Арогантни продавачи и службеници

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,031
2,642
1,143
26
Битола
Па зависи секаде различно.. пример пред некој ден разгледував продавници за Телевизории одам во нептун и уште од врата ме пречека еден од вработените и вика повелете како можам да ви помогнам? Му објаснив шо точно барам и вика ајде иди со мене да ти ги покажам.ме однесе во делот за теелвизори и одкако му кажав колку планирам да платам ми издвои неколку теелвизори и ми објасна се окулу нив. на излегување ме испрати до врата и ми вика се надева мдека ке се вратиш.
Одам после в одруга продавница и за разликаод кај првите единствен вработен внатре беше тој на касата, друго лице немаше.. Одам кај телевизорите , сам, си разгледувам ко некој маната продавач нема никаде... Дојде после 10 минути и јас требаше да му ги вадам зборовите од уста за да ми објасни кој телевизор каков е.. Па дури почна д аме убедувa дека LED и LCD се всушност комплетно исти.. значи комплетна неинформираност за она шо го продава и плус никаква услуга...катастрофа..
 

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
430
886
1,103
А што правиме со арогантни несаламни купувачи. Ти влегуваат во дуќан, воопшто не те погледнуваат и се пулат наоколу ко телина во шарена врата. Десет пати им викаш повелете што да ве послужам, за што сте заинтересирани а тие шетаат низ дуќан пола минута- минута и излегуваат без збор да речат или воопшто да го погледнат продавачот. Пред да излезат со повисок тон обавезно да ме слушнат имам неколку комбинации на сочни дофрлувања па ако сакаат повеќе нека не влезат или нека ме кажуваат низ град . Преку такво од поговорката муштеријата е во право !!!
 

Индискo оревче

Истакнат Член
22 април 2012
74
99
318
26
А што правиме со арогантни несаламни купувачи. Ти влегуваат во дуќан, воопшто не те погледнуваат и се пулат наоколу ко телина во шарена врата. Десет пати им викаш повелете што да ве послужам, за што сте заинтересирани а тие шетаат низ дуќан пола минута- минута и излегуваат без збор да речат или воопшто да го погледнат продавачот. Пред да излезат со повисок тон обавезно да ме слушнат имам неколку комбинации на сочни дофрлувања па ако сакаат повеќе нека не влезат или нека ме кажуваат низ град . Преку такво од поговорката муштеријата е во право !!!
Не мора 10 пати да им речиш, еднаш речи им и биди блиску за секој случај, ако те прашаат нешто. Не го земај нивното нерасположение при срце.
Имам работено како продавачка сезонски, и сум имала искуства со секакви купувачи. НО, обврска на продавачот е да биде услужлив, а ненападен, и добро расположен (барем со муштериите). Кога јас, без разлика колку бев уморна или нервозна, можев со сите муштерии да сум ведра и услужлива, можат и другите. Само прашање е дали сакаат.
 
  • Like
Реакции: Ludaca and JaMi

Behemoth

Полноправен Член
8 мај 2012
30
14
8
И дали женава виде можност да продаде повеќе не знам, ама кога се фати за една кич блуза и ме убедува и убедува.Па види што убаво ти стои и не знам што, а нема никаква врска, и мајка ми ја убеди. Едвај после јас успеав да ја убедам мајка ми да не ја купуваме .
Дали вие очекувавте да не ви ја продаде,се разбира дека не,таа е таму за тоа,посебно ако е нејзин бутикот или зима процент уште поголема желба да го продаде.
И јас имам срам кога купувам и ми е незгодно да пробувам и на крај да кажам дека нема да купувам ама тоа е мој проблем зашто сум така воспитан.
А колку па некогаш е лошо кога се влага а продавачката прави муабет и ти како да си воздух влагаш излагаш и не си ни заприметен?
 

Redhead

Bookworm
23 февруари 2012
1,060
2,039
1,133
Neverland
Дали вие очекувавте да не ви ја продаде,се разбира дека не,таа е таму за тоа,посебно ако е нејзин бутикот или зима процент уште поголема желба да го продаде.
И јас имам срам кога купувам и ми е незгодно да пробувам и на крај да кажам дека нема да купувам ама тоа е мој проблем зашто сум така воспитан.
А колку па некогаш е лошо кога се влага а продавачката прави муабет и ти како да си воздух влагаш излагаш и не си ни заприметен?
Знам дека таа е таму за тоа (дали е нејзин бутикот или само прродава небитно), меѓутоа јас си кажав дека не ми се допаѓа блузата, а таа упорно нападливо продолжи да навалува. Да продаде по секоја цена. Мислам дека малку чувство на осет треба да се има и од страна на продавачите, да се почитува желбата на купувачот.
 

ZmajChe

Истакнат Член
21 март 2012
937
2,068
93
Кога едноставно ќе влезам во таков бутик, како и да не сум влегла, едноставно ИЗЛЕГУВАМ и повеќе не ме гледаат таму.
Истото важи и за сите продавници. А во државни установи каде има службеници и слично.. пак си заминувам, и се враќам во другата смена, кај друг човек.
Ме нервираат такви да ги наречам ПРОСТИ луѓе :)
 

Lady*

Староседелец
1 април 2012
1,965
6,161
1,133
Кога едноставно ќе влезам во таков бутик, како и да не сум влегла, едноставно ИЗЛЕГУВАМ и повеќе не ме гледаат таму.
Истото важи и за сите продавници. А во државни установи каде има службеници и слично.. пак си заминувам, и се враќам во другата смена, кај друг човек.
Ме нервираат такви да ги наречам ПРОСТИ луѓе :)
Да но од една страна и тие се луѓе кои имаат лоши денови а и платите кои ги зимаат се минимални..Дали ќе бидат исти доколку платите би биле повисоки? Не.:)
 

ZmajChe

Истакнат Член
21 март 2012
937
2,068
93
Да но од една страна и тие се луѓе кои имаат лоши денови а и платите кои ги зимаат се минимални..Дали ќе бидат исти доколку платите би биле повисоки? Не.:)
Да на секој може да му се случи да има лош ден, ама па воопшто да не те меморира па и тоа не го бидува. Ти прашуваш колку ви е маичката - исто ко со ѕидот да си праиш муабет... и тоа не го бидува
 
  • Like
Реакции: Ludaca and Lady*