Религијата е вистинска или не?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Јас стварно сум импресиониран од суштеството што успеало да создаде така моќна приказна што сее страв повеќе од два милениуми. :kafe Јака работа, ептен.

Би требало да се истите, евентуално сега да ги смениле, бидејќи не знам јас што се случува на небесата... :)
Значи кажале какво е судењето ама не кажале кој е судијата? А како го кажале тоа што кажале? Јас не се зезам туку стварно ме интересира тоа што прашувам.

Од друга перспектива

Член со 30 казнени поени
22 јануари 2016
57
18
1,008
Јас стварно сум импресиониран од суштеството што успеало да создаде така моќна приказна што сее страв повеќе од два милениуми. :kafe Јака работа, ептен.

Значи кажале какво е судењето ама не кажале кој е судијата? А како го кажале тоа што кажале? Јас не се зезам туку стварно ме интересира тоа што прашувам.
А, зошто мислиш дека јас се зезам?!
И зошто мислиш дека јас мислам дека ти се зезаш?!
Како и да е...
Тоа ни е кажано преку нашиот пратеник Муххамед.
Нашата вера не сее страв, туку ни ја опфаќа вистината,од сите аголи. Во куранот има многу докази за тоа што се случува денес.
во куранот пишува дека на Марс планетата има живот, а научниците дури сега го открија тоа... (ова е само еден од многутте примери)

Selene

Модератор
6 јуни 2012
720
1,865
1,103
Си ја имате слободната воља, никој не ве тера на ништо. :)
Куранот вели дека ова е само еден лажовен свет, една илузија, во овој свет сме пуштени на искушение, а во другиот ќе бидеме вечно, ако ме прашуваш мене, јас би ти кажала дека сме овде и сега, само за да си обезбедиме поубаво место во Џеннетот. Што подобри сме и помалку гревови имаме, толку поубава скала во џеннетот, а ги има седум.
Не знам тоа, ќе ги прашаш оние коа ќе преминеш од овој свет, во другиот, коа ќе ти се суди. Бидејќи тогаш јазикот и очите ќе говорат наместо тебе и целиот твој живот ќе го раскажат, ќе ги кажат и овие моменти и напишано, кој ти сигурно ќе ги заборавиш до тогаш...
Но во тој миг ќе ти текне и ќе се прашуваш што си направил...

Ова е основната "алатка" на секоја религија. И е доста интелегентно, никој не се вратил од мртвите па да каже дали е вистина или не.
Мене една работа ме мачи. Како можете толку слепо да верувате дека има некој нов свет, некој друг после овој, кога сето ваше верување е излезено од книга? Нели ви е малку игнорантно и цинично да тврдите дека постои нешто после смртта и да судите некому (некаде и со живот плаќаат луѓето) ако некој не одлучил да го следи тој пат? Зошто се смета за грев ако некој одлучил да не ја следи книгата, затоа што е as a matter of fact книга, и да го живее животот по некое негово правило?
Луѓето се што трудат да ги следат правилата за да влезат во подобар afterlife, забораваат дека живеат сега, во сегашноста. Значи сегашноста која што ви минува, секој ден. И секој ден кога се поклонувате (не зборувам само за муслиманството, зборувам општо за сите религии), пропуштате да бидете живи денес. Заборавате да живеете денес, во потрага по живот после животот. И немате гаранција за живот после животот, книгата не е меродавна. Не е доказ.
Не ја вреѓам религијата и никако не инсинуирам нешто против истата. Ме интересира само човечко размислување на оваа тематика.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco

Акенатон е изворниот кривец, египетски фараон шо го измислил монотеизмот, Мозес кај него бил свештеник после ги завел некои пустински номади и ги нарекол евреи, опасен гад бил Мозес, јак психолог.

• Ми се допаѓа
Реакции: existence

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Си ја имате слободната воља, никој не ве тера на ништо. :)
Куранот вели дека ова е само еден лажовен свет, една илузија, во овој свет сме пуштени на искушение, а во другиот ќе бидеме вечно, ако ме прашуваш мене, јас би ти кажала дека сме овде и сега, само за да си обезбедиме поубаво место во Џеннетот. Што подобри сме и помалку гревови имаме, толку поубава скала во џеннетот, а ги има седум.
Зошто скептицизмот би бил грев? Што има грешно во тоа да преиспиташ нешто?

Од друга перспектива

Член со 30 казнени поени
22 јануари 2016
57
18
1,008
Ова е основната "алатка" на секоја религија. И е доста интелегентно, никој не се вратил од мртвите па да каже дали е вистина или не.
Мене една работа ме мачи. Како можете толку слепо да верувате дека има некој нов свет, некој друг после овој, кога сето ваше верување е излезено од книга? Нели ви е малку игнорантно и цинично да тврдите дека постои нешто после смртта и да судите некому (некаде и со живот плаќаат луѓето) ако некој не одлучил да го следи тој пат? Зошто се смета за грев ако некој одлучил да не ја следи книгата, затоа што е as a matter of fact книга, и да го живее животот по некое негово правило?
Луѓето се што трудат да ги следат правилата за да влезат во подобар afterlife, забораваат дека живеат сега, во сегашноста. Значи сегашноста која што ви минува, секој ден. И секој ден кога се поклонувате (не зборувам само за муслиманството, зборувам општо за сите религии), пропуштате да бидете живи денес. Заборавате да живеете денес, во потрага по живот после животот. И немате гаранција за живот после животот, книгата не е меродавна. Не е доказ.
Не ја вреѓам религијата и никако не инсинуирам нешто против истата. Ме интересира само човечко размислување на оваа тематика.
Селена, што мислиш ти што е разликата помеѓу мене и тебе?
Ти си жива денес, а јас не сум?!
Не би рекла... Да имаме гаранции во животов за многу работи, не би никој бил пропаднат, осиромашен, мизерен и слично.
Реков прееска, дека АЛЛАХ да сакал ние сите овие работи да ги знаеме и предвидиме, ние ќе сме биле сите ко нашите пратеници, стаповите во змии ќе ги претваравме и слично. Но,не. Аллах ги одбрал тие луѓе шо требаше да бидат и толку.
Да имал мојот другар гаранција дека цел живот ќе стоел на нозе, дека нема да боледува од параплегија, после доживеаната несреќа, денес ќе беше човек исправен, немаше да се качи во кола тој ден, а не во количка и да плаче и паѓа во депресии сега.
За некои работи не можеме да бараме гаранции, едноставно е...
Мене ме исполнува кога слушам некоја иллахија, срцево ми го полни... :)
И ЕДНО НЕШТО БИТНО: Не мораме да веруваме во Господ, само кога ќе ни испрати тој некоја лоша случка,кога ќе ни одземе некој и слично, за да не потсети на неговото постоење, тогаш да кукаме кај него :) Господ е ваков, господ е таков...

Selene

Модератор
6 јуни 2012
720
1,865
1,103
Селена, што мислиш ти што е разликата помеѓу мене и тебе?
Ти си жива денес, а јас не сум?!
Не би рекла... Да имаме гаранции во животов за многу работи, не би никој бил пропаднат, осиромашен, мизерен и слично.
Па јас тоа ти викам, дека во животов нема гаранција за ништо, во спротивност со верување дека има нешто после нашето постоење на оваа земја. Тоа е и целокупната моја поента, дека нема никаква гаранција за она "што понатаму". Затоа некои луѓе се толку уплашени за "што" после животот, што не ни се осудуваат да живеат онака како што сакаат.
Мене ме исполнува кога слушам некоја иллахија, срцево ми го полни... :)
И да си слушаш штом те исполнува, јас не сум никој и ништо за да ти кажувам како да живееш. Си правиме дискусија на форум за верувањата, нешто што би требало секој човек да го прави, да се запраша во валидноста на она на кое што е учен. Затоа што колку повеќе се прашуваш, толку повеќе спознаваш и учиш. Ама, тоа и е еден голем проблем со религијата, што не толерира прашања. Многу од оние кои се прашувале (ова за кај нас, за Христијанството ти зборувам) ги запалиле живи на сред плоштад. И со тоа добиваш "верување" од страв, а не од учење и ширење на мир и љубов.
И ЕДНО НЕШТО БИТНО: Не мораме да веруваме во Господ, само кога ќе ни испрати тој некоја лоша случка,кога ќе ни одземе некој и слично, за да не потсети на неговото постоење, тогаш да кукаме кај него :) Господ е ваков, господ е таков...
Не е точно дека само тогаш се верува. Човек може да не верува слепо во некоја религија, а да не е атеист. Не значи дека ако некој не се согласува со некое пишано правило по дифолт е атеист. It's more complicated than that.

Едит:
945534_395117950596882_1912363082_n.jpg

Маестрото го сумира она што јас се обидувам да го напишам во 2 реченици.

• Ми се допаѓа
Реакции: Idiot

Од друга перспектива

Член со 30 казнени поени
22 јануари 2016
57
18
1,008
Како што и многуте примери за тоа што пишува се разобличени и демантирани.

Де те молам ако сакаш пиши каде тоа во куранот пишува дека на Марс има живот. Ама точно наведи цитат од куранот.
Јас ќе ти го дадам тебе куранот на Македонски Јазик, а ти прочитај си го и извади си цитат, пошто јас најсериозно не памтам во која сура е и под кој број.
Некои луѓе го знаат целиот куран на памет, ама јас не го знам.
Но се надевам дека со тек на времето и мене че ми биди...

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Јас ќе ти го дадам тебе куранот на Македонски Јазик, а ти прочитај си го и извади си цитат, пошто јас најсериозно не памтам во која сура е и под кој број.
Некои луѓе го знаат целиот куран на памет, ама јас не го знам.
Но се надевам дека со тек на времето и мене че ми биди...
Не, јас тебе ќе ти дадам куран на македонски и ти да го најдеш посоченото. Бидејќи куранот го имам читано, такво нешто не стои. Очигледно лажеш за да си ја оправдаш твојата вера. Повели демантирај ме.
Со факти, се разбира.

Од друга перспектива

Член со 30 казнени поени
22 јануари 2016
57
18
1,008
Не, јас тебе ќе ти дадам куран на македонски и ти да го најдеш посоченото. Бидејќи куранот го имам читано, такво нешто не стои. Очигледно лажеш за да си ја оправдаш твојата вера. Повели демантирај ме.
Стои, стои. Како не стои, прочитај го уше еднаш и ке видиш дека стои, а јас ќе видам да го побарам тој дел и ќе ти го пишам тука, цитирам. :)