Па вака јас не сум дволична... Но познавам многу другарки кои се многу дволични, но не сакам со таквите многу да комуницирам 

Да, ама на белата лага која и е границата?Белата лага е најчесто користена ако сака да се избегне некој премногу осетлив одговор. Најчест случај е премолчувањето, во други е сложувањето во став само колку да се избегне жестока расправија.
Додека лицемерието поради стекнување на личен интерес во склоп на користољубието е негативна особина.
Белите лаги кажани некогаш кога навистина има потреба за тоа мислам дека се безопасни некогаш дури и корисни и неизбежни...ама ако цел однос се сведува на бели лаги од едната страна (за да се заштити другиот) тогаш тоа е веќе лицемерие или уште полошо...сожалување...Да, ама на белата лага која и е границата?
Што кога едниот почесто кажува бели лаги со цел да го заштити другиот?
Цело време одлучува наместо него, не го прави ли со тоа неспособен да се соочи во вистината и слабак?
Или кога белата лага му е совршен изговор на другиот?
Тоа е веќе дволичност и лицемерие. Барем според мене.
Знаеш како викаат. There is a time when you need to do a little evil, to make a great good.Да, ама на белата лага која и е границата?
Што кога едниот почесто кажува бели лаги со цел да го заштити другиот?
Цело време одлучува наместо него, не го прави ли со тоа неспособен да се соочи во вистината и слабак?
Или кога белата лага му е совршен изговор на другиот?
Тоа е веќе дволичност и лицемерие. Барем според мене.