Филмски клуб

Io Sono

Староседелец
27 јуни 2015
422
431
673
A Galaxy far, far away...
Не е проблем можам јас и сам со себе да си дискутирам :)

Ова е извадок од конверзација од пред година и пол:

Да почнам со некои занимливости околу режисерот и сценарист Ричард Куртис:

Never, ever in any of our films have we thought 'we'll do this for the American market', Sometimes we'd change a song or a name or the word 'arse' but on the whole we try to make movies for home and then just hope they'll work in the US.

If you write a story about a soldier going AWOL and kidnapping a pregnant woman and finally shooting her in the head, it's called searingly realistic, even though it's never happened in the history of mankind. Whereas if you write about two people falling in love, which happens about a million times a day all over the world, for some reason or another, you're accused of writing something unrealistic and sentimental.

My films are not really written in a formulaic way, even though some people might think they are. They take a long time to develop.

When he was in college, his girlfriend left him for a man named Bernard. In each of his screenplays, there is a fairly unpopular character named Bernard. :)

Филмчето е „надвор од шаблонот“ бидејќи шаблонот е американски а филмот не е. Нормално кога е направено од човек кој работел на филмови како Love Actually, The Boat that Rocked (Pirate Radio), Nothing Hill, Bridget Jones... и серии како Mr.Bean и Blackadder.

И заборавив, Четири венчавки и погреб.

Ама во овој филм се надминува со скриптата затоа што филмот е замислете, за дечко кој запознава девојка, се жени и има деца! :) За да направиш добар филм од тоа навистина треба многу разбирање, искуство и чувство.Можно е ова да е и наједноставниот тајм травел филм. Секогаш тајм травел филмовите се комплицирани, во овој филм сме ослободени од секакви мозгања затоа што важна е идејата. Одлична актерската екипа, саундтрак и кинематографија. Филм на кој можете да се насмеете, да заплачете, филм кој може и се надевам ќе допре до вас на некое ниво.

И за крај: We are traveling through time together. Every day of our lives. All we can do is do our best to relish this remarkable ride.

Ќе додадам нешто подоцна, сега ќе оставам простор за другите.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Ми текна дека го имам гледано (лани мислам беше) кога видов дека глумел Бил Нај, интересна фигура на британската актерска сцена, кој лик :zelen

Во основа роматнична комедија со специфични британски елементи, тука е моментот на патување низ време кој е омилен меѓу разни сценаристи пошто изгледа дозволува разни перипетии во сценаријата (и понекој парадокс)...
Глумецот шо му беше син на Бил Нај некако амебична, небитна појава, како да го собрале од полнење полици во Теско и ај сеа ќе играш во филм, останатите од екипата не ми се познати, таа американката може да ја имам видено во некој филм...

Интересна тема околу добивање втора шанса (па и трета и четврта по потреба :zelen) со цел да се поправат грешките во живеачката, да се избегнат евентуални трагедии и да се проживее максимално со добиените карти во партијата на животот. Малку нејасно беше сето тоа со плакарот-временска машина ама не е ни важно, ваљда буџетот не дозволувал фенси-машина која ќе патува низ црвоточини и ситуацијата со Бил Нај и болеста, не сфатив зошто не може да се врати и да преземе evasive action, изгледа не е можно тоа со таква болест... на крај горе-долу хепи енд на едно симпатично филмче :)

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Хоуп* and Io Sono

Io Sono

Староседелец
27 јуни 2015
422
431
673
Не може да се врати да ја среди болеста затоа што има внук. Враќањето поназад од тоа би го поништило постоењето на внукот. Имаше таква ситуација ако се сеќаваш сестра му кога имаше сообраќајка, па мораше да се врати уште поназад да корегира.

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin and The Tramp

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
И јас го гледав од поодамна филмот и знам дека ми се допадна зашто беше надвор од шаблонот на романтични комедии и имаше британски шмек. Ако добро се сеќавам доби 7.5 или 8 од мене.

• Ми се допаѓа
Реакции: Io Sono

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Не може да се врати да ја среди болеста затоа што има внук. Враќањето поназад од тоа би го поништило постоењето на внукот. Имаше таква ситуација ако се сеќаваш сестра му кога имаше сообраќајка, па мораше да се врати уште поназад да корегира.

Да, ми текна требаше да ја `жртвува` ќерката ако се врати за да ја спаси сестра си пошто бебето немаше да се роди во тој след на настани или така нешто...

Некако нетипична улога за Бил Нај како добричина, обично игра психички.....не особено стабилни ликови или таен агент :zelen

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Io Sono

Староседелец
27 јуни 2015
422
431
673
Бил ми е еден од омилените актери во овој тип на филмови. Love actually и The boat that rocked немаше да бидат истото без него.

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Кога седнав да го гледам филмов, ми текна дека уствари едно време некој ептен ми го фалеше, па го гледав. Ок филмче, кога некој би ме прашал за препорака без размислување би го кажала, да не му се мислам многу пошто сите ги сакаат овие филмови со патувања низ времето, а и не се сеќавам да сум гледала некој таков а да не е интересен. Како и кај сите такви, финтата е дека колку и да сакаш и да имаш шанса да си го наместиш животот како што сакаш, секогаш ќе фали некој дел за се да биде совршено стокмено, па и да добиеш втора шанса да си ги поправиш грешките од минатото, ќе направиш измени во иднината на која си бил навикнат, па и тоа не иде и најдобро да си остане се да си тече по оној замислен тек без многу да му се замараш ко дечково со плакаров пример во филмов. Ок за нешто стварно е корисно, ко пример она со сексот ете ми текна на тоа од трелјерот кога се потсетував, не дека само на тоа мислам :zelen
Сама да си барав филм овој ќе го прескокнев, ама добро е што го изгледав. Ок беше, втор пат нема да го гледам, до толку не ми беше ок, ама ќе го паметам за препораки.

Не знам зошто одамна имам заприметено дека баш и не сакам вакви типови ко дечково во главна улога, да бил некој друг ќе било подобро, стварно ептен лоша фаца. Тоа ми е замерка само, дури и Том Круз да бил подобар избор ќе бил од него, ама добро ете му се дала шанса.

И јас ако не сум тука, имате ред во воведот, кажувајте предлози. @Knife ?

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
Филм во кој првенствено ми се допадна човечката ,,ранливост" на протагонистот чии проблеми и размислувања се испреплетени со доза фантастични елементи т.е патување низ времето. Мислам дека самиот заплет ја прави чувственоста и осаменоста на главниот лик уште во самиот почеток па се' до крајот на филмот преку неговата животна линија исполнета со настани со кои се среќаваме секојдневно (несигурност, самоосудување, процес на самоспознавање, љубов, смрт, брак, фамилија итн), судрувајќи не' со неговиот рутински живот кој впрочем се провелкува низ целото семејство. Како противтежа е додадена можност за отскокнување од она рутинското преку различни можности да се промени веќе стореното и да се извлече најдоброто од секоја ситуација. Како highlight од самиот филм би го извлекла потенцирањето на фактот дека сепак секоја грешка не е поправлива, ми ја отвори имагинацијата да размислувам на тема судбина или случајност и моето омилено, она што Тим го кажува уште на самиот почеток ,,Не можеш да го натераш некој да те сака" без разлика колку можеме да влијаеме на околностите. (Лажам, најмногу уживав во враќањето низ времето само да ја слушам Mr.Brightside неколку пати :zelen)

П.С Мене ми се допадна тој ,,шашав" ефект на патување низ времето преку плакари и стискање на раце, бидејќи мислам дека повеќе го потенцираше предничењето на процесот на врзување на чувствата со некој специфичен настан во однос на се' останато.

marambo

Староседелец
6 јули 2015
5
5
603
49
About Time ми е гледан одамна и многу ми се допадна. 9/10
романтични комедии ми се омилен жанр, а овој филм ме држеше заинтересиран од почеток до крај.

Rachel McAdams има глумено и во друг филм со иста тематика The Time Traveler's Wife
ако ви се допанда About Time, обавезно изгледајте го и овој филм

• Ми се допаѓа
Реакции: Хоуп* and Saladin

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Сеа го изгледав прв пат.
Некако ме потсеќа на Time travelers wife so далеку поблага но подлабока суштина. Главниот глумец прв пат го гледам, на почетокот очекував да биде dorky kinda guy, испадна далеку попрорачунлив и одличен татко.
Интересно е во целата прикаска колку се можни опциите да смениш нешто како нечива судбина, слика и прилика на своето дете... Бил ми е гениј во сите филмови што го имам гледано, во овој ме изненади што не е такво старо задрто копиле како што најчесто игра, туку беспрекорен човек со принципи на love caring татко.
Не очекував многу од филмов искрено, мислев ќе биде нешто класика британска со overly sugar-coated срања. На моменти додуша имаше неколку малку преблаги сцени, но реално пријатно ме изненади филмов. Рејчел ја гледам често веќе во филмови од британско говорно подрачје, мислам треба да почне да работи на акцентот малку, може да се вклопи. Оној потстанарон едно хејтериште невидено.
И најбитна ствар е што се дадоа оние опции што секој човек би ги избрал у старт за да си ја наполни суетата. Но дали некогаш е доволно да научиш од минатото за да комплетно ти ја измени сегашноста?
Цитатов кажува многу околу тоа:
Tim: There's a song by Baz Luhrmann called Sunscreen. He says worrying about the future is as effective as trying to solve an algebra equation by chewing bubble gum. The real troubles in your life will always be things that never crossed your worried mind.