Предлози и прашања поврзани со функционалноста на форумот

ipopovski

Админ
Член на администрација
30 септември 2011
1,763
2,410
1,133
www.crnobelo.com
И дај нека влезе правило да се пишува на стандарден литературен македонски јазик, влегувам во некој теми и гледам ќе се истрескаат на дијалекти и глупо изгледа, уште од одма ја усеруваат темата..
*Критика за модераторите има мноууу офф-топици што ги водат темите во тотално погрешен правец. Помина доста време и редно е веќе сериозно да се фатитме сите за работа како би направеле една одлична интернет он-лине заедница.
Се согласувам со ShakaZulu, зошто ако веќе си ги забележал, не си ги пријавил тие мислења...

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
И дај нека влезе правило да се пишува на стандарден литературен македонски јазик, влегувам во некој теми и гледам ќе се истрескаат на дијалекти и глупо изгледа, уште од одма ја усеруваат темата..
.
Ова за дијалектите и јас се сложувам но не за во сите теми.Пример во играчница нема врска на кој дијалект ке се пишува и во хумор и сатира да речеме,пошто тие форуми се за забава и не би биле толку забавни ако не се на дијалеткт,мада има и во други во кои јас сум за да е дозволено на дијалект но да не дожам сега.А во одредени теми како на пример Психологија Филозофија,Дом и Семејство,Образование,религија итн да се пишува на официален литературен јазик.Ама ако земат на сите музички желби да ни исполнуваат,крај ке нема желботеката.

• Ми се допаѓа
Реакции: Hip.Hop_MKD

LadyInPink

Истакнат Член
14 февруари 2012
1,236
1,749
113
Малку таму, малку овде...
Ако се направи правило да се пишува само на стандарден литературен македонски јазик, тоа нека важи за сите категории.
А не, ваму може како било, таму не може. Ќе дојде до еден куп забуни и нема да се знае ред.
Или сегде едно, или како досега.

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,279
9,121
1,683
притоа задолжителна употреба на кирилицата, латиница само за странски зборови, мисли итн

• Ми се допаѓа
Реакции: LadyInPink

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
432
886
1,103
Задолжителна употреба на кирилица има колку што знам, плавилата имаат абдејт ...
Официјален јазик на „Црнобело форум“ е македонскиот. Тoа значи дека сите постови мора да бидат исклучиво на овој јазик.
За дијалектите искрено мене не ми сметаат, во најдобар можен случај имаш луѓе кои така зборуват и искрено јас немам ништо против нив. Тоа што некој тврдо зборува на кумановски, струмички, беровски, тетовски, охридски, скопски, битолски, прилепски или било кој дијалект тој самиот се става во подредена положба другите да не му обрнат внимание или да не не му пмогнат ако бара помош, да не му реплицираат или слично... Од друга страна едноставно вродено им е на некои и неможат да замента дијалектичен збор со литературен. Ај да видам некој од тетово наместо слабице да речи скали, некој од битола наместо зборваме да напиши зборуваме и безброј одруги примери. За скопско наречје не ни сакам да зборувам и мојот на момонти прилепски не бо бидува ама јбг не може се да биде совршено па така ни говорот да биде совршен.

Апсолутно никој не зборува 100% литературно, можеби некои се трудат за истото повеќе а други воопшто не обрнуваат внимание но како што реков тие вторите самите се ставаат во подредена положба гледано од страна на другите.

Препорака за да се пишува литературано за ваше/наше добро да бидеме подобро сватени и разбрани но не и правило зошто тоа апсолутно е невозможно и почнувачи од админот како прворегистриран па еве пример мене таму 340-ти па и до онај што “вчера“ се регистрилал и напишал мислење нема логички шанси постовите да ни се 100% литературни и правописно точни.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Задолжителна употреба на кирилица има колку што знам, плавилата имаат абдејт ...

За дијалектите искрено мене не ми сметаат, во најдобар можен случај имаш луѓе кои така зборуват и искрено јас немам ништо против нив. Тоа што некој тврдо зборува на кумановски, струмички, беровски, тетовски, охридски, скопски, битолски, прилепски или било кој дијалект тој самиот се става во подредена положба другите да не му обрнат внимание или да не не му пмогнат ако бара помош, да не му реплицираат или слично... Од друга страна едноставно вродено им е на некои и неможат да замента дијалектичен збор со литературен. Ај да видам некој од тетово наместо слабице да речи скали, некој од битола наместо зборваме да напиши зборуваме и безброј одруги примери. За скопско наречје не ни сакам да зборувам и мојот на момонти прилепски не бо бидува ама јбг не може се да биде совршено па така ни говорот да биде совршен.

Апсолутно никој не зборува 100% литературно, можеби некои се трудат за истото повеќе а други воопшто не обрнуваат внимание но како што реков тие вторите самите се ставаат во подредена положба гледано од страна на другите.

Препорака за да се пишува литературано за ваше/наше добро да бидеме подобро сватени и разбрани но не и правило зошто тоа апсолутно е невозможно и почнувачи од админот како прворегистриран па еве пример мене таму 340-ти па и до онај што “вчера“ се регистрилал и напишал мислење нема логички шанси постовите да ни се 100% литературни и правописно точни.
Голем дел од постов се сложувам. И не ми пречи толку дијалектот, но да речеме во некоја тема кај што иницира малку повеќе користење на сивата маса во черепот. Таму не иде. Сепак е до членовите дали сакаат да им биде помогнато да речеме во темата за психологија. Или некоја рецензија за филм. Смешно е да се зацепа по некој дијалект. Додека играчница, општиве муабети слични на што како ви се прави - теми со мал егобуст, е дури и интересно. Но пак ќе кажам, до членовите е. Што се однесува до мене, нема да читам онаму кај што е развиена поквалитетна дискусија. Мој избор.

Mila Kunis

Истакнат Член
15 февруари 2012
2,290
3,529
443
Скопје
Кога веќе некој модератор ја затвара темата треба да наведе причина зошто го прави тоа.
Пример: Темата е непродукивна итн..
Образложение гледам нема овде: http://forum.crnobelo.com/threads/Што-те-нервира-кај-членот.2212/#post-68305
јас не ја затворив ама ќе ти одговорам на прашањево. Темава е непродуктивна,не развива дискусија,негативна е и ако почнат сите да пишуваат ќе се испокараме :)
Океј е сега Hip.Hop_MKD ?

• Ми се допаѓа
Реакции: ipopovski and lady_blue

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
јас не ја затворив ама ќе ти одговорам на прашањево. Темава е непродуктивна,не развива дискусија,негативна е и ако почнат сите да пишуваат ќе се испокараме :)
Океј е сега Hip.Hop_MKD ?
Па добро де, форум за дискусија е нека има и караници иначе како ќе биде интересно? :D