Секој кој не е свесен дека освен да ги направи децата, треба и да ги одгледува, образува, воспита и изнесе на прав пат, не заслужува да ги има истите.
Интересно ќе е да се се отвори една психолошка тема за деликвенти настанати од недоволна родителска грижа, па да видиме како тамошните одговори ќе се косат со сите одговори овде. Таму може и на смрт ќе ги осудуваме, па и ќе плукаме по родителите оти се криви за неправилниот развој на детето.
Е, зошто де? Зарем тие не се деца на родители кои го задржале „Божјиот дар“ без оглед на околностите? Како сега одеднаш се етикетирани ко отпадоци на општеството и минуваме покрај нив ко да се невидливи? Заслужува дете од три години да проси босо сред зима? Криво е што неговите се прцале ко слепи зајци, без да мислат на друго, па цел ден да дреме на улица, да биде тепано, плукано и омаловажувано? Како тоа ќе се изгради ко личност? Хипотетички, иде време, малово се разболува поради таквиот начин на живот, немаат пари за лек, умира од тешка болест...и? Сакаш ли ми ти плукање по родителите, нормално, од страна на истите оние кои (би) ги плукале родителиве на гореспоменатото, доколку овие споменеле абортус/посвојување ко можна опција.
Двојни Мајка Тереза стандарди. Мислим, шта речи, крајности.
Ако сум свесна дека немам можности за дете, ќе си ставам поклопче да не ми дува промаја и готово, нема да ми е рампата 24/7 крената за да минуваат секакви товарни возила за симболична патарина поради немаштија и досада.
А тоа што сме со сексуално образование во минус, ја носи приказнава во уште поочаен правец.