Која е смислата на животот?

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,881
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Ова се всушност должности. Бидејќи не си човек ако прво не ги сфатиш и сработиш своите обврски, а потоа следуваат привилегиите од своите должности!

Ова се должности кон себе си!

 • Сфати дека ти си средиште на својот сопствен Универзум.
 • Истражи ја Природата и Моќите на своето сопствено Битие.
 • Развиј ја во соодветна хармонија и пропорција секоја способност што ја поседуваш.
 • Контемплирај за својата сопствена Природа.
 • Пронајди ја форумулата на оваа цел или „Вистинската Волја“ во еден израз колку што е можно поедноставно.
 • Прошири го до крајни граници опсегот на својата свесност и нејзината контрола над сите сили кои се туѓи.
 • Никогаш не допуштај мислите или волјата на кое било Битие да се вмешува во твојата сопствена.
 • Немој да го пригушуваш ниту ограничуваш ниеден вистински инстинкт на твојата Природа туку посвети се до совршенство само во служба на твојата Вистинска Волја
 • Радувај се’!
Ова се должности кон другите!
 • „Љубовта е закон, љубов под волја.“ – I:57
  „Дојдете, о деца, под ѕвездите и исполнете се со љубов!“ – I:12
 • „Како браќа борете се!“ – III:59
  „Ако тој е Крал ти не може да го повредиш“ – II:59
 • Избегнувај го секое вмешување во другите волји.
  „Внимавајте никој да не го присилува другиот, Крал против Крал!“ – II:24
 • Настојувај ако ти е по волја да ги просветлиш другите кога ќе ти се укаже прилика за тоа.
 • Обожувај се’!
  „Секој маж и секоја жена е Ѕвезда“ – I:3
И има уште на овој линк, но сигурно нема да најдете потреба од истите во Вашите животи, а може и нешто од погоре не ви е по ќеф, но кој Ве прашува што ви е по ќеф или не... кога се работи за должности - има да ги извршите или ќе бидете робови :)
 

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63
Ова се всушност должности. Бидејќи не си човек ако прво не ги сфатиш и сработиш своите обврски, а потоа следуваат привилегиите од своите должности!

Ова се должности кон себе си!

 • Сфати дека ти си средиште на својот сопствен Универзум.
 • Истражи ја Природата и Моќите на своето сопствено Битие.
 • Развиј ја во соодветна хармонија и пропорција секоја способност што ја поседуваш.
 • Контемплирај за својата сопствена Природа.
 • Пронајди ја форумулата на оваа цел или „Вистинската Волја“ во еден израз колку што е можно поедноставно.
 • Прошири го до крајни граници опсегот на својата свесност и нејзината контрола над сите сили кои се туѓи.
 • Никогаш не допуштај мислите или волјата на кое било Битие да се вмешува во твојата сопствена.
 • Немој да го пригушуваш ниту ограничуваш ниеден вистински инстинкт на твојата Природа туку посвети се до совршенство само во служба на твојата Вистинска Волја
 • Радувај се’!
Ова се должности кон другите!
 • „Љубовта е закон, љубов под волја.“ – I:57
  „Дојдете, о деца, под ѕвездите и исполнете се со љубов!“ – I:12
 • „Како браќа борете се!“ – III:59
  „Ако тој е Крал ти не може да го повредиш“ – II:59
 • Избегнувај го секое вмешување во другите волји.
  „Внимавајте никој да не го присилува другиот, Крал против Крал!“ – II:24
 • Настојувај ако ти е по волја да ги просветлиш другите кога ќе ти се укаже прилика за тоа.
 • Обожувај се’!
  „Секој маж и секоја жена е Ѕвезда“ – I:3
И има уште на овој линк, но сигурно нема да најдете потреба од истите во Вашите животи, а може и нешто од погоре не ви е по ќеф, но кој Ве прашува што ви е по ќеф или не... кога се работи за должности - има да ги извршите или ќе бидете робови :)


Сето ова пишано горе, е многу тешко за реализирање:nah
 

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
347
63

Achernar

Староседелец
31 август 2013
2,564
3,840
1,153
Не барајте ја смислата на животот во некоја одредена дестинација, менувајте ги во себе мислите, чувствата, духот, карактерот, копајте метафорично во футуристичката поема која ќе ве дефинира надвор од вас и заборавете на вашето его, за да ги погледнете нештата како што навистина изгледаат. Не се идентификувајте со материјалното што го поседувате дури и со телото кое не ви припаѓа вам туку на природата. Уживајте во патувањето наречено живот, кој ноќва некаде згаснува, а пред вас е новиот ден и не заборавајте да посакате во него нешто убаво, кое можеби и ќе ви се случи,
за промена.
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: Prashina and violetmoon

Laila

Полноправен Член
18 јуни 2019
30
25
8
Смислата е во сегашноста, затоа што нема утре. Има само денес и овде. Свесна сум за се што ми се случува, затоа што јас одлучувам да биде такво. Секој мој избор, секоја моја постапка, моите одлуки, целите кои што си ги поставувам, трудот кој што го вложувам влијаат врз квалитетот на мојот живот и еден ден ќе ја комплетираат смислата на моето постоење.
 

Achernar

Староседелец
31 август 2013
2,564
3,840
1,153
Да ни биде срцето поголемо од дланката со која го допираме животот без нас.
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: Prashina

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,518
1,183
Big Sur
Во џигер ми брчка кога ќе праша некој лик вакво нешто уз кежуал муабет, мислејќи дека е многу длабок/а мислител/ка со тоа. Па то нихилисти, хедонисти, рационалисти... ама сите исти.
Која е смислата на темава?
Која е смислата да плаќаш 500 денари за електронска евиденција на факултет каде има два компјутера со Виндоус 98?
Која е смислата што се закачив на темава во 2 сабајле па и јас...

Нема. Сите си даваме некаква смисла што ни е за тапшање по рамо дека имаме некаква мисија со нашето постоење. Некои луѓе и навистина имаат, но 99% од нас се безначајни смртници.
Океј, значи и јас влечам кон нихилизам, но сепак... :zelen
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Ако човек не е религиозен тогаш е отворен пат кон нихилизам. Ако човек е анархист тогаш знае дека освен значењето кое сами сами си го даваме на своето постоење, друго нема. Како да се извлече или делегира значење на сопственото постоење, кој би знаел. Некогаш е скоро невозможно, а сепак е опција.
Понекогаш сплет на околности прават особи како Бернерс-Ли значајни за светот, но тоа е се промили.

Choose life како шо викаа во Треинспотинг.
Или дрога.
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: Electra