Интернет помош

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
@MissChievous пробај директно со кабелот (мрежен) во лаптопот и провери ја пак брзината.
Зошто не знаев како се проверува тоа со fireware на рутерот, го направив ова со кабелот. Прво, кабелот од рутерот не го ни читаше. После, го приклучив директниот кабел од модемот што беше приклучен за компјутерот и нетот беше супер. После, се вратив на вифито и ми даде нешто од нокиа, не знам ни од кај го видов, битно го исклучив тоа и сеа е нормален нетот. Не знам дали до тоа беше или што го приклучив кабелот од модемот па нешто се рестартира, важно сеа се е океј. :biggrin Се премачив 3 дена у п.м.
 
 • Like
Реакции: $3Я3|\||)&p&†Y

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Знам дека замарам, ама денес иста приказна. Истиот проблем со нетот, а на врв на се, ми реинсталираа драјвер за нет и ми инсталираа нов анти-вирус кој ми направи чистка на 225 третс. Е ај сега што е проблемот?
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Знам дека замарам, ама денес иста приказна. Истиот проблем со нетот, а на врв на се, ми реинсталираа драјвер за нет и ми инсталираа нов анти-вирус кој ми направи чистка на 225 третс. Е ај сега што е проблемот?
Пробај со друг лап-топ ако можеш. Ако со другиот лап-топ е во ред, тогаш е до твојот лап-топ. Ако и таму се понаша исто, тогаш е до рутерот.
(ако користиш седмица, инсталирај си microsoft essentials security и не ти требаат никакви антивируси и додатни глупостарии)
 
 • Like
Реакции: MissChievous

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Пробај со друг лап-топ ако можеш. Ако со другиот лап-топ е во ред, тогаш е до твојот лап-топ. Ако и таму се понаша исто, тогаш е до рутерот.
(ако користиш седмица, инсталирај си microsoft essentials security и не ти требаат никакви антивируси и додатни глупостарии)
Бидејќи немам друг лаптоп, инсталирав апликација Ookla speed test на телефон. Не знам колку може да се потпрам на резултати од мобилен, но беа: ping 55 ms - download 1.95 Mbps - upload 1.04 Mbps. Еве го тестот од лаптопот само што го направив:

1.png

А MSE одамна имам инсталирано. Имам и IObit Malware Fighter и Advanced SystemCare 6, а најновиов ми е SUPERAntiSpyware.
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Бидејќи немам друг лаптоп, инсталирав апликација Ookla speed test на телефон. Не знам колку може да се потпрам на резултати од мобилен, но беа: ping 55 ms - download 1.95 Mbps - upload 1.04 Mbps. Еве го тестот од лаптопот само што го направив:

Отвори ја прикачената датотека 20809

А MSE одамна имам инсталирано. Имам и IObit Malware Fighter и Advanced SystemCare 6, а најновиов ми е SUPERAntiSpyware.
Сите тие во исто време инсталирани? :frantic MSE ти е повеќе од доволно за заштита, многу веројатно дека тие другите ти прават проблеми. Да инсталираш повеќе од еден антивирус е грев :biggrin

Пробај мавни "netstat -o" во cmd, ако добиеш нешто слично на ова е во ред, ама ако е ептен долга листата тогаш нешто не е во ред.
Код:
Active Connections

 Proto Local Address     Foreign Address    State      PID
 TCP  192.168.1.65:49167   ea-in-f188:5228    ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:49172   ea-in-f125:5222    ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:49176   origin:https      ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:49375   origin:https      ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:50843   216.178.47.30:http   ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:50885   cache:https      ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:50915   cache:https      TIME_WAIT    0
 TCP  192.168.1.65:50950   cache:https      ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:50960   cache:https      ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:50965   origin:https      ESTABLISHED   1620
Тоа што е PID бројот е уствари процесот кој што ја користи врската и можеш да видиш од task manager кој процес е всушност. Во случајов кај мене се од chrome.
 

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Сите тие во исто време инсталирани? :frantic MSE ти е повеќе од доволно за заштита, многу веројатно дека тие другите ти прават проблеми. Да инсталираш повеќе од еден антивирус е грев :biggrin

Пробај мавни "netstat -o" во cmd, ако добиеш нешто слично на ова е во ред, ама ако е ептен долга листата тогаш нешто не е во ред.
Код:
Active Connections

 Proto Local Address     Foreign Address    State      PID
 TCP  192.168.1.65:49167   ea-in-f188:5228    ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:49172   ea-in-f125:5222    ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:49176   origin:https      ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:49375   origin:https      ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:50843   216.178.47.30:http   ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:50885   cache:https      ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:50915   cache:https      TIME_WAIT    0
 TCP  192.168.1.65:50950   cache:https      ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:50960   cache:https      ESTABLISHED   1620
 TCP  192.168.1.65:50965   origin:https      ESTABLISHED   1620
Тоа што е PID бројот е уствари процесот кој што ја користи врската и можеш да видиш од task manager кој процес е всушност. Во случајов кај мене се од chrome.
Ајде, ќе ги тргнам другите анти-вируси. :biggrin Него, го направив тоа и има околу 31 такви TCP (би ставила слика, ама ми го пишува името и презимето). Мене PID бројот кај повеќето ми е 5108, а кај некои 4. Користам mozilla иначе.

П.С. Ако те замарам премногу, кажи. Зошто стварно не знам што правам, се ова што ми го кажуваш, прв пат го гледам. :zelen
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Ајде, ќе ги тргнам другите анти-вируси. :biggrin Него, го направив тоа и има околу 31 такви TCP (би ставила слика, ама ми го пишува името и презимето). Мене PID бројот кај повеќето ми е 5108, а кај некои 4. Користам mozilla иначе.

П.С. Ако те замарам премногу, кажи. Зошто стварно не знам што правам, се ова што ми го кажуваш, прв пат го гледам. :zelen
Тоа со netstat е само проверка да не имаш некој малвер што си отвора врски и така да ти го забавува нетот. PID можеш да го видиш во таск менаџер (ако не ти е прикажан тогаш view->select columns и селектирај PID) и ќе видиш кој процес ти отворил конекции. Не се тоа фиксни броеви (освен за основните системски процеси) туку се креираат кога се креира и самиот процес.

Тргни ги антивирусите и пробај после, кажи што биднало.
 

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,084
7,013
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Тоа со netstat е само проверка да не имаш некој малвер што си отвора врски и така да ти го забавува нетот. PID можеш да го видиш во таск менаџер (ако не ти е прикажан тогаш view->select columns и селектирај PID) и ќе видиш кој процес ти отворил конекции. Не се тоа фиксни броеви (освен за основните системски процеси) туку се креираат кога се креира и самиот процес.

Тргни ги антивирусите и пробај после, кажи што биднало.
Првиот дел, ништо не те разбрав. :zelen

Антивирусите ги тргнав, нетот е ист. Да не е расипан рутерот ко предмет? Па да не може да се воспостави добра конекција? Или, да не ми се закачува некој, но веројатно и на РС би бил нетот зезнат тогаш...
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,391
9,099
1,683
Кушкундалево
Првиот дел, ништо не те разбрав. :zelen

Антивирусите ги тргнав, нетот е ист. Да не е расипан рутерот ко предмет? Па да не може да се воспостави добра конекција? Или, да не ми се закачува некој, но веројатно и на РС би бил нетот зезнат тогаш...
Не дека не е можно да е расипан и рутерот. Затоа ти велам ако имаш некој во комшии или другар да пробаш со друг лап-топ, па ако и таму е лош нетот тогаш не е до твојот лап-топ.