Ѓавол - постои ли?

*Hera*

Староседелец
18 септември 2013
33
32
1,018
Kicevo
Постои. Јас сум:svirka

Шала на страна. Јас имам чудно сфаќање за се ова ангели, демони, ѓаоли богови... Се’ ова постои во нас самите и во нашите глави.
Стапни ми на нерв и ќе се запознаеш лично и персонално со женска верзија на Луцифер.
Така и секој од нас...

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Постои. Јас сум:svirka
Шала на страна. Јас имам чудно сфаќање за се ова ангели, демони, ѓаоли богови... Се’ ова постои во нас самите и во нашите глави.

Така и секој од нас...
Воопшто немаш чудно сфаќање... :)
Нешто налик на ова ти е сфќањето:

“It's all in your head -- you just have no idea how big your head is.”
Lon Milo DuQuette, The Chicken Qabalah of Rabbi Lamed Ben Clifford

O thou that hast beheld the City of the Pyramids, how shouldst thou behold the House of the Juggler?
For he is wisdom, and by wisdom hath he made the Worlds, and from that wisdom issue judgements 70 by 4,
that are the 4 eyes of the double-headed one; that are the 4 devils, Satan, Lucifer, Leviathan, Belial,
that are the great princes of the evil of the world,

And Satan is worshipped by men under the name of Jesus;
and Lucifer is worshipped by men under the name of Brahma;
and Leviathan is worshipped by men under the name of Allah;
and Belial is worshipped by men under the name of Buddha.

- The Vision and the Voice - Liber CCCCXVIII

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena, *Hera* and Abraxas

Harmonija

Истакнат Член
12 јули 2013
600
405
363
29
Демиург.

,,Проблемот со злото. Материјалниот свет. Нашата љубомора, похотата, ненаситноста, алчноста, мрзеливоста, гневот, гордоста."

Его до небото! - Таму лежи џаолот :)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Демиург.

,,Проблемот со злото. Материјалниот свет. Нашата љубомора, похотата, ненаситноста, алчноста, мрзеливоста, гневот, гордоста."

Его до небото! - Таму лежи џаолот :)
Его? Ѓаол? Љубомора, похотта, алчноста... а да не даваме човечки атрибуции за нешто што не знаеме дали постои или да го врамуваме сето она што сметаме индивидуалн одека е негативно под еден симбол? Ако симболот не е универзален и не е подеднакбо слично објаснет - значи лажен е и некој мора да исчезне заедно со таа лага!
Ако мразите да бидете љубоморни, егоисти, алчни... не бивајте такви и ете ѓаолот си заминал од кај вас...
Премногу човечки особини давате на симболите... така правеле и Грците и Римјаните, а и старите Египјани!

.’. И Сатаната е обожуван од страна на луѓето под името Исус;
и Луцифер е обожуван од страна на луѓето под името Брама;
и Левијатан е обожуван од страна на луѓето под името Алах;
и Белиал е обожуван од страна на луѓето под името Буда.” - Liber CCCCXVIII (повеќе може да најдете во новиот број на Самек) :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Boyle and Pica pica

мимис

Староседелец
12 октомври 2013
29
17
1,003
Некои велат дека постои ѓаволот.Сте слушнале за ILLUMINATI? Велат дека ILLUMINATI можат да бидат помоќните личности како : Rihanna,Jay Z, Kanye West, Beyonce.. кои што сакаат да владеат со светот.Нешто ѓаволот ги терал да се сменат, да ги покажуваат неговите знаци како пирамида, превртен крст,око..Приметивте ли откако Rihanna почна да работи со Jay Z се промени. (Good girl gone bad)

Исто така и Miley Cyrus.Пораноо беше Hannah montana а сега е гола наспотови.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Некои велат дека постои ѓаволот.Сте слушнале за ILLUMINATI? Велат дека ILLUMINATI можат да бидат помоќните личности како : Rihanna,Jay Z, Kanye West, Beyonce.. кои што сакаат да владеат со светот.Нешто ѓаволот ги терал да се сменат, да ги покажуваат неговите знаци како пирамида, превртен крст,око..Приметивте ли откако Rihanna почна да работи со Jay Z се промени. (Good girl gone bad)
:rofl :rofl :rofl

Фала ти.
Ме насмеа сабајлечки :)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World

Рок ѕвездите откако ќе наполнат 18 години веднаш стануваат ИЛУМИНАТИ и се во пакт со ѓаволот!
Овие поп-ѕвездите не се воопшто интересни во однос на Ози, Дикинсон, Дио, Iced Earth, Blind Guardian, Nile, Deicide, Behemoth... :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Solstice

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево

Исто така и Miley Cyrus.Пораноо беше Hannah montana а сега е гола наспотови.

Jay-Z, Kanye West, Beyonce, Rihanna... сакаат да владеат со светот? Ова ILLUMINATI услов им е црнец да бидеш за да те примат у друштвото? Не е случајно што сите се црни нели? Аааа, па затоа и илуминати е името, зашто они се црни и кожата им ја одбива светлината и како да светат.

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
А вие што велите дека Луци постои во луѓето, верувате ли дека и Господ постои во луѓето...и зошто тогаш не им верувате на Иван Исцелител и Газда Пари? :D

Злобата на човека е избор поттикнат од ред фактори, но не и вагање ангелче и ѓаволче на рамења.
Кога ќе се спомне борба на добро и зло и (не)постоење на овие натприродни ентитети, си ги замислувам дедо Боже и Луци како си играат со оние картине, па кој има појако суштество - тепа и така злобата се вселува во човекот.
А и целиов концепт со ѓаволов ми е бесмислен. Демек сите (да) му се тресат од што е лош, а тој испаѓа дека дели правда и ги прибира оние кои, нели, го послушале, па го шират она зло за кое тој копнее да го завладее светот. По секоја логика треба да ги наградува, исто ко и дедо Боже своите верници.
Приказни измислени за да се стават во стеги покорниците на религијата.

• Ми се допаѓа
Реакции: Boyle and Abraxas

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
А вие што велите дека Луци постои во луѓето, верувате ли дека и Господ постои во луѓето...и зошто тогаш не им верувате на Иван Исцелител и Газда Пари? :D
Тие ги оставаме во нив да веруваат оние што не веруваат во првите две :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Electra