Мистерија во црквата Свети Димитрија - фреските „крварат“ и сами се чистат?!

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063
Да бев верник најверојатно би рекол дека е некакво чудо, ама пошто не сум ќе речам shit happens. Би сакал да видам со мои очи, пошто не знам зашто ама од сликите и снимките од вестите не се гледа ништо невообичаено.

• Ми се допаѓа
Реакции: Diamond

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Во право е Џерико и мене не ми беше јасно што е навистина случено ама затоа ќе гледам да идам и да видам со сопствени очи,ене ја каде е.

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
Несекојдневна појава се случи вчера на празникот Цветници во скопската црква Свети Великомаченик Димитрија. Фреските во внатрешноста на црквата, на кои со години се таложеше чадот од свеќите што ги палат верниците, почнаа самите се прочистуваат и да ја добиваат својата природна боја.

sv.dimitrija500-1.jpg
Прочистувањето почнало од фреската Воведение на пресвета Богородица на влезот црквата, а потоа и на фреските Вознесение Христово, Оплакување Христово, Св. Апостоли Петар и Павле, Свети Архангел Михаил и на другите фрески.
sv.dimitrija2-500.jpg
Природните бои најмногу се враќаат на ореолите над насликаните светци, а исто така и на дел од нивната одежда која е насликана со златната боја.
sv.dimitrija3-500.jpg
Црквата вчера ја посети поглаварот на МПЦ Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан, како и бројни верници кои сакаат да го видат чудото.
sv.dimitrija4-500.jpg
Ваков феномен, како што велат свештениците во Свети Димитрија, е забележан само во Русија во 30-те години од минатиот век, кога во една црква почнале да се враќаат природните бои на фреските и иконите.
sv.dimitrija5-500.jpg
sv.dimitrija6-500.jpg
freka-1-500.jpg
freska-2-500.jpg
freska-3-500.jpg
freska-4-500.jpg
freska-6-500.jpg