Ефектот на казната

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
А човекот ќе сфати само тогаш кога на тој што краде ќе му се исече раката. Следниот би требало да размисли, освен ако сака со една рака да биде.
Ете на диви исток баш тоа е казната за крадење, ама пак крадат луѓето :/ Уште има сечење раце. Има по интернетов и клипови од казните како со секирче им ги сецкаат прстите на живо пред публика.

• Ми се допаѓа
Реакции: Аркантос

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Ете на диви исток баш тоа е казната за крадење, ама пак крадат луѓето :/ Уште има сечење раце. Има по интернетов и клипови од казните како со секирче им ги сецкаат прстите на живо пред публика.
Тоа се некои ненормални штом продолжуваат да крадат. Овде да има таква казна јас мислам дека никој нема ни пенкало да украде од кладилница. :)

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Rabotata e voopshto da ne se stasa do situacija da se kaznuva. Covekot poradi eventualnata kazna ne bi kradel mozebi, no razmisluva za toa i koga nekogash bi se nashol vo situacija da mu bide dadena maksimalnata sloboda, toj bi kradel. Kaznite sekogash imaat samo momentalen efekt, ne go iskorenuvaat problemot od koren

• Ми се допаѓа
Реакции: BioTrpe

BioTrpe

Истакнат Член
29 октомври 2015
252
173
143
http://thecityfix.com/blog/naked-streets-without-traffic-lights-improve-flow-and-safety/

Имало некој град во Холандија (и во Англија по тој пример) каде што ги укинале сите семафори, знаци, линии по градот... и сообраќајките за година дена биле 1/10 од бројката пред укинувањето. Пошто одговорноста е пренесена од државата/казнителот кон поединецот кој нема сејфти нет и мора да пази за себе во прв ред, а потоа и за другите.
Ама тоа е Холандија...
Ама таму 99% луѓето почнаа со точак да идат секаде за разлика од Скопје .. каде што 99% не знаат што е тоа точак.
И пак ке кажам дека колку повеќе се стремиме кон природата и природните нешта толку подобар вид како вид ке станеме ;)

Rabotata e voopshto da ne se stasa do situacija da se kaznuva. Covekot poradi eventualnata kazna ne bi kradel mozebi, no razmisluva za toa i koga nekogash bi se nashol vo situacija da mu bide dadena maksimalnata sloboda, toj bi kradel. Kaznite sekogash imaat samo momentalen efekt, ne go iskorenuvaat problemot od koren
Kaзна = Антибиотик ? :)

Последна промена од модератор:

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Kaзна = Антибиотик ? :)
Ne, ne, antiEGOtik :) , se sekjavash joga razgovaravme za toa deka nie lugjeto sme tumor vo nashiot univerzum? Toa sakam da go kazam. I tumor kletkite ja napushtaat svojatavosnovna funkcija i se odvojuvaat od celinata za koja ne se svesni deka postoi, a isto taka ne se ni svesni deka ako ja ubijat celinata, ke se samoubijat, bidejki tie ja socinuvaat istata.

• Ми се допаѓа

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Казна = 10че со кромид :cool:

Казната како дел од систем не може да биде ефикасна ако не постои и награда. Ете @Selene убаво објасни дека наградите даваат мотив и казните треба да постават лимит на вредности за да не се премине кон уназадување.

• Ми се допаѓа
Реакции: Аркантос and Selene

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Казна = 10че со кромид :cool:

Казната како дел од систем не може да биде ефикасна ако не постои и награда. Ете @Selene убаво објасни дека наградите даваат мотив и казните треба да постават лимит на вредности за да не се премине кон уназадување.
mirot, srekjata i dobroto zdravje, ljubovta i ispolnetosta se sami po sebe dobra nagrada, no alcnosta covekova veruva vo iluzii vo epiteti, vo predmeti i hartii... takviot tip na nagradi-iluzii se pogolema kazna od secenjeto raka spored mene.

• Ми се допаѓа

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Ќе ми одговориш на прашањето?
Ако некој ти ја даде цела моќ на овој свет, што ќе направиш со политичарите, поповите, даскалите, докторите, бизнисмените, крадците, војниците.... со сите кои не се согласуваат со тебе и не прифаќаат да се вратат назад кон основните закони на природата?