Како што гледаш,народот ја прави поделбата,нема Бог на темава напишано кој треба да оди кој не.А нели бог едно време беше оној кој ги прифаќа сите на кои им треба засолниште ? Или ги дели луѓето на христијани, муслимани, верници и неверници... Ете зашто ми се гади од таквата религија, значи уште од самиот почеток е создадена или ај да речам искористена за да направи поделба меѓу народот и да наметне доминациска моќ.
Ептен ти е ограничена споредбата, ако не си верник-не смееш да одиш во црква.
Иако за мене тој "некој" е само субјективен термин, ке дадам ист пример. Шо праиме со сите тие илјадници луѓе кои одат во посета на музеите за Хитлер, неговите скривалишта и логори ? Помислата дека поголемиот дел од нив се таму за да искажат почит кон најозогласениот човек во историјата на човештвото е малце апсурдна.
Така да,нека не биде нападот врз религијата и врз библијата,туку врз самиот тој што прави поделби кој тој смета дека треба да влегува во црква а кој не.И тоа е негово право.
Ништо нично ни до тебе ни до ножето
А околу воведот на темата,да,беше во сакам да кажам како обично прашање но кога се направи како нова тема,можеше да се измени воведот,немаше да биде прв пат менување на вовед.
Но доколку авторот решил така да остане,наше е да си кажеме мислење и околу тоа,и тоа е дел од темата.
Јас немам против за било кого што сака да оди во црква,без разлика на неговата потреба од одење таму.Без разлика дали ке оди на празник или делник.
Единствено она што ми смета веке се изјаснив во соодветната тема околу тоа.
http://forum.crnobelo.com/threads/Црквата-како-институција.3650/