Да се биде родител е тешка и 24 часовна работа, не е играчка тоа. И да не е добиено детето во брак, има мајки што ќе си го сакаат и гледаат детето и ништо нема да му фали. Понекогаш сама мајка може многу подобро, отколку ако некоја е максимално несреќна и потиштена во промашен брак.
@Ѕвездичка , зошто мислиш дека гледањето на дете е жртвување на сопствениот живот? Да, точно е дека е 1000 пати потешко сам родител отколку 2ца, ама не е невозможно. И ако некоја мајка има неограничена и безусловна љубов кон своето чедо, ќе се снајде и ќе го изгледа. Кај мене во комшии имаше случај каде мажот доживеа несреќа и почина, жената остана сама со 2 деца, па ги порасна и еве ги денес факултет студираат, ништо не им фали. Никогаш немој да се потценуваш самата, а и самохраните родители. Некои на тоа не гледаат како жртва, гледаат како благослов, еве како што ти вика
@Ita , ако добро ја сфатив што сака да каже. На некои жени детето ќе им го комплетира животот, како делче од сложувалка која им фали. Друга нема така да гледа на тоа. Од друга страна да, ако жената се смета дека во тој момент а и општо не може да овозможи основни услови за живот, се согласувам дека абортусот е подобро решение. Затоа сме сите различни и различно гледаме на некои нешта, затоа треба да сме и слободно општество каде има опција за овозможување на било каква одлука од самиот човек.
Јас конкретно мислам дека ако некоја девојка остане бремена а мажот не сака да има ништо со тоа, не е ниту срамно, ниту страшно. И никогаш нема да ја покажам со прст.
Проблемот со нашево општество е што сите сме свесни кои фироманци сме, а ништо никој не превзема. Колку пати само имам слушано муабети од типот на "ако чинела ќе ја земел некој", "ако не му чинела на првиот маж нема да му чини ни на вториот", "оваа без маж е" и слично. И за мажите има многу вакви муабети, ама сепак во некоја поблага верзија. Затоа треба колективно подигање на свеста, мора турското полека да се искоренува од кај нас.
Значи, некои луѓе се способни да го прифатат детето и да си го гледаат, некои не се, си има и за тоа решение. Мое, твое и на секој човек во државава ни е да си ја гледа работата и да не обрнува внимание на такви коментари, како што викаш ти осудувана ќе сум. Ама затоа и истиот тој човек мора да не осудува, за да мрднеме и ние ментално од црнава дупка во која се наоѓаме.