Мистерија во црквата Свети Димитрија - фреските „крварат“ и сами се чистат?!

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,524
1,183
Big Sur
Јас сум огромен скептик за овие работи.
Тетин ми како поупатен, муабетеше дека постојат спрејови од киселини кои за час можат да ја „изедат“ нечистотијата. Немаат мириси бидејќи се неутрализирани и имаат честички за „полирање“ за посјаен ефект.
Перфектно се вклопуваат со нашево сценарио.
Не да Богохулам, ама ми личи на обид да се соберат на иконите што е можно повеќе пари од верниците.
Да бе, му текнало на Бога пред празник да си подзачисти во еден од своите домови... :maska

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,033
9,657
1,683
Normandy
Нешто само колку да им се одвлече вниманието на верниците.
Прво образложение: најпознати сме на балканот по реновација и реставрација на икони. (овој податок ми е од професор по археологија)
Второ образложение: Црквата деновове беше слабо посетена поради блокираниот пристап до неа. Може во скоро секое време да се направи мало светнување на иконите
трето образложение: Се ближи Велигден. причина + за повлекување на внимание од поважните по овоземски проблеми.

• Ми се допаѓа
Реакции: DarkPassenger

LMFAO

Истакнат Член
8 април 2012
381
301
63
Искрено.. не верувам во ова. Сакам да верувам во Господ, ама го немам видено ниту еднаш. Само сеништа ми се појавуваат. Во тоа верувам дека постојат. :unsure

Mila Kunis

Истакнат Член
15 февруари 2012
2,290
3,529
443
Скопје
Фреските можат толку лесно да се исчистат, така да светнат, особено златните ореоли.... Што е до мене, било кој можел да го направи ова т.н. чудо.
Се согласувам со тебе, медиумите убаво кажуваат дека црквава била „заборавена“ од страна на верниците, па сега со цел да се зголеми посетеноста,и црквата пак да заживее решиле да направат „чудо“ :D

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
бев денес во црквата видов со свои очи ,и навистина е така како што гледате на фотографиите и како што може да прочитате во текстовите... инаку нажалост поради градењето во црквата е наамалена посетеноста ,а и венчавките се многу реткти .Често пати после факултет одам со колешка и секогаш е празна црквата ,многу малце на луѓе одеа..верувам дека ова е божјо чудо,силата Господова е посилна од сите пречки...

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,033
9,657
1,683
Normandy
инаку процесот на чистење на ореолите и црвената боја можеше да се забележи дека сеуште траеше,јас сум сведок,видов со свои очи и се уверив...
Ги виде? Или не?

Ако не, дали си била во црквата во 12 после полноќ?