Македонски урбани легенди

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,031
2,642
1,143
26
Битола
Ако напишеш на твојот блог за ова ќе биде интересно за читање.

А зелената куќа само малку да се подсреди ќе биде една од најпосетуваните. Зачувана од пред втората светска војна, колку туристи само ќе привлекува, да беше на друго место ќе плачевме да одеме и да ја видеме. Ама тоа е не го цениме нашето туку туѓото.
добра идеја.. ја ке напишам еден текст и ке клам линк тука...

http://the_jackal.blog.mk/2012/02/20/kuka-na-duhovi-ili-sepak-ne/ еве линк со појке слики и малку подетално за приказните за куќата..
 
  • Like
Реакции: Selma

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,192
3,931
743
Чудна сила уриваше се што ќе почнеше да се гради на темелите на старата црква
По земјотресот, властите одлучиле на местото на црквата да изградат културен дом, но сите обиди нешто да се изгради биле кобни- работниците се повредувале, а двајца ги затрупале тукушто изградените темели
Она што ја прави оваа црква поразлична од другите, е тоа што објектот е само привремено подигнат, во близина на темелите на некогашната црква "Света Богородица" која била заштитничка на Скопје. Таа во себе ја крие историјата на градот, испреплетена со многу легенди и мистерии. Старите скопјани не само што ја чувствуваат црквата "Света Богородица" како заштитничка на Скопје туку, поради мистичните и натприродни случувања, сметаат дека местото на кое е изградена е свето и на него не може да има ништо друго освен црква.
Старата црква "Света Богородица", чие цело име гласи "Рождество на Света Богородица", била изградена во 1835 година кога Македонија била дел од Османлиската Империја. Во тоа време, Македонците не смееле да градат цркви, вели протојереј Методи Лазаревски, кој денес работи во "Св. Богородица". "Тогаш никој не смеел да гради црква. И оние што се изградени, направени се ниски, повеќе во земја. За да ја изградат ‘Света Богородица’, христијаните се послужиле со итрина, затоа што само на тој начин можеле да ја изградат. На местото на црквата тие закопале икони и крстови, а потоа отишле кај султанот да бараат дозвола на тоа место да изградат црква, со образложение дека е свето. Султановите служители дошле во Скопје, копале на посоченото место и кога навистина нашле закопани христијански обележја, султанот им дал дозвола да изградат црква", вели прота Лазаревски.
Таа била подигната за многу кусо време, а се зборува дека, покрај бројните еснафи кои дале свој придонес, најмногу пари за нејзина изградба дал некој богаташ кој имал два сина. Каменот со кој ја граделе бил пренесуван од човек на човек од каменолом во подножјето на Водно, па преку Вардар. Во изградбата учествувале 10.000 луѓе кои работеле со голем ентузијазам за да се заврши што побрзо. Таа била една од најголемите цркви во Скопје и прераснала во Соборен храм. Веднаш до неа била сместена Митрополијата, а само на неколку метри од неа, подоцна никнала и малата црква "Света Мина". Самото тоа што била Соборен храм, говори дека била многу посетена, во неа се крштавало и се венчавало, се држеле литургии и се славело христијанството.
"’Света Богородица’ беше голема и многу убава црква. Внатре целата беше во резби од борово дрво. Sидовите беа покриени со златни икони. Постојано беше полна со луѓе. Јас сум венчана во неа и таа ми е во најубавите спомени", вели Милка Дебарлиева, која израснала во Пајко Маало каде што сега се темелите на црквата.
Баба Милка се сеќава и на времето кога црквата била запалена и опљачкана во 1943 година, за време на бугарската окупација. "И денес пред очи ми е таа слика. Додека пламенот уште не беше многу голем, Бугарите влегуваа внатре и ги изнесуваа златните икони. Ништо не оставија. По огнот, од црквата останаа само изгорени sидини, но традицијата никој не можеше ниту да ни ја запали ниту, пак, да ни ја украде. За празниците ние продолживме да се собираме тука. Ги чистевме камените плочи и традицијата ја одржувавме во урнатините кои за нас беа свети", раскажува баба Милка.
Со палењето и пљачкосувањето, скопјани ја изгубиле својата заштитничка. Баба Милка верува дека од тогаш работите во градов тргнале на лошо – поплава, земјотрес, па се до ова што се случува денес. Таа вели дека за време на комунизмот им ги одзеле и урнатините. По земјотресот, државата решила на темелите на црквата да изгради културен дом, но токму тогаш се покажало дека местото каде што е црквата е свето.
"Дојдоа со булдожери и ги урнаа сите остатоци од црквата. Сакаа тука да градат културен дом, во нејзините темели. Но, не им даде господ. Денес ќе изградат, а утре ќе го најдат урнато. Некоја сила буташе се што ќе изградеа. Што раце, нозе и ‘рбети искршија работниците, а двајца загинаа во темелите", вели Баба Миклка, потенцирајќи дека оваа мистерија ја знаат речиси сите стари скопјани, но молчат. Лазаревски пак, осведочи дека смртта на двајцата работници и несреќните случаи за време на обидите да се изгради културен дом не се само мистериозна легенда за која се зборува меѓу луѓето.
"Тоа е чиста вистина. Овде се случуваа необични нешта. Двајца работници, навистина загинаа во темелите на ‘Света Богородица’. Мој пријател, судија, беше на увидот кога загинаа. Од неразјаснети причини, тукушто изградените темели се урнале и ги затрупале двајцата работници. Тогаш властите се откажаа од градењето културен дом врз камењата на црквата. Тоа е чудо божјо, мајката божја тука ставила рака и како да вели ‘тука е мојот дом’. И денес тука стојат масивните бетонски темели на несудениот културен дом. Од тогаш, местото почна да се запустува и до пред некоја година не се познаваше дека тука имало црква", вели прота Лазаревски.
Тој, поддржан од група скопјани кои организираа движење за храмот "Света Богородица" поставија крст, како камен-темелник на новата црква која треба да се изгради на темелите на старата. Нешто подоцна беше изграден привремениот објект, па скопјани за Богородица и за другите христијански празници почнаа тука да се собираат. Подоцна се појави и идејата за изградба на нова црква.
"Немавме во план овде да градиме црква. Планот беше да се гради некаде во Аеродром или во Карпош каде што има верници, а нема цркви. Но, луѓето доаѓаа кај нас и ни кажуваа дека сониле или им се видело дека треба да се изгради црква на темелите на старата ‘Света Богородица’, и тие ни ја дадоа таа идеја. Прво, земјиштето не беше на црквата, поведовме постапка и го добивме .
 

Maks

Староседелец
Дали некој некогаш е слушнал за вампирската куќа во Штип?
Многу луѓе ја имаат купувано па продавано за краток период од кој и таткото на еден мој пријател кој вели дека следново е точно. Сите тие тврдат дека навечер нешто тропало по таванот и во подрумот, а и многу работи внатре сами се превртувале и кршеле навечер.Таа куќа до скоро беше празна неколку години. Ја испитуваа и рекоа дека во таа куќа може да живеат само луѓе кои се муслимани инаку сега таму од пред 6 месеци живеат турци и викаат дека нема ништо во куќата одкога се вселени. Куќата инаку е изградена на стари турски гробишта.:ladno

оди види... да ти смрзне крвта... пошто сум од гостивар и нон стоп сум одела натаму....
И во близина на Штип има такво место на еден излаз од градот према едно село само не излава никаква дама туку од една страна на патот има нива а од др. страна има чешма и икона нешто како мала црквичка постарите луѓе одовде кажуваат дека е точно тоа и дека таму на полноќ на патот често се случувало патот да го минел они го кажуваат светец дека одел накај црквичката точно на полноќ и таму и има изгаснато колата на многу луѓе и додека не поминал преку патот не палела колата. Инаку поминувам од таму навечер но го избегавам тоа време полноќ, до некаде верувам во урбани легенди поготово кога ми каже некое постаро лице
 
  • Like
Реакции: 84 sk_Y ^_-

Mila Kunis

Истакнат Член
15 февруари 2012
2,279
3,528
443
Скопје
Чудна сила уриваше се што ќе почнеше да се гради на темелите на старата црква
По земјотресот, властите одлучиле на местото на црквата да изградат културен дом, но сите обиди нешто да се изгради биле кобни- работниците се повредувале, а двајца ги затрупале тукушто изградените темели
Она што ја прави оваа црква поразлична од другите, е тоа што објектот е само привремено подигнат, во близина на темелите на некогашната црква "Света Богородица" која била заштитничка на Скопје. Таа во себе ја крие историјата на градот, испреплетена со многу легенди и мистерии. Старите скопјани не само што ја чувствуваат црквата "Света Богородица" како заштитничка на Скопје туку, поради мистичните и натприродни случувања, сметаат дека местото на кое е изградена е свето и на него не може да има ништо друго освен црква.
Старата црква "Света Богородица", чие цело име гласи "Рождество на Света Богородица", била изградена во 1835 година кога Македонија била дел од Османлиската Империја. Во тоа време, Македонците не смееле да градат цркви, вели протојереј Методи Лазаревски, кој денес работи во "Св. Богородица". "Тогаш никој не смеел да гради црква. И оние што се изградени, направени се ниски, повеќе во земја. За да ја изградат ‘Света Богородица’, христијаните се послужиле со итрина, затоа што само на тој начин можеле да ја изградат. На местото на црквата тие закопале икони и крстови, а потоа отишле кај султанот да бараат дозвола на тоа место да изградат црква, со образложение дека е свето. Султановите служители дошле во Скопје, копале на посоченото место и кога навистина нашле закопани христијански обележја, султанот им дал дозвола да изградат црква", вели прота Лазаревски.
Таа била подигната за многу кусо време, а се зборува дека, покрај бројните еснафи кои дале свој придонес, најмногу пари за нејзина изградба дал некој богаташ кој имал два сина. Каменот со кој ја граделе бил пренесуван од човек на човек од каменолом во подножјето на Водно, па преку Вардар. Во изградбата учествувале 10.000 луѓе кои работеле со голем ентузијазам за да се заврши што побрзо. Таа била една од најголемите цркви во Скопје и прераснала во Соборен храм. Веднаш до неа била сместена Митрополијата, а само на неколку метри од неа, подоцна никнала и малата црква "Света Мина". Самото тоа што била Соборен храм, говори дека била многу посетена, во неа се крштавало и се венчавало, се држеле литургии и се славело христијанството.
"’Света Богородица’ беше голема и многу убава црква. Внатре целата беше во резби од борово дрво. Sидовите беа покриени со златни икони. Постојано беше полна со луѓе. Јас сум венчана во неа и таа ми е во најубавите спомени", вели Милка Дебарлиева, која израснала во Пајко Маало каде што сега се темелите на црквата.
Баба Милка се сеќава и на времето кога црквата била запалена и опљачкана во 1943 година, за време на бугарската окупација. "И денес пред очи ми е таа слика. Додека пламенот уште не беше многу голем, Бугарите влегуваа внатре и ги изнесуваа златните икони. Ништо не оставија. По огнот, од црквата останаа само изгорени sидини, но традицијата никој не можеше ниту да ни ја запали ниту, пак, да ни ја украде. За празниците ние продолживме да се собираме тука. Ги чистевме камените плочи и традицијата ја одржувавме во урнатините кои за нас беа свети", раскажува баба Милка.
Со палењето и пљачкосувањето, скопјани ја изгубиле својата заштитничка. Баба Милка верува дека од тогаш работите во градов тргнале на лошо – поплава, земјотрес, па се до ова што се случува денес. Таа вели дека за време на комунизмот им ги одзеле и урнатините. По земјотресот, државата решила на темелите на црквата да изгради културен дом, но токму тогаш се покажало дека местото каде што е црквата е свето.
"Дојдоа со булдожери и ги урнаа сите остатоци од црквата. Сакаа тука да градат културен дом, во нејзините темели. Но, не им даде господ. Денес ќе изградат, а утре ќе го најдат урнато. Некоја сила буташе се што ќе изградеа. Што раце, нозе и ‘рбети искршија работниците, а двајца загинаа во темелите", вели Баба Миклка, потенцирајќи дека оваа мистерија ја знаат речиси сите стари скопјани, но молчат. Лазаревски пак, осведочи дека смртта на двајцата работници и несреќните случаи за време на обидите да се изгради културен дом не се само мистериозна легенда за која се зборува меѓу луѓето.
"Тоа е чиста вистина. Овде се случуваа необични нешта. Двајца работници, навистина загинаа во темелите на ‘Света Богородица’. Мој пријател, судија, беше на увидот кога загинаа. Од неразјаснети причини, тукушто изградените темели се урнале и ги затрупале двајцата работници. Тогаш властите се откажаа од градењето културен дом врз камењата на црквата. Тоа е чудо божјо, мајката божја тука ставила рака и како да вели ‘тука е мојот дом’. И денес тука стојат масивните бетонски темели на несудениот културен дом. Од тогаш, местото почна да се запустува и до пред некоја година не се познаваше дека тука имало црква", вели прота Лазаревски.
Тој, поддржан од група скопјани кои организираа движење за храмот "Света Богородица" поставија крст, како камен-темелник на новата црква која треба да се изгради на темелите на старата. Нешто подоцна беше изграден привремениот објект, па скопјани за Богородица и за другите христијански празници почнаа тука да се собираат. Подоцна се појави и идејата за изградба на нова црква.
"Немавме во план овде да градиме црква. Планот беше да се гради некаде во Аеродром или во Карпош каде што има верници, а нема цркви. Но, луѓето доаѓаа кај нас и ни кажуваа дека сониле или им се видело дека треба да се изгради црква на темелите на старата ‘Света Богородица’, и тие ни ја дадоа таа идеја. Прво, земјиштето не беше на црквата, поведовме постапка и го добивме .
Ова е црквата спроти МАНУ?
 

Black Mamba

Активен Член
6 март 2012
121
125
43
е па за ова јас пишував погоре на мтв беше во емисијата талкачи мислам се вика.. ама појке беше глупости отколку нешто паметно и интересно...
Не да беше глупости!!!

Го донесоа Мастер Константин навечер, пошто он стручно тврдеше дека во куќата имало изгубени души, а таквите само навечер се бркале. Влегоа внатре, он малце мафташе со рацете - као, еве - ги бркам, па после шепкаа нешто што никој жив не успеа да чуе, па после малце специјални ефекти ( снег на екранот!) и фино лепо искочија надвор, сите среќни и задоволни зашто изгубените души сега го пронашле својот пат.

Не викам дека таму нема ништо - само коментирам за емисијата која така фино го испоштува овој урбан мит ;)
 
  • Like
Реакции: Mnogo Bitno

Bibi@

Староседелец
Најфотограф
1 март 2012
399
743
1,103
Иначе еве ви мој слики од куќата во Пржино така наречената "Зелена Куќа"

Легендата за зелената куќа-замок на улица Востаничка во населбата Пржино, која датира од пред Втората светска војна, вели дека ја бие проклетство и секој кој ќе се всели во неа ќе заврши трагично. Според локалното население, повеќе браќа кои живееле во неа делеле заедничка несреќна судбина, која се верува дека била поврзана со лошата карма на нивната куќа.
До денес, никој, освен зависниците од дрога, не се осмелува да влезе во куќата.
- Меѓу нас е позната како куќа на стравот. Прикаската за ужасната судбина што ја носи оваа куќа се пренесува од генерација на генерација. Херојско дело беше порано меѓу децата ако некој влезе макар и во дворот на замокот, но, сега е претворена во дувло на зависници од дрога – вели жител на Пржино.
Управата за заштита на културното наследство отвори инцијатива за заштита со закон на зелениот замок, кој со својата градба се издвојува од скопската архитектура и го привлекува вниманието на секој минувач.
- Сé уште немаме добиено решение за заштита. Ја разгледуваме секоја можност, но, во зависност од тоа што ќе одлучат стручните екипи, ние ќе дејствуваме – изјавија од НУ Конзерваторски центар- Скопје.
Куќата е препродавана повеќе пати, но, никој од новите сопственици не се осмелува да преземе какви било активности за нејзина реконструкција.
Во Пржино се шпекулира дека сепак се работи многу повеќе за нерасчистени имотно-правни односи отколку за страв од духовите кои ја прогонуваат.
Сепак, кој и да биде последен сопственик што ќе реши да ја реконструира, Конзерваторскиот центар ќе се обиде да издејствува да се имплементираат делови од постојната градба за куќата да го задржи уникатниот стил.
Фасцинантно ..... и морничаво :skull
 

MKD

Нов член
11 март 2012
24
22
3
31
Скопје
Значи НИКОГАШ немојте да одите накај маврово околу 12час на полноќ... ќе ви застане колата и додека не помине 1мин после полноќ нема да може да ја запалите.. се појавува дамата во бело...
ова го имам видено и оттука стравот од темнина и она што таа го носи...
е, за ова имав слушнато а го доживеав пред неполни 7 месеци...тоа се наоѓа одма под надвозникот, уште 10-12 метри понатаму..иначе автомобилите гаснат зашто има големо магнетно поле на тоа место..електриката гасне..а кога ќе го поттурнеш автомобилот 5-10 метри понатаму - ќе запали. А `белите работи` се всушност намерно оставени за да не излеташ од патот, и да имаш ориентација кај си! Меѓутоа - поубаво е кога нема научно објаснување.. :) :)
 
  • Like
Реакции: Mnogo Bitno and melpomena

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,231
17,757
1,673
На сигурно
Не знаеме да го цениме и тоа малце што го имаме..
Да беше ова во Америка ќе се реконструираше и ќе се направеше атракција одма и сите одколу ќе ќаруваа од авантуристи кој се жедни за вакви приказни. Малце подоле ти се наоѓа и куќата каде што е снимано Викенд на Мртовци, за жал и таа пропаѓа и пополека ја снаоѓа истата судбина...
Таа од викенд на мртовци беше на моја пријателка и ја продаде пред неколку години и нема никва посебна архитектура ниту пак некоја мистерија со неа.Уште еден фил снимиа во неа и е најобична кука која да не речам ја дошминкуваат само за филмот а е карактеристична само дека е стара и има огромен двор.Сум спиела во неа неколку пати и нема духови:)
 
  • Like
Реакции: Taa Sum.. and MKD

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,192
3,931
743
Таа од викенд на мртовци беше на моја пријателка и ја продаде пред неколку години и нема никва посебна архитектура ниту пак некоја мистерија со неа.Уште еден фил снимиа во неа и е најобична кука која да не речам ја дошминкуваат само за филмот а е карактеристична само дека е стара и има огромен двор.Сум спиела во неа неколку пати и нема духови:)
Никој не рекол дека има духови, туку во близина на оваа се наоѓа Зелената Куќа, таа ја постирав ако некој иде натаму па ако сака да помине и тука.. :D
 
  • Like
Реакции: MKD

MKD

Нов член
11 март 2012
24
22
3
31
Скопје
Никој не рекол дека има духови, туку во близина на оваа се наоѓа Зелената Куќа, таа ја постирав ако некој иде натаму па ако сака да помине и тука.. :D
Е, за таа куќа...не знам колку е убаво да се зборува..ама еве штом е почнато - во таа куќа пред некое време има живеено еден слеп човек, кој имено, беше пријател на некој од моиве...човекот си беше добар ама нешто му се случи од кога се пресели во неа...ај ќе ги прашам моиве дома ;) па ќе пишам пак што и како беше хахах
 
  • Like
Реакции: Hip.Hop_MKD