Нека биде така.Само ме интересира. Ама очигледно не знаеш како, другарче.
Нека биде така.Само ме интересира. Ама очигледно не знаеш како, другарче.
И тебе ли ти е досадно, па ми враќаш уште, а?Нека биде така.
Сериозно? Гугл работат у корист на науката? Не, гугл работат у корист на науката за да направат профит од тоа. И тоа е толку нормално. Еве сега работат на квантни компјутери. Кои ако станат успешни, ќе ги продаваат на јаки фирми, пошто ќе бидат скапи, ама многу корисни. Исто и со колите без возачи.
Еве јас спијам по 3-4 саати оти чувам мало маче, за кое морам да се грижам.
Знаеш оти Ворен Бафет е најбогатиот инвеститор у светот? Пошто е паметен и е корисен за светот.
Бобо, знаеш оти практикантите у Гугл земаат по 6.000 долари плата? Оти работат кај алчните капиталисти.
Капитализмот создава пари. Исполнува соништа. Ако не па, ко шо имаме минималец, да поставиме максимална плата? Знаеш оти не бива тоа? Оти човечкиот потенцијал нема лимит.
Никој не те тера да работиш повеќе од вообичаено. Ама ако сакаш да си ја купиш најновата кола, или телефон, или добар стан, или било шо и да посакаш, ќе работиш. Или ве мрзи да работите? Никој никого не го тера со сила да работи.
Или ако не можеме сите да сме исто богати, ај да сме сите исто сиромашни, ко у Куба пример?
Плус, јас сум тотално убеден оти не ни знаете шо значи капитализам.
Пошто знаеш како е, социјалистите да се разбираа од економија, немаше да се социјалисти.
Капитализмот е природен. Најприродната размена на добра меѓу луѓе. Толку едноставно.
Трговијата и капитализмот не се синоними, трговија имаш во сите можни економски системи, капитализмот е економски систем каде постои приватна сопственост на средствата за производство, пазарна економија и пазарен натпревар а единствената цел на постоење на тој систем е стварањето профит а.к.а разликата меѓу приходите и трошоците.
Јас не знам дали Доналд Трамп спие по 3-4 саати. Оти тоа е неговиот живот. Со животите на другите луѓе не се замарам, искрено.
Влечам заклучоци од муабет, не си ги измислувам.
Не ги мразам сиромашните. Ама се сиромашни со причина, оти не се продуктивни у светов.
И не ми одговори, која е твојата замисла за економскиот систем, ако јас работам 15 саати, а ти само 3, и земеме иста плата, како ќе ме мотивираш јас да работам повеќе?
Сериозно ова? Сериозно мислиш оти социјалистички идеи се сите овие? Сериозно мислиш дека ако не беа пример владите и државните пари, денес ќе немаше јаки фирми?Кажи ми колку долари ќе направеше Гугл ако не беа кејнсијанските ЦЕРН каде Тим Бернерс Ли го содздаде ворлд вајд веб или пак оние од Дарпа со умрежувањето на компјутери? Ако немаше социјалистички идеи немаше да постои интернет и немаше да постои гугл.
Капитализмот е доброволна трговија.Немој бе со вакви испади, како болдираното, смешно е
Пак мешаш трговија со капитализам, шо не е на арно...
Википедија е комуњарска, колку шо владата дава слободни возења на пензионерите. Некој плаќа за тоа.Не е капитализам ниту трговија ниту слободна трговија туку ова шо ти го напишав погоре, види по речници и википедии... (или подобро немој на Вики пошто е непрофитна енциклопедија, комуњаришта се тие...)
шо мислиш, оти се сиромашни?И од која причина се сиромасите сиромаси?
Сериозно ова? Сериозно мислиш оти социјалистички идеи се сите овие? Сериозно мислиш дека ако не беа пример владите и државните пари, денес ќе немаше јаки фирми?
Капитализмот е доброволна трговија.
Википедија е комуњарска, колку шо владата дава слободни возења на пензионерите. Некој плаќа за тоа.
Непрофитна? Никој не ги плаќа тие истражувања у ЦЕРН?Немаше да го има Гугл, па да се превртиш тоа ти е ЦЕРН е комуњарска непрофитна ствар, замисли непрофитни организации овозможиле подоцна да се збогатат Гугл и друштво...
Непрофитна? Никој не ги плаќа тие истражувања у ЦЕРН?
Да, Доналд Трамп носи среќа. Со тоа шо ти ќе му купиш некој производ, а он ќе добие пари, а ти производ, тогаш да, некако имате взаемна среќа.
Он одлучил да го прави тоа. Никој не го тера Доналд Трамп да спие по четири саати. Он ни носи среќа нас со тоа шо ни продава кул производ. Дали јас сум среќен кога ќе искористам некоја од услугите на Доналд? Да. Поинаку не би потрошил пари на него, туку на некој друг. Дали он е среќен кога ќе ми ги земе парите оти сум му ја искористил кул услугата? Веројатно, поинаку не би го правел тоа и би бил таксист или просјак на улица.
http://puls24.mk/zanimlivosti/zanimlivosti/sedumte-cuda-na-komunizmot
Ова не го кажувам јас, самите комунисти си се горди на тоа.
Да, у комунизмот никој не работеше, затоа ги користеа добрата на комунизмот, празните рафтови у самопослугите.
Шо мислиш, ако работиш и произведуваш, ќе нема ли производи у самопослугите? Нема да исчезнат.
Не работеа, затоа и немаа шо да јадат.
http://dnevno.hr/vijesti/komentari/121437-bolji-zivot-jugoslavija-u-brojkama.html
Од реномиран хрватски медиум, не е од Канализација 5 и Шител ова.
Tijekom 1980-ih postojala je i megalomanska ideja da se proizvede avion radnog naziva NA („novi avion", „nadzvučni avion"), bez vizije koliko će koštati i kome će se prodati pored jake konkurencije iz SAD, Sovjetskog Saveza, Velike Britanije i Francuske. I unatoč tome što je prethodnik "Orao", zapravo francuski stari Mirage za koji su Rumunji dobili licencu zbog bliskih veza s Francuskom, s Rolls Royce motorom, ubijao pilote jednog za drugim i bio leteći mrtvački sanduk.