@alf знам дека позади секој твој збор стои убава мисла и ако сакаш, бидејќи навистина ме занима, објасни што значат зборовите од твојот моментален статус-Да имаш, или да бидеш
Благодарам за превентивата ама јас барам малото да ни каже на нас жените(незнам ти кој курац бараш тука)за видови на исхрана по нејзин терк и од нејзина областАбе човек кога ке влезе во тие години мора од нешто да го наебе.
Најдобра превентива од страдање на коските во таа доба е да не се скока од високо.
Не можам јас да си вадам од ракав информации ако сама не се изјаснила дека е така. И не е невкусно воопшто ако некој препише нешто што ти сам си го напишал за себе, невкусно е да си на мое место и секој ден да се уклучуваш на форум и да гледаш по 100 начукани мислења што ми предизвикуваат болки во мозокот од нејзе и од тебе. Е ај сега ти стави се на мое место среќо...@Хоуп* кога веќе судиш дека е жена на околу 40 години колку и да имаш, немаш право да пишуваш такви работи. Вмровка била, во болница работела, син и бил полицаец... Секој со среќата, среќо.
Треба да се има малце совест мислам јас..
Не ја бранам мистерија ја само пробав да се ставам на нејзино место. Многу невкусно!
Коската самата има способност да се регенерира, но како што поминуваат годините, регенерацијата оди малку по споро. Организмот секогаш тежнее да се приспособи на околината, така и коските ако се изложуваат на напор со вежби, за да се приспособат, да можат да ја носат тежината, тие се зацврстуваат. Потребна е постојана физичка активност, не е исто да си цел живот физички активен и да почнеш кога ке ти се појават проблемите. Маја зборува за начин на живот кој што постојано треба да се практикува за да не дојде до таков проблем.@malo го изгледав интервјуто со Маја Волк, навистина е права волчица, жената ме воодушеви....има само една работа што сакам да те прашам, затоа што не се согласувам со нејзината теза дека за остеопорозата е важно да се применува физичка активност и така се лечеле старите луѓе, со тегчиња итн. а никаква исхрана не спомна во борбата за оваа болест.
Коските мора најпрво во детство да се наполнат а знаеме како се трошат и зошто стануваат шупливи и порозни, да не ги набројувам сега сите фактори....Многу физички активни жени, спортистки, кога ќе влезат во менопауза се соочуваат со болеста остеопороза, калциумот се троши и така натака, не е битно тоа што сакам да го кажам...Маја вели дека треба да се вежба за да се наполнат коските а знаеме дека прво треба со разни препарати на ЦА или ибандроник ацид да се наполнат коските а после да се започне со лесна физичка активност...секое вежбање со тегчиња па и тие од 500 гр.ја оптоваруваат коската и може да дојде до оштетување и пукање. Со ова не се согласувам со нејзе, баш за лекување на остеопорозата. Имаш ли ти некое мислење за оваа болест пошто ете жени сме и кај да е Климе не чека
Еве јас ќе се ставам на твое место,среќо.Не можам јас да си вадам од ракав информации ако сама не се изјаснила дека е така. И не е невкусно воопшто ако некој препише нешто што ти сам си го напишал за себе, невкусно е да си на мое место и секој ден да се уклучуваш на форум и да гледаш по 100 начукани мислења што ми предизвикуваат болки во мозокот од нејзе и од тебе. Е ај сега ти стави се на мое место среќо...