Прилично сум сигурен дека „Не убивај!“ се однесува само за луѓе инаку не би имале шанса за преживување.
Другото околу идолите е дефинирање на монотеизам и отфрлање на суеверија.
Контрадикторноста за мене произлегува од тоа што Библијата како света книга ако постои тогаш постои на Земјата и е направена од човекови раце, но сепак дури и да кажеш „Јас сум прав рисјанин и се водам според библијата“ го кршиш правилото.
@Saladin
Низ историјата имало неколку обиди да се отфрлат иконите и предметите кои се нарекуваат свети. Мене омилени ми се Богомилите.
Прилично сум сигурен дека во библијата стои дека не треба да се одземе живот на ниту едно живо сушстество кое го создал Бог, дека за јадење ни ги дал тревите и растенијата. Понатака во библијата стои дека Бог дозволил да се прави курбан, кога го помилувал синот на Авраам.
Идолите... монотеизмот никогаш не успеал да ги победи цврсто инкорпорираните политеистички навики....паганските обичаи.
Точно, контрадикторноста е резултат само на тоа што таа е создадена од човечки раце со само една единствена цел - манипулација. Како што е куранот и сите свети книги. Тоа е моја перцепција.
Како може човек да знае во колку дена Господ го создал светот? Кој му кажал? Бог? Зошто би кажал Бог такво нешто кога на светов има и добри и лоши животни и добри и лоши растенија(отровни), и добри и лоши луѓе. Сам себе ли ќе се оцрнува?
Библијата е само еден збир од видоизменети космогониски, есхатолошки, етимолошки митови кои сѐ повеќе се научно побиени... а порано во нив се верувало неизмерно затоа што немале поинаков начин да објаснат зошто се стемнува па се разденува, зошто луѓето умираат...
Некој што се нарекува „Јас сум вистински христијанин“ ја има гордоста во себе - она што библијата го смета за непростлив грев. Значи е грешник што не може да си ги измие гревовите со покајание...
А, тука некој ги спомна Богомилите. И јас донекаде ги почитувам. Имале храброст луѓето. Ама од една страна викале „Не се поклонувајте пред икони и молете се скришно“, а се молеле со отворени врати и во недели ги бакнувале иконите.
Сепак, во тој период повеќе го окривувам, Презвитер Козма. Тој нели напишал за нив. И во едно место вика „Се појави еден поп Богомил, подобро е да се каже Богунемил“. - Кој е тој да навредува? Сакај го непријателот како што се сакаш самиот себе си. - така стои во ферманот, а зошто тој како пустиножител, како вистински испосник си дозволил вакво нешто? Па уште црквата, науката, го величи?
Контрадикторности коллку сакаш. Додека Бог, Вишата сила што ни дава живот ја мешаме со луѓето... додека постојат установи каде што плаќаш за да се помолиш на Господа... до тогаш верата ќе биде лажна, а вратите на „рајот“ ќе бидат затворени.(малку метафора се надевам ќе сфатите што сакав да кажам).
п.с. Ние православните христијани не сме ништо повеќе од прости пагани. Славиме Нова година пред да го прославиме раѓањето Христово, а нашите години се бројат по раѓањето Христово. Во крштевањето и причесната користиме квасен леб, а Исус на Пасхалната вечера давал бесквасен. Правиме икони, носиме храна на гроб(чиста паганска пракса).