Јаки сцени има ама знаеш ли кој филм има појаки? North by NorthwestНајјака сцената кога му се расипа саатот, а овој чека зад завеса ко будала точно во 11 да се јави за да ја убие![]()
![Зелен :zelen :zelen](/styles/default/xenforo/smilies/biggrin.png)
Дај гледај го овој прв, значи стварно е супер. Еве и рецензијата си ја најдов.
North by Northwest (1959)
http://www.imdb.com/title/tt0053125/?ref_=nv_sr_2
Филмов последен пат го гледав пред некој месец и заборавив дека воопшто го имам. Сега после долго време без филмови решив пак да си го пуштам.
Приказната во филмот е во врска со Роџер Торнхил кој е киднапиран од група на шпиони предводена од Филип Вандам, кој мисли дека Торнхил е агент на ЦИА по име Џорџ Каплан. Торнхил ќе избега но мора да го најде Каплан за да докаже дека не е виновен и дека киднапирале погрешен човек. Следејќи го Каплан до Чикаго како бегалец, на Торнхил му помага Ева Кендал.
Филм кој нема да ми се здосади никогаш, заради две причини. Најпрво заради шпионската приказната, ретки се тие филмови каде може толку реално да се прикаже цела приказна. Тука Хичкок си завршил одлична работа и нормално во текот на целиот филм се осеќате како да сте во него.
Другата причина е заради глумата на Гери Грант. Нема потреба многу да се пишува, тие што ќе го гледаат филмот ќе видат за каков актер станува збор.
Филмов е класика кој верувам нема да ви се здосади ако го гледате повеќе пати. 10ка од мене.