Чет муабети (ти реков-ми рече)

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Њама логика да е г со точка пошто се губи родовата идентификација на персираната особа, за хунза презимињата е лесно, али шо праиме со малцинствата кои се 40% од рајата, г.Јашари на пример може да е 19-годишна арнаутка која баш и не е господин...
Логика или нелогика, тоа е правилото.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco

Треба да се соберат од МАНУ и да одлучат, нели се академици, кремот на интелектуалата ова она...
Замисли г. Џоли и г.Џоли.:zelen M.Jolie & M.Jolie кога би било такво правило на англиски :frantic
Затоа си има фино Mr., Mrs etc...

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Така де, МАНУ треба да издадат Правопис на македонскиот стандардизиран јазик кој што ќе биде конечно решение на сите дилеми. Исто треба и да го ажурираат редовно како што јазикот еволуира. Арно ама кај нас МАНУ е збиралиште на професори кои што земаат плата за дремење и тоа ќе се случи некогаш можеби во 2300+ година.

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Така де, МАНУ треба да издадат Правопис на македонскиот стандардизиран јазик кој што ќе биде конечно решение на сите дилеми. Исто треба и да го ажурираат редовно како што јазикот еволуира. Арно ама кај нас МАНУ е збиралиште на професори кои што земаат плата за дремење и тоа ќе се случи некогаш можеби во 2300+ година.

Заболени се од акутен пастиризам (puke)

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Оддамна се работи на нов правопис.
Го работат Симон Саздов, Искра Пановска - Димкова и уште неколку други фацки.
Викаа дека треба да излезе до мај, потоа го пролонгираа до август, сега не сум запознаен до кога го имаат пролонгирано.
Битно, во новиот правопис и толковен речник, конечно ќе знаеме кога јадеме/пиеме чоколадо, а кога чоколада. Ќе знаеме зошто темниот вокал од турцизмите се пишува со А, а не со У или О како што би требало да биде.
Кој чекал, дочекал, така викаат. Па ќе видиме.

• Ми се допаѓа
Реакции: existence

●Untouchable°

Староседелец
24 август 2015
1,183
1,132
1,133
Како што можам да видам нема ни правило ни логика и за Г-дин или само Г ни па за Ш (ракописна, земам пример зш сеа ми текна) што во основно ме учеле 8 год да ја пишувам со црта одоздола а во средно проф мене и мн други не правела неписмени и ги навредувала наставниците као појма немале кој им дал диплома.. И ете пак и ден денес си пишувам Ш(ракописна) со цртичка и пак за мене за Господине ке си остане Г-не. Па на глава нека се качат и проф и наставници... :giggle Дур пишиме арни сме.:frantic

Правописов наш како да е пишан по дијалекти некако како секој да си кажува како што му одговара . Испособрано од сиве страни од државава . ;):rofl:D

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Дури и светецот св. Никола не бил безгрешен.
Постои податок дека има удрено човек(не ме држете за збор, ама мислам дека стануваше збор за некој си Ариј, кој му се збунил нешто на првиот вселенски собор). А религијата налага „Ако некој ти го удри едниот образ, наврти му го и другиот“.
Тоа е затоа што новиот завет е напишан за да го направи народот послушен и задоволен со малку. Ако некој те шутне од работа ти понуди му се и сметките да му ги плаќаш. Ако царот ти прати луѓе да ти соберат данок, а ти одвај за леб си собрал, понуди му и екстра жито ако сака да земе.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
how-well-do-you-know-the-statue-of-liberty.jpg
Ти ја направи сликава, така?

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Аха ја направила, заиграл маусот и тука. Јас не знам што си мислат, најпаметни ли се? Ние сме глупаци?