Имал ли Исус дете?

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Никаде не можам да прочитам и да најдам дали навистина Исус имал дете со Магдалена.Во книгата а и истоимениот филм на Ден Браун "Кодот на Да Винчи"светиот грал бил всушност керката на Исус со Магдалена.Друго нешто никаде не сум сретнала,па ако некој знае повеке да каже.

• Ми се допаѓа
Реакции: MATEJA

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Значи лажеле дека сите сме Божји чеда...:mad

Всушност, таму се вели дека самата Марија Магдалена била Светиот Грал, не Сара (наводната ќерка)...но треба да се земе предвид дека тоа е, под претпоставка, тајна чувана од Приориатот на Сајон, чие пак постоење е под знак прашалник.

И да имал, тоа секогаш ќе се дополнува со купишта нови шпекулации и ќе стои ко најстрога тајна пошто би настанал тотален хаос кога би се дознало дека најмасовната религија е заснована на таква лага. Башка што тоа ќе повлече уште многу копања по нелогичностите, буквално војни би се воделе.
Да не ни помислиме пак на полемиките и претпоставките околу неговите сексуални преференци. (shake)
Постојат многу приказни за можното потомство на Исус. Секако, црквата ја одбива секоја една теорија со тврдењето дека не постои историски, генетски или било каков доказ дека Исус имал деца. Но, затоа тука е вечното од уста на уста.
Некои од Мормоните (кои, поради своето однесување, прилично си се погодиле со името, горе-долу без некоја буква) верувале дека Исус не само што имал потомство, туку бил и полигамист, оставајќи цела чета зад себе, друга теорија е дека Исус имал син со Марија Магдалена кој се викал Јуда (лелеј :D), има и теории дека постои цела секта која го крие и штити потомството на Исус, а некои отишле и дотаму да тврдат дека самите тие се исусова лоза.
Go figure.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Исус бил рабин, а неженет рабин бил нешто незамисливо според еврејските норми тогаш а богами и сега, hence веројатно имал челад. Иако не можам да сфатам како бил истовремено и рабин и наследник на престолот Давидов и дрводелец, освен ако не се бавел со дрводелие како хоби...

Ернестино Гевара, познат по прекарот Че - како второ доаѓање Исусово бил оженет, колку да се знае...:)

• Ми се допаѓа
Реакции: balerina

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Исус бил рабин, а неженет рабин бил нешто незамисливо според еврејските норми тогаш а богами и сега, hence веројатно имал челад. Иако не можам да сфатам како бил истовремено и рабин и наследник на престолот Давидов и дрводелец, освен ако не се бавел со дрводелие како хоби...

Ернестино Гевара, познат по прекарот Че - како второ доаѓање Исусово бил оженет, колку да се знае...:)
Очекувам @balerina да ми одговори,бидејки како гледав досега,темата за религија и е некако најактивна.

• Ми се допаѓа
Реакции: balerina

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
:) Поздрав до diva orhideja, не, не бил женет и немал деца, во библијата такво нешто нема. ;)
Биди ми и ти поздравена,но сакам да видам што мислиш ти а не што пишува во библијата.

• Ми се допаѓа
Реакции: balerina and Onkel

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Во духовна смисла,деца се оние кој следат одреден пат на верување,начин на живот,состојба на умот за одговор на разни полемики.
Така и со приказната за Исус,обележа највиско и најниско,па кој ќе се симне во пеколот или ќе се издигне на небото за да го види Исус (се спознае себеси),а со тоа Исус се содава самиот.
Секој начин на верување е поим за машко семе (верниците следат и се зголемува нивниот број),еден сигурно ќе оплоди.(ќе го помине истиот пат)
Тоа што се прашувате нема никаква врска со поимите кој ги имате зациментирано како маж,жена,дете итн.
Сите всушност сте деца на машкиот полов орган,а не како некој погоре мисли,божји деца.:giggle
Се разбира, додека не слушнете глас од небото кој ќе каже ова е мојот син.:zelen
Луѓето на небото ниту се женат ниту се мажат. (Ова е многу точно)

Што се однесува до оној филмот,хахха смешки ,добра приказна за добар профит.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Во духовна смисла,деца се оние кој следат одреден пат на верување,начин на живот,состојба на умот за одговор на разни полемики.
Така и со приказната за Исус,обележа највиско и најниско,па кој ќе се симне во пеколот или ќе се издигне на небото за да го види Исус (се спознае себеси),а со тоа Исус се содава самиот.
Секој начин на верување е поим за машко семе (верниците следат и се зголемува нивниот број),еден сигурно ќе оплоди.(ќе го помине истиот пат)
Тоа што се прашувате нема никаква врска со поимите кој ги имате зациментирано како маж,жена,дете итн.
Сите всушност сте деца на машкиот полов орган,а не како некој погоре мисли,божји деца.:giggle
Се разбира, додека не слушнете глас од небото кој ќе каже ова е мојот син.:zelen
Луѓето на небото ниту се женат ниту се мажат. (Ова е многу точно)

Што се однесува до оној филмот,хахха смешки ,добра приказна за добар профит.
А како тогаш Господ го добил својот единствен син и го пратил на земјата?