Која е смислата на животот?

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,231
17,758
1,673
На сигурно
Основното прашање со кое мора да се соочи секој разумен човек е прашањето за смислата на животот-прашање што окупирало многу мисловни луге во минатото, а кое и денеска е привлечно и актуелно. Веројатно сите ние во одредени мигови, на пример, набљудувајќи го прекрасниот залез на сонцето кое во свечена тишина тоне зад живописниот пејсаж, сме се запрашале од каде потекнува таа хармонија и убавина и што е тоа што животот го прави живот и кое место ни припаѓа нам во него.
Од каде доаѓам и каде одам? Какво значење има мојот живот меѓу оние безброј милијарди луѓе кои живееле или живеат
Можно ли е по смртта да престане се, и сите мои размислувања, мојата љубов, жалоста и напорите да постигнам нешто што ќе ме краси како човек, да исчезнат во вртологот на времето и само повремено да се појавувам во сеќавањето на моите деца, на моите роднини, пријатели, а по неколку децении, кога и нивниот живот ќе се угаси, повеќе ниту таму?
Се ова може да се случи уште во следниот миг, зашто сите знаеме дека располагаме со несигурен живот. Дали тогаш се исплатува и понатаму, да живееме, да се бориме и да се мачиме, за на крај да станеме поим насочен кон заборав, празнина која засекогаш ќе остане? Зар во универзиумот настанало се така бесмислено за набргу да исчезне во бесмисла?
Која е вашата смисла на животот?
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Животот сам по себе нема никаква смисла. Смислата е мисловен поим кој ние сами го придаваме на животот како би си одредиле некоја насока кон која би ни течел животот и според таа смисла си ги одредуваме животните цели. Целите се оние кои не` водат да направиме или да не направиме нешто.

Искрено мене не ми е јасно зошто сите се стремат кон тоа да бидат запаметени по нешто. Јас одамна се помирив со фактот дека јас сум само некој кој живее овде одреден период и потоа го снемува. Моето дело кое би го оставил позади себе не ми е нималку гајле дали ќе остане запаметено од некого некогаш или пак нема. Не ми е воопшто гајле дали некогаш некој ќе рече „Ееех, Бобо направи ова или она“. Јас сакам само да си ги постигнам повеќето од целите кои си ги имам поставено пред себе иако сум сигурен дека со тек на време и тие молдираат и дека би ми требале најмалку 300 години живот за да остварам се` што имам замислено.
 

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Да бидам среќна и да ги направам среќни луѓето кои ми значат.
Уживам во секојдневните работи... утринско ладно нес, разговор кој трае со саати со дечко ми, пица за ручек, седење во парк на трева, пиво, трошење цело попладне на играње видео игра на пц, седење до многу доцна навечер гледајќи серија, сладолед, добра книга, дремење со моите пријатели надвор било каде, добра свирка, дожд, купување на парче облека после долго меркање, првото бањање во езеро/море, патување, пеење на цел глас, чоколадо, уметност, музика... Смислата на мојот живот е уживање во секој даден миг. Да, треба да се извршуваат обврските, да се има барем трошка сериозност во животот, но не треба да се замара премногу, еднаш се живее!
 

Aristokrat

Староседелец
27 февруари 2012
2,655
3,335
1,153
Да бидам среќна и да ги направам среќни луѓето кои ми значат.
Уживам во секојдневните работи... утринско ладно нес, разговор кој трае со саати со дечко ми, пица за ручек, седење во парк на трева, пиво, трошење цело попладне на играње видео игра на пц, седење до многу доцна навечер гледајќи серија, сладолед, добра книга, дремење со моите пријатели надвор било каде, добра свирка, дожд, купување на парче облека после долго меркање, првото бањање во езеро/море, патување, пеење на цел глас, чоколадо, уметност, музика... Смислата на мојот живот е уживање во секој даден миг. Да, треба да се извршуваат обврските, да се има трошка сериозност во животот, но не треба да се замара премногу, еднаш се живее!
Јас го прочитав коментаров и во еден момент помислив дека не си ја разбрала темата баш или...или пак не си ја разбрала.:)
Муабетот е следниов животот ни функционира на начин се што правиме покасно да имаме некаква корист или бенефит на пример идеш на факс за да се вработиш или работиш за да земеш пари да направиш деца и така натака.
Муабетот е следен слушаш некој што си го познавала дека умрел (да не поаѓаме од самите себеси) и наеднаш си викаш "Ejj колку деца пари,внуци имаше и умре" и наеднаш се запрашуваш дали некој после ќе го награди или само ќе гние и гние два метра под земја и целта да живее било на крај црвите да се гоштеват со него
Јадењето,пиењето,трчањето што го кажа се само моменти како ти ќе го потполниш животот да ти биде позабавен со цел да живееш повеќе што пак после сето тоа се сведува да се дојде до умирањето.
Можеби од тука е пустата желба со илјадници години човекот да се разубеди дека има нешто после овој живот зашто инаку навистина би бил безцелен.
 
  • Like
Реакции: balerina

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Јас го прочитав коментаров и во еден момент помислив дека не си ја разбрала темата баш или...или пак не си ја разбрала.:)
Муабетот е следниов животот ни функционира на начин се што правиме покасно да имаме некаква корист или бенефит на пример идеш на факс за да се вработиш или работиш за да земеш пари да направиш деца и така натака.
Муабетот е следен слушаш некој што си го познавала дека умрел (да не поаѓаме од самите себеси) и наеднаш си викаш "Ejj колку деца пари,внуци имаше и умре" и наеднаш се запрашуваш дали некој после ќе го награди или само ќе гние и гние два метра под земја и целта да живее било на крај црвите да се гоштеват со него
Јадењето,пиењето,трчањето што го кажа се само моменти како ти ќе го потполниш животот да ти биде позабавен со цел да живееш повеќе што пак после сето тоа се сведува да се дојде до умирањето.
Можеби од тука е пустата желба со илјадници години човекот да се разубеди дека има нешто после овој живот зашто инаку навистина би бил безцелен.
Јас ја разбрав убаво темата. Секој има различна цел и различни потреби. Тоа што за тебе е успех, не значи дека е и за мене. На некои важно им е да бидат запаметени, на некои не им е. На некои важно им е да имаат семејство, деца, внуци, на некои не им е. Секој различно живее и различно ја наоѓа смислата на животот. Смртта е само последното нешто што на сите ќе ни се случи, со неа завршува смислата на животот.
 
  • Like
Реакции: Lena and 4FUN

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
5,996
9,627
1,683
Normandy
Смислата на животот е трчање по идеали и совршенства, а всушност несфаќање дека таквите не постојат.
 

iDeposito

Староседелец
29 февруари 2012
47
63
1,028
31
Скопје
Смислата на животот е трчање по идеали и совршенства, а всушност несфаќање дека таквите не постојат.
Идеалот и совршенството не го барај во секој човек. За сите нас постои една до две личности кој што се совршени и идеални за нас а за другите можеби најлоши. Тоа е смислата на животот.