Дневнику, батка, како си?
Прв пат пишувам вака. Имав едно време, онаков, класичен дневник, на хартија. Но, ракописот ми е исклучително грд и неразбирлив, па престанав да пишувам бидеќи подоцна ништо не можев да прочитам.
Сега кога ќе размислам, можеби оној грдиот ракопис имал и добри страни. Мајка ми кога чепкала по моите фиоки не можела ништо да прочита.
Деновиве не се чувствувам баш прекрасно...
Во еден момент сум опкружена со монотонија, а веќе во следниот се е некаква каша-чорба. Некаква баш грда каша-чорба...како онаа што баба ми ја јаде, наводно била добра за здравјето. Со мелена боранија, просо, лук, вода и што ли не...? Онаа која, кога ја јадеш првиот збор што ти доаѓа на ум е „бљуваница“.
Портокали мавам по две гајби за четири дена...татко ми почна по две гајби да купува. Па какви јаболка, какви врагови...јас само портокали сакам.
Еве, во последно време само дремам и спијам. На часови, досадно. Едноставно нема што друго да правиш освен со грдиот мој ракопис да ја си ја завршам задачата прва и после да спијам до крајот на часот. Веќе не знам дали го сакам или мразам звукот на ѕвончето. Ме буди, а не сакам која некој или нешто ме буди. Потоа, дома, времето - тмурно. Повторно немам избор освен да дремам пред лаптопот.
Не го сакам тмурното време. Премногу е сиво за мој вкус. Јас повеќе сакам крајности, неумерености. Снег, еден метар или пак 40 степени температура. Во најлош случај некоја бура или поплава, но не преголема.
Само по некоја глупост може да ме извади од поспаноста...Некои луѓе се едноставно креативно глупи. Не можеш а да не се насмееш кога ќе ги слушеш да зборуваат нешто.
А сега, малку за онаа каша-чорба.
На моменти ми се случува да се чувствувам толку...не знам. Измешано. Каша-чорбасто.
Можеби ова е само една глупа недела за мене. Среќа што завршува.