Мојата муза, моја инспирација
Ми доаѓа на сон и ми шепоти нешта кои ми го полнат срцево и ми засадуваат инспирација.
Ми доаѓа на сон и ме кани да танцуваме. Ми ги подава рацете, а јас и ги подавам моите. Јас во светло сина ноќница со долги ракави и неколку бели копчиња, а таа во сончево жолт, раскошен фустан со златно венче на главата. Занесно се вртиме во круг низ облаците, како мали деца потскокнуваме од радост и си доверуваме тајни. И кажувам кого љубам, а таа согласно се насмевнува. Бара од мене да зборувам повеќе. Имам доверба во мојот партнер за танцување, па, си ја соголувам душава. И раскажувам што ми тежи на душава. И зборувам за сите солзи кои сум ги исплака, за сите бакнежи кои ги чувам на усниве... и раскажувам за се што за него сум направила, за сета болка и среќа кои сум ги доживеала... Ме прегрнува, а нејзината прегратка е толку мека. Фустанот и мириса на благиот мирис на неговата кожа... Ме опива, ме смирува... ми ги пушта дланките и ме остава да спијам...
Честопати истото се случува. Таа доаѓа и ние танцуваме лесно и неуморно. Секогаш заборавам да ја прашам како се вика. Секогаш кога сакам да ја прашам која е, не ме остава да изговорам било што.
И кога чекорам по улица, и кога работа или пишувам... и кога него го љубам.... за неа си споменувам. Ме прави порасположена, поисполнета. Вредно работам, итам незапирливо, бакнувам пострасно... со жар пишувам.
Пред некоја вечер, повторно сакаше да танцууваме. Се разбира - прифатив.
Додека незапирливо се вртевме во круг ја набљудував, а таа прашално ме гледаше.
Ти си мојата муза. - и реков, и сама изненадена од својот коментар. Или заклучок.
Можеби. - одврати таа и продолжи да се врти.
Останав замислена и веќе не реков ништо. Не прашував и не раскажував.
Можеби. - по некое време повтори таа. Јас сум Љубов. - ми рече уверливо...
Љубов е мојата муза...останав замислена.