Тие што сметаат дека г-дин е точно, толку им е школата. Уште сега да ти кажам. Ако еден правопис вели г. е точно, така ќе биде. Не може на кој како му фирне така да си крати. И нема никаква забуна меѓу г. за господин и г. за година. 2015 г. и г. Петар Стојановски - нема да речеме 2015та господин и година Петар Стојановски. Баш поради лекторите избегнувам да читам книги на македонски.@The Tramp
Читав ова од лектори, во еден правопис пишува г-дин, во друг пишува г. Повеќето се за г-дин, бидејќи г. е сепак скратеница за година.
Прво не ситничарам, само дискутирам за тоа што е точно. Кога истакнати македонисти и јазичари како Кирил Конески, Блаже Конески и ред други го дале ова правило во нашиот правопис, тоа се прифаќа и крај. Ама кај нас ако го поправиш некого, тоа се вика ситничарење. Во никој случај не изигравав лектор, зашто и самиот кога пишувам на форум знам да се зезам и да пишувам дијалектно, ама тоа не значи дека пишувам неточно зашто дијалектите постојат, кратенкава не. Второ јас не започнав никаква дискусија во врска со веќе официјализирано правило, само и посочив на членката која веќе сакаше веројатно навредена од погорниот одговор да ми персира, дека има погрешено во кратењето. Трето, проблемот не е во тоа дали ќе се разбереме, проблемот е во тоа што кратенката е неточна. И ја можам да речам: „Ме боли смк.“ Ќе ме протумачите дека мислам на стомак, ама това не е поентата таваришч Егзистенс. Се сфаќаме?@The Tramp дали ако некој ти напише „г-дине Tramp“ нема да разбереш што ти пишал? Искрено мразам вакви ситничарења, порано и јас го правев тоа што го правиш ама престанав откако ми здосади да барам се` да изгледа како да го составувал лектор.
И те молам избави ме од тоа „админе“ и сл. Ај што уште не сум ставен за админ не сум, ама и кога ќе ме стават админ сакам и ти и било кој да ме гледа и да ми се обраќа како што ми се обраќавте до сега. Админските рабоќе немаат (и ќе се потрудам воопшто да немаат) врска со моите постови во вакви теми каде што сакам да си поправиме муабет како член со член.
Ако разбра што сака да ти каже со „г-не“, ама ипак сакаше да и` го девалвираш постот тогаш е ситничарење. Нема љутиш? Кога ќе планираш да одиш во Скопје кажи ми и ќе пиеме по едно пивце, јас ќе частамза мене ситничарење е ако напишам скам, па некој ме исправи сакам требало да биде. Ова погоре не е, ама нејсе, нека биде како што викате. Јас сум ситничарот, мај бед.
Г-жа Јесте повеќе потсеќа на „гаража“ ама дури и така пак има некоја асоцијација на госпожа....а за госпожа како е скратено?
Има, осовено ако г-динот има порше за паркирање...
Г-жа Јесте повеќе потсеќа на „гаража“ ама дури и така пак има некоја асоцијација на госпожа.
Појако е кога таксист се обраќа на жена со „Госпоџо“
Од Битола сигурно не си.A oд каде сум?