Вегетаријанци

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133
^Сепак би било подобро да можеш барем дел од текстот да преведеш или да го кажеш најважното од целиот текст преку твое мислење. Добронамерен совет, со цел да се развие поголема дискусија.

• Ми се допаѓа
Реакции: Smiley_1996

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,376
1,875
1,123
Јадам месо и обожавам ама не јадам секој ден и не претерувам :)
Сестра ми е вегетаријанка и многу глупаво е -.- Ни месо ни чајна ни ништо не пика во уста. ц ц ц :)

Sesil

Староседелец
20 февруари 2012
300
230
1,043
Нека си јадат шо им е убаво ... јас си јадам месо.

Ice_Man

Староседелец
16 февруари 2012
440
236
1,053
а да пишевте нешто околу темата :D еве дел од википедија ке копирам,ме мрзи да пишувам сеа ....а никој не спомна и за другите производи од животни освен месото

Видови вегетаријанци

Постојат повеќе видови вегетаријанци:
Вегани - строго растителна исхрана (житарици, мешунки, овошје и зеленчук). Целосно ги исфрлаат производите од животинско потекло, па дури и медот.
Лактовегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и млеко и млечни производи.
Ововегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и јајца.
Оволактовегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и јајца, млеко и млечни производи.
Полувегетаријанци - покрај вегетаријанската исхрана јадат и бело пилешко месо, како и риба, но не јадат црвено месо.
Песковегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и риба. Кај нас овој начин на исхрана е познат како посна иахрана.
Пресна храна - јадат само сирови продукти, најчесто од растително потекло (овошје, зеленчук, ореви, семки, студено цедено масло за јадење, мед и житарки) Сметаат дека со готвењето на продуктите се губи големо количество од витамините, а се создаваат штетни канцерогени материи. Подготвуваат леб кој се „пече“ на сонце.
Здрава храна - макробиотичарите спаѓаат овде, кои јадат храна базирана на цели зрна од житариците. Јадат само органски произведени продукти, без пестициди и без вештачко ѓубриво. Избегнуваат рафиниран шеќер, рафинирано масло и бело пченично брашно.
Фрутаријанци - јадат само овошје.
Радикални фрутаријанци - јадат само овошни плодови кои сами паднале на земја.

е сеа ако нема некоја мешана група од овие неможе.... . пример јас

месо,риба не јадам -- сувомесно и мелено јадам
јајца на око и кајгана не јадам -- варени може да пројде (као салата)
пресно млеко не пијам -- јогурт и кисело да

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Има ли вегетеријанци на форумов? Имате ли пријатели кои се? Што мислите за вегетаријанството?

Јас лично не можам да се откажам од месо (особено од пилешко). :D Имам пријателка која е вегетаријанец и која се гади од месо. Ги сакам овошјата и зеленчукот, но не можам да живеам само од нив и храна со комбинации само од нив.

no-meat.jpg

Последна промена:

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,229
3,538
1,143
сее се мислам да станам.... ама не знам уште се мислам :unsure

Мортидо

Староседелец
6 март 2012
1,056
1,575
1,133
Yellowknife, NT, Canada
metatron86.deviantart.com
Има ли вегетеријанци на форумов? Имате ли пријатели кои се? Што мислите за вегетаријанството?

Јас лично не можам да се откажам од месо (особено од пилешко). :DИмам пријателка која е вегетаријанец и која се гади од месо. Ги сакам овошјата и зеленчукот, но не можам да живеам само од него и храна со коминации само од нив
Која крвна група си? Знам дека тие со нулта позитив (во кои и јас спаѓам) се месождери и не можат без месо, така да доколку некој планира да стане вегетаријанец само ќе си страда и ништо друго. :) Инаку имам многу вегетаријанци во моја околина и не им се чудам, нивна работа. За вегетаријанството не мислам ништо, кој може без месо нека тера. Јас да одам на пикник со скара и да јадам соја, НЕ!​
Видови вегетаријанци:
  • Вегани - строго растителна исхрана (житарици, мешунки, овошје и зеленчук). Целосно ги исфрлаат производите од животинско потекло, па дури и медот.
  • Лактовегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и млеко и млечни производи.
  • Ововегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и јајца.
  • Оволактовегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и јајца, млеко и млечни производи.
  • Полувегетаријанци - покрај вегетаријанската исхрана јадат и бело пилешко месо, како и риба, но не јадат црвено месо.
  • Песковегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и риба. Кај нас овој начин на исхрана е познат како посна иахрана.
  • Пресна храна - јадат само сирови продукти, најчесто од растително потекло (овошје, зеленчук, ореви, семки, студено цедено масло за јадење, мед и житарки) Сметаат дека со готвењето на продуктите се губи големо количество од витамините, а се создаваат штетни канцерогени материи. Подготвуваат леб кој се „пече“ на сонце.
  • Здрава храна - макробиотичарите спаѓаат овде, кои јадат храна базирана на цели зрна од житариците. Јадат само органски произведени продукти, без пестициди и без вештачко ѓубриво. Избегнуваат рафиниран шеќер, рафинирано масло и бело пченично брашно.
  • Фрутаријанци - јадат само овошје.
  • Радикални фрутаријанци - јадат само овошни плодови кои сами паднале на земја.

• Ми се допаѓа
Реакции: The Tramp and N|ghtmare_f

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Која крвна група си? Знам дека тие со нулта позитив (во кои и јас спаѓам) се месождери и не можат без месо, така да доколку некој планира да стане вегетаријанец само ќе си страда и ништо друго. :) Инаку имам многу вегетаријанци во моја околина и не им се чудам, нивна работа. За вегетаријанството не мислам ништо, кој може без месо нека тера. Јас да одам на пикник со скара и да јадам соја, НЕ!
Видови вегетаријанци:
  • Вегани - строго растителна исхрана (житарици, мешунки, овошје и зеленчук). Целосно ги исфрлаат производите од животинско потекло, па дури и медот.
  • Лактовегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и млеко и млечни производи.
  • Ововегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и јајца.
  • Оволактовегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и јајца, млеко и млечни производи.
  • Полувегетаријанци - покрај вегетаријанската исхрана јадат и бело пилешко месо, како и риба, но не јадат црвено месо.
  • Песковегетаријанци - покрај растителните продукти, јадат и риба. Кај нас овој начин на исхрана е познат како посна иахрана.
  • Пресна храна - јадат само сирови продукти, најчесто од растително потекло (овошје, зеленчук, ореви, семки, студено цедено масло за јадење, мед и житарки) Сметаат дека со готвењето на продуктите се губи големо количество од витамините, а се создаваат штетни канцерогени материи. Подготвуваат леб кој се „пече“ на сонце.
  • Здрава храна - макробиотичарите спаѓаат овде, кои јадат храна базирана на цели зрна од житариците. Јадат само органски произведени продукти, без пестициди и без вештачко ѓубриво. Избегнуваат рафиниран шеќер, рафинирано масло и бело пченично брашно.
  • Фрутаријанци - јадат само овошје.
  • Радикални фрутаријанци - јадат само овошни плодови кои сами паднале на земја.

Јас А+. Знам за мојата група дека сме "земјоделци", односно дека зеленчук и овошје најмногу ни одговара, но немам намера никогаш вегетаријанец да станам, не можам без месо, не дека јадам претерано многу, но без пилешко нема шанси, а и како што викаш ти, на пикник скара кога се прави и јас да не јадам од месото?! No way!

Последна промена:

Alex M.

Староседелец
17 февруари 2012
330
523
693
London,UK
Полувегетаријанци - покрај вегетаријанската исхрана јадат и бело пилешко месо, како и риба, но не јадат црвено месо.
Може да се каже дека сум ова иако многу ретко јадам пилешко и риба ама сепак јадам..