Која е смислата на животот?

Prashina

Староседелец
28 јуни 2013
1,330
3,019
1,133
Smisol na zivotot -da se bide dobar chovek, da se pravat dobrini, da se zivee chesno bez zavist i zloba, da si go izziveesh sopstvenoto jas na svoj unikaten nachin, chuvstvuvajki se udobno vo sopstvenata koza. Da se ostari i umre dostoinstveno i chovechki. Ne mi e gajle dali nekoj ke me spomenuva i kakvi spomeni ke ima.Bitno e jas da bidam najdobrata varijanta na sopstvenoto postoenje.
Celite se menuvaat so godinite. Vo mladost kariera, obrazovanie, semejstvo, so stareenje mir i spokoj.
 
  • Like
Реакции: İncognito and Iris*

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,154
7,681
1,183
земјата на чудата
Додека сме деца, смислата на животот ја гледаме во тоа да пораснеме. Кога ќе пораснеме пак, смислата ја гледаме во тоа да останеме деца барем во душата.Сепак одговорот е дека смислата на животот е индивидуална. За некој е материјална, да стекнат богатство, да купат, да изградат, за други е емотивна, да сакаат, да бидат сакани, да бидат слободни. Јас мислам дека вистинската смисла на животот доаѓа после него. Ако сме го проживеале животот и сме оставиле нешто вредно да не спомнат и да се сетат на нас и тогаш кога ќе не нема, дури тогаш нашиот живот добива смисла. Сме биле сакани поради тоа што сме биле, сме сакале доволно за да останеме во нечие срце и да бидеме спомнати, нашиот живот не бил залуден.
А до тогаш треба да живееме и да бидеме среќни, да сакаме и да бидеме слободни, да помагаме и да прифатиме помош, да продолжиме да ја бараме "смислата" преку развивање на свеста, да работиме на себе и да одиме понатаму.
Како може смислата на животот да биде после животот?
Нема логика.
Тоа не била тогаш нашата лична смисла туку начин на кој не доживеале другите.
Кога сме деца, деца сме. Не бараме смисла на животот туку живееме во моментот,бараме бонбони
 
  • Like
Реакции: Prashina

Iris*

Староседелец
30 јануари 2014
802
1,346
1,103
Како може смислата на животот да биде после животот?
Нема логика.
Тоа не била тогаш нашата лична смисла туку начин на кој не доживеале другите.
Кога сме деца, деца сме. Не бараме смисла на животот туку живееме во моментот,бараме бонбони
Така е, го живееме животот наоѓајќи ја неговата смисла во ситниците кои не опкружуваат, за на крај другите да одлучат дали нашиот живот имал смисла.
И секако добиваме бомбони, ама секое дете барем еднаш помислило што ќе биде кога ќе порасне, гледа смисла во тоа да порасне и да биде нешто.
 

incule

Староседелец
5 јануари 2015
739
127
1,053
26
Животот да го направиме подобар,ако има за кој да живееш животот има смисла,мојот живот има смисла,ја живеам за мојте и дека така требало,сум се родила за нешто,сите сме тука за нешто да направиме за нашата земја
 

İncognito

Староседелец
31 август 2013
2,499
3,776
1,153
Нема ништо добро во смислата кога умот ја создава со притисната утопија, тажно е но искри со вистина, јас преферирам вино и кама во срцето, прободено во уште една пијана ноќ, збор повеќе од дождот за очиве уморни, славејќи ја муграта и новото сонце потребно, кое ги зацврстува коските на нозеве да го направат следниот чекор на мојот пат, еден и единствен кој ме разликува од другите, затоа што ниедна ѕвезда не трепери со истиот жар, затоа што не сакам никогаш повторно да заживеам во овој човек кој се роди мртов.
 
Последна промена:

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
345
63
Смислата е во борбата против смртта, борба за опстанок:)..како стареам, така и смислата на животот ми се трансформира, ми се поедноставува...
 

Стојче

Истакнат Член
27 декември 2015
18
11
303
117
”To eat again, to sleep again, to work again, to find the light — that is Liberty, that is Progress”
- Поговорка, Загубениот Континент или попознато како Атлантида, А. Кроули :)
Прекрасен цитат Хептаграм, Кроули е можеби еден од најзначајните мислители во 20-иот век.
 

pozdrav eden topol

Истакнат Член
10 ноември 2017
606
345
63
  • Like
Реакции: Хептаграм XI