Не зборуваме за абортус во име на добар физички изглед.
Не знам дали жена би абортирала за да ја задржи својата форма т.е формата на нејзинотот тело, доколку добро разбрав што сакаше да кажеш со болдираниот дел.
Доколку девојка или жена сака да роди дете, односно смета дека е во период од нејзиниот живот каде што е спремна да носи, роди и се грижи за дете - тогаш не би имала причина да абортира. Таа веројатно психички, финансиски и на било кој друг начин се подготвувала одредено време - што значи дека е спремна за да го роди тоа дете и да се грижи за него. Доколку пар не сака дете, не е спремно за дете - се знае.
Поправи ме доколку грешам, меѓутоа девојките/жените се одлучуваат за абортус само во некои одредени случаеви. Зборувам за непланирана бременост, доколку девојката/жената забремени како резултат од силување или пак доколку не е спремна да се грижи за дете (што пак може да се смета како непланирана бременост). Впрочем сите овие се поврзани.
Во случај на непланирана бременост девојката повторно може да дојде до одлука да го задржи детето, доколку смета дека е во состојба (односно е спремна) да се грижи за него. Моја другарка неодамна дозна дека е бремена, па заедно со дечко и одлучија да го задржат бебето и да се земат. Подршката од страна на сите блиски, вклучувајќи ме и мене, позитивно влијаеше врз одлуката.
Меѓутоа се сомневам дека доколку една девојка е силувана и како резултат на тоа забремени би одбрала да го чува бебето како еден постојан потсетник.
Мислиш дека треба да го задржи и дали мислиш дека би го задржала?
Или, дали мислиш дека некое 15-годишно девојче, кое забременило поради нејзина неинформираност и незрелост, би требало да го задржи детето (и би го задржала бебето, без разлика на твоето мислење) - особено доколку нејзиното семејство не е финансиски стабилно, доколку нема семејство, итн.
Јас мислам дека не.