^Сепак би било подобро да можеш барем дел од текстот да преведеш или да го кажеш најважното од целиот текст преку твое мислење. Добронамерен совет, со цел да се развие поголема дискусија.
Има ли вегетеријанци на форумов? Имате ли пријатели кои се? Што мислите за вегетаријанството?
Јас лично не можам да се откажам од месо (особено од пилешко). Имам пријателка која е вегетаријанец и која се гади од месо. Ги сакам овошјата и зеленчукот, но не можам да живеам само од него и храна со коминации само од нив
Која крвна група си? Знам дека тие со нулта позитив (во кои и јас спаѓам) се месождери и не можат без месо, така да доколку некој планира да стане вегетаријанец само ќе си страда и ништо друго. Инаку имам многу вегетаријанци во моја околина и не им се чудам, нивна работа. За вегетаријанството не мислам ништо, кој може без месо нека тера. Јас да одам на пикник со скара и да јадам соја, НЕ!Видови вегетаријанци:
- Вегани - строго растителна исхрана (житарици, мешунки, овошје и зеленчук). Целосно ги исфрлаат производите од животинско потекло, па дури и медот.
- Лактовегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и млеко и млечни производи.
- Ововегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и јајца.
- Оволактовегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и јајца, млеко и млечни производи.
- Полувегетаријанци - покрај вегетаријанската исхрана јадат и бело пилешко месо, како и риба, но не јадат црвено месо.
- Песковегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и риба. Кај нас овој начин на исхрана е познат како посна иахрана.
- Пресна храна - јадат само сирови продукти, најчесто од растително потекло (овошје, зеленчук, ореви, семки, студено цедено масло за јадење, мед и житарки) Сметаат дека со готвењето на продуктите се губи големо количество од витамините, а се создаваат штетни канцерогени материи. Подготвуваат леб кој се „пече“ на сонце.
- Здрава храна - макробиотичарите спаѓаат овде, кои јадат храна базирана на цели зрна од житариците. Јадат само органски произведени продукти, без пестициди и без вештачко ѓубриво. Избегнуваат рафиниран шеќер, рафинирано масло и бело пченично брашно.
- Фрутаријанци - јадат само овошје.
- Радикални фрутаријанци - јадат само овошни плодови кои сами паднале на земја.