
-спасението
-вистината
* "Во рослинското светилиште откривме натпис на латински што ни се стори многу содржаен и духовит. Претпоставуваме дека е земен од назаренските свитоци:
ВИНОТО СЕ СИЛНО, ЦАРОТ ПОСИЛЕН,
А ЖЕНИТЕ СЕ УШТЕ ПОСИЛНИ
НО НАЈСИЛНА Е ВИСТИНАТА"
*
Масонството посебно го нагласува поттикнувањто на вискои морални стандарди кај своето членство.
Но штом ова друштво користи тајни ракувања, тајни знаци, и таен јазик за меѓусебно препознавање на членството, луѓето се сомневаат дека шири негативно, а не позитивно влјание. Зошто инако би користеле такви методи, ако не за да ја скријат вистината? Зошто се кријат ако нема што да скријат. Оние што не му припаѓаат на масонството сметаат дека сета таа идеја за посебна облека, за рецитирање езотерични текстови и за извршување на чудни ритуали е толку глупава што се наклонети да веруваат дека мора да постои некоја друга, веројатно позлокобна привлечност. Моежеби и нема... ама негирањето секогаш тешко се докажува...
Што вие моментално читате?
 

Proton

Староседелец
12 февруари 2012
148
279
1,063
Скопје
моментално литературат од игор џамбазов... гол човек ја довршив во еден ден исега ја почнав прирачник за анти анти алкохоличари...

Јас му ја имам прочитано „Прирачник за анти анти алкохоличари“, топ книга... makes you think... после тоа секогаш кога ќе ми се припиеше алкохол се преиспитував - која е границата не-алкохоличар - алкохоличар. :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Biljana Todoroska

efederer

Админ
Член на администрација
2 октомври 2011
156
256
1,063
Моќта на потсвеста од Џозеф Марфи. Доказ дека сите одговори моете да ги најдете во вашата потсвест. Нашата потсвест е резиденција на вистината - моќно оружје во вашите раце кога ќе научите да управувате со неа.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: 84 sk_Y ^_- and Lena

Baronessa

Истакнат Член
13 февруари 2012
541
751
93
Los Angeles!
Моќта на потсвеста од Џозеф Марфи. Доказ дека сите одговори моете да ги најдете во вашата потсвест. Нашата потсвест е резиденција на вистината - моќно оружје во вашите раце кога ќе научите да управувате со неа.
Премногу религиска... за мој вкус...
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: 84 sk_Y ^_- and Nevazna

zica

Нов член
14 февруари 2012
13
18
3
37
Моментално ја читам Колачиња за појадок интересна лесна книга , иако повеќе претпочитам некој добар трилер како на пр. од Роберт Ладлам
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum and red_rose