Прашањето беше на место. Ти одбиваш да го одговориш очигледното оти така ќе излезеш контрадикторен.Прашањето ти е глупо.
Би им купил лижавки .. задоволна ?
Прашањето беше на место. Ти одбиваш да го одговориш очигледното оти така ќе излезеш контрадикторен.Прашањето ти е глупо.
Би им купил лижавки .. задоволна ?
Хехе .. мене ме советуваш и ме караш дека влегувам во секоја тема и ја реметам и се буцкам секаде ... можеш да замислиш дека ме копираш?Прашањето беше на место. Ти одбиваш да го одговориш очигледното оти така ќе излезеш контрадикторен.
Oва го кажа и мало .. Егоизам .. кај секого е различен степенот на его во себе.Се’ зависи од личноста...
На секој различно му делува и казната и пофалбата...
Пофалбата знае да делува мотивирачки особено кај адолесценти или школски деца, но истата е и меч со две острици, може да го претвори детето или адолесцентот во арогантен лик полн себе, нарцисоиден кој ќе мисли дека тој може се’, знае се’, најдобар е итн. Истиот тој кој понатаму ќе се соочи со отпор или неприфаќање, за него ќе биди крајно фрустрирачки.
Казната делува кај личности кои имаат повисоко ниво на совест...
Казната делува нешто како дресура...
Ако некого совесен казниш за нешто, истиот ќе ја прифати казната, може и да биде усрамен ама ќе ја мисли и мисли, и ќе му биде криво што направил нешто погрешно...едноставно ќе почувствува вина и грижа на совест...
Кај оној со недоволно развиена совест, нема ефект ни казната ниту пак пофалбата....
Затоа мислам дека се’ зависи од персоната, од темпераментот, од тоа како му се градел карактерот, во каква средина, како е воспитан итн.
Во текот на детството, сметам дека родителите не треба да ги штедат децата...не смее да се дозволи дете да удира хистерично по родител, а на родителот законски да му биде забрането да го ошамари сопственото дете кое заслужило во моментот таква казна.
Од тука почнува се’...тоа е појдовната точка, дали некој ќе почитува авторитет, дали ќе прифати казна и истата ќе му делува воспитно итн.
Сум за казна, сум и за пофалба...но, зависно од детето/лицето.
Кај некој делува казната, а кај некој е сосема контрапродуктивна така да нема ефект да се спроведуав истата, па се бара друг начин и пристап.
Да, ама егото расте зависно од тоа дали ќе го храниш...во каква околина си, со какви луѓе си...Oва го кажа и мало .. Егоизам .. кај секого е различен степенот на его во себе.
Исто и Егзистенс е егоист до коска![]()
Како тој процени дека сум плачко ?Да, ама егото расте зависно од тоа дали ќе го храниш...во каква околина си, со какви луѓе си...
Како го процени ти егзистенс дали е егоист или не?
Форумот како форум не е доволно веродостојен за да се процени некој...
Може да има една тема на која ќе се дискутира конкретно за темата а не за веганството...?Како тој процени дека сум плачко ?
Егото расте од тоа дали ке го храниш, во каква околина си, со какви луге си .. тоа е точно да ..
Ако ти си веган и гледаш како другар ти ја растргнува свињата а притоа знаеш дека тоа не е добро што тој го прави, тогаш ти расне егото и велиш од утре ке проповедам за веганство и нема да се дружам со овој, нема да се дружам со оној, нема да ги почитувам законите ниту казните бидејки не се воопшто реални.
Нема да има егоизам доколку се подобри свеста кај лујџето .. и тоа го спомена мало погоре.
Не знам зошто секогаш ни читате преку редови па треба еден пост да го разложуваме во 5 наредни поста ..
Hah, ако пишаве дека прашањето и е глупо тоа е навреда? Гроу ап сан.Трпан, со секој твој пост јас добивам пораст на акциите на берзата.
Те цитирам затоа што можам да те цитирам. Ако не сакаш да те цитираат имаш приватни пораки и прави си муабет таму или отвори си блог и свршен чин. Јас мислев дека правиме муабет како членови, а ако ти толку самиот сакаш да си изиграваш жртва не можам да те спречам. Плачи си и цмиздри си во секој пост.
Прашањето ти го поставија убаво, ти одговараш со навреда. Така не се дискутира бе Трпан, така се цмиздри.
АЛоооооооооооооооооооооооооооо Направив споредба алооооооо . вклучете ги мозоците бре луѓе. Не знаете 2 поима да споите а ми се праете паметни форумџии.Може да има една тема на која ќе се дискутира конкретно за темата а не за веганството...?
Од каде излезе муабетов за веганството?
каква врска има веганството со казнувањето?