1. Еј...супер што го посетуваш Црнобело форумот. Слободно регистрирај се и приклучи ни се во дискусиите!

Какво кафе пиете?

Дискусија во форумот 'Готвење и рецепти' започната од Marrie, 19 февруари 2012.

  1. parvati

    parvati Сангвиник

    Зачленет на:
    14 февруари 2012
    Мислења:
    6,697
    Допаѓања:
    13,878
    Како работу туја кафе више не ми е тој што ми беше
    Порано испију кафе, рокне ме бре расположи ме, ококори ме , осфести ме, не ми се спие ич кд испију кафе
    А ск, ск не ми реагира ич, навикнаја организам више, не ме удара не ме т'ца : ) ( литературан превод за т'ца ваљда би било не допира) hahha не ме допира кафето бе пеер : )
    Koлко и да га напрау јако топло нес или турско, или па доза ипол у кратко еспресо... џабе еј, па ми се спие
     
  2. ричи.иии

    ричи.иии Нов член

    Зачленет на:
    18 март 2013
    Мислења:
    9
    Допаѓања:
    6
    Турско средно кафенце ......ммм баш добро би ми дошло едно:)
     
  3. MissChievous

    MissChievous Ingenious

    Зачленет на:
    17 февруари 2012
    Мислења:
    5,084
    Допаѓања:
    7,013
    3 во 1! (wasntme)

    Во последниве 2/3 месеца си го пијам инстант кафето Fiesta (Кам) и многу повеќе ми одговара од Ness-от кој знае да ме направи нервозна понекогаш.

    Fiesta.jpg

    2 лажички фиеста + 2 лажички шеќер + 1 лажичка млеко во прав = совршеното кафе за мене!
    Ако е Ness, 1 лажичка е доволна.

    На лето го пијам ладно, направено со машинка: 1/2 лажички инстант кафе + 2 лажички шеќер + 2 третини вода + 1 третина млеко + 3/4 коцки мраз = најсовршеното кафе ever!

    Coffe late, magazine, croissant.jpg Coffee in a glass, simple.jpg Milton & Small cold brew coffee, dark roast.jpg Iced ness in twisted glass and a small glass of water.jpg
     
  4. Аркантос

    Аркантос Romanticist

    Зачленет на:
    23 август 2012
    Мислења:
    2,353
    Допаѓања:
    3,846
    Да бидам искрен, јас без кафе не можам да опстојам.
    Во 5 наутро пијам турско, крај 9 пак турско, околу 11-12 часот пијам најчесто Макијато(или во Кичево познато по„Мало со ладно“) после ручек обавезно жена ми вари турско инаку ручекот не се рачуна за ручек, и ако дојдат гости навечер уште едно.
     
  5. MoonFairy

    MoonFairy Староседелец

    Зачленет на:
    28 септември 2012
    Мислења:
    1,276
    Допаѓања:
    1,897
    Јас живеам од кофеин и никотин :kafe(smoke)
    А моето кафе е наутро турско со млеко, а после цел ден нескафе нематено со повеќе млеко (топло, ладно сеедно)...:)
     
  6. Primrose

    Primrose Староседелец

    Зачленет на:
    14 февруари 2012
    Мислења:
    680
    Допаѓања:
    1,288
    Нескафе... Го обожавам. :sreken
     
  7. Aristokrat

    Aristokrat Староседелец

    Зачленет на:
    27 февруари 2012
    Мислења:
    2,655
    Допаѓања:
    3,335
    Турско кафе ама горко со кајмак,во кафич скоро секогаш еспресо и тоа кратко без шеќер убаво да ми загорчи и да ме размрда:)
     
    На parvati му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Aleksis

    Aleksis Jukebox

    Зачленет на:
    4 април 2013
    Мислења:
    1,440
    Допаѓања:
    2,539
    нес нематено,без мраз! :sreken турско не пијам ич по дома..си праам сама нес и дури поубаво ми е од кафич!
     
  9. MissChievous

    MissChievous Ingenious

    Зачленет на:
    17 февруари 2012
    Мислења:
    5,084
    Допаѓања:
    7,013
    Налетав на еден рецепт за совршено ладно кафе. Некои работи ме збунуваат, но јас сепак ќе ви го напишам:

    Пола кило мелено кафе (е сега не знам точно какво, тоа најмногу ме интересира). Сипете го во било каков голем сад.

    1.jpg

    Сипете 2 галони, или по нашки, 7 литра вода (?:confused:)

    2.jpg

    Мешајте го додека кафето и водата не се соединат. Потоа, затворете го и оставете го 8 часа да мирува.

    3.jpg

    Кога ќе поминат тие 8 часа, наместете цедалка и врз цедалката крпа за процедување, врз садот во кој ќе ги префрлите кафето.

    4.jpg

    Убаво исцедете го и префрлите го во сад во кој ќе го чувате во фриждер, бидејќи нели, кафето е наменето да се пие ладно.

    5.jpg

    Забелешка: оваа литража на кафе е за 3 недели до месец дена.

    Кога ќе бидете подготвени да си сипете во чаша, наполнете ја до врв со коцки мраз, потоа наполнете ја чашата со кафе до половина, а остатокот со млеко. Додадете шеќер по вкус.

    6.jpg 11.jpg 7.jpg 9.jpg 10.jpg

    Enjoy!
     
    На street_chic, melpomena и Saladin им се допаѓа ова.
  10. existence

    existence Boolean
    Член на администрација Админ

    Зачленет на:
    3 март 2012
    Мислења:
    7,391
    Допаѓања:
    9,099
    DarkPassenger колку што гледам на пакувањето горе пишува дека е за еспресо, а мислам дека тоа за еспресо не е печено кафе како она што го викаме турско кафе туку е смелено и миено во базени. Од моево кафеџиско искуство крпи за цедење...ја би препорачал филтер хартии.

    (патем, 7-8 литри дај му ги на некој ко мене ќе ги снема за 7-8 дена а не за 3 недели.)
     
    На DarkPassenger му/ѝ се допаѓа ова.

Сподели: