Дрога (општа дискусија)

Solstice

Nujabes
28 август 2012
1,406
1,537
1,133
32
Не можеш моето да го споредиш со девојка.
200 грама смрдено месо можеш да најдеш кога сакаш.Најдобар другар не можеш да најдеш.Џабе ти зборам уствари, никогаш нема да разбереш.
Битно сум го преживеал.
Сум осетил,и ти кажувам,нема излез во дрогата. Сум го видел,сум му го допрел безживотното тело,дете што ми беше како брат,и не посегнав по дрогата. Ама брат,малку лошо ќе се изразам,али треба мадиња за тоа. Не ми треба нешто за да бегам од реалноста. Ми треба нешто да ми помогне да се соочам со неа.

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,068
113
Скопје
www.statik-group.com
Сум осетил,и ти кажувам,нема излез во дрогата. Сум го видел,сум му го допрел безживотното тело,дете што ми беше како брат,и не посегнав по дрогата. Ама брат,малку лошо ќе се изразам,али треба мадиња за тоа. Не ми треба нешто за да бегам од реалноста. Ми треба нешто да ми помогне да се соочам со неа.

Сеа и јас знам.Сум го пробал навидум полесниот начин.Сеа си ги сносам последиците.

cakar_ulav

Староседелец
20 февруари 2012
1,567
1,927
1,133
некаде во длабочините на темнината
Ајде психологу како да избегам од таа реалност дека мои најдобри другари загинаа на лице место и тоа пред мои очи?Какво е чуството да знаеш дека никако не можеш да помогнеш знаејќи дека првата амбулантна кола е на 20 км од тебе.Нема да чуствуваш чуство на вина, гледајки како испуштаат душа?
Моите се среќни што не сум се самоубил, иако никогаш тоа не ми дошло на памет.
Јебига сум бил на друго.И ми помогнало, колку толку.[/quote]
Те цитирам не да се контрам или нешто слично
само овие работи не се за форум брат...и јас иам доживеано нешто вакво
и тоа повеќе пати и не се за на форум ок...
а сега продужете си со дискусијата за дрогата :)

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Људи кој пробаја знае, кој не, може само да нагаѓа.
Не е ништо посебно, а ако се пафнуе чат пат не е ни толко штетно. Устфари кд да видиш сфе е штетно и паштетно.
Не пафкам за да се осеќам поубаво или да избегам од реалност,ма кое бегање од реалност може да ти предизвика јака ракија(читај двојка џоинт), споредба е слична само што не си пијан него капилари су ти црвени и се осеќаш wired и LOLски.
За друи дроге нејќу ни да збору, не конзумирам, пробаја сам ексер и толко, едн пут бело и си пројде мноо смело : )
Тој е тој, сфе е релативно, сфе е стфар укуз, можемо до нову годину да растрзамо банице у тој што е штетно а што не
Штетно е не викам не, али не е којзнае што!
пз нз : )

• Ми се допаѓа
Реакции: 4FUN, Anakin and elizabetta

Anakin

Истакнат Член
23 август 2012
869
977
203
Тревка да понекогаш ако е добра и полесна , синтетички дроги не благодарам доволни ми се аповите за глава.)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Се` од кое зависиш е штетно. melpomena спомна горе дека дрогата е штетна. Да, во право е. Но истотака и шеќерот е штетен ако си зависен од него. А поголемиот дел од популацијата - е.

Истотака треба да се спомне виртуелниот живот како еден вид на дрога. Затоа што во виртуелниот жиаквот нивото на real time социјализација е сведен на минимум. Со тоа човекот го сведуваме на живот во 4 ѕида, неспособен да најде соодветен партнер со кој ќе го шири своето потомство. А на сите нас ни е познато колку е распространета оваа дрога наречена виртуелен свет.

Да, дрогата е еден вид на катализатор кон сопствениот гроб. Но не е опфаќа толкава маса на народ, како да речеме интернетот. Затоа мислам покрај тоа што треба да се има едукација во врска со дрога,секс, сепак мисламтреба и една добра лекција за тоа колку интернетот може да помогне како и да одмогне.
Вака го спомнав него као проблем, но не е единсвен. Ги има многу многу повеќе.

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Леле Saladin
Која споредба мегу дрога и интернет.:)
Ако веке ја правиме споредбата,можам да набројам еден куп работи полезни од интернетот а од дрогата не.
Иначе да,во право си,скоро се е штетно,и јаготката кога ке се набере од градината,ако не се измие е штетно да се јаде.
Доста други работи што ги консумираме се штетни,но не толку многу како дрогата.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Еве нека биде и така како што викаш дека нема ништо полезно од дрогата мада има мал број на потреби во медицината каде се користи за анестетик. Од интернетот искрено ме плаши тоа што многу од луѓето се закопаа по домовите без да излезат надвор. Поготово кај нас, каде сепак да бидеме реални, стапката на невработеност е висока, така да они немаат доволно причини за наведување дека демек се зафатени. Тоа што ме плаши е што ги молам луѓево да излеземе надвор, а тие секогаш наоѓаат изговор + за да останат дома пред мониторчето да си ораат ниви, да си лакнуваат слики4ки. Поентата ми е, што од нив ќе очекувам после 10 години? Дека ќе бидат нормални? Ќе бидат способни за да склопат барем два реда муабет? Мозокот со тек на време зкржлавува ако не го вежба човекот. А вежбање во 4 ѕида е исто како и вежбање во затвор. Тој кога ќе излезе ќе биде мускулест но кога ќе проба да се качи на ридот при најмала висина ќе осети гадење и вртоглавица.
За јагодата не ти требаше, мислам тоа е статистички минорно во споредба со ова другото.

• Ми се допаѓа
Реакции: 4FUN and parvati

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Интернетот да го подискутираме во друга тема а? :)
А околу јагодата незнам дали ми требаше од твој аспект,но од мој ако сметав дека не треба,немаше да го напишам.

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Интернетот да го подискутираме во друга тема а? :)
А околу јагодата незнам дали ми требаше од твој аспект,но од мој ако сметав дека не треба,немаше да го напишам.
Еве слободно може да се отвори нова ако веќе нема постоечка.