Ѓавол - постои ли?

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Прочитај го пак извадокот... тоа е начин да ти покаже дека човекот на Земјата не знае кој е спасител!
Та нели имаме и сказна која вели дека спасителот го распнаа ЛУЃЕ?
Јехешуа беше голем иницијант на своето време, но кога си имаш работа со толпа непосветени - не очекувај од нив ништо добро кога ќе им дадеш тајни! Тајни луѓе секогаш предупредувале низ вековите: не ги кажувајте тајните на непосветени, ќе ве убијат барајќи го вашето Злато за кое саноќ сте се бркале низ вашиот лавиринт, кои тие нема да го разберат! Затоа големите иницијатори мора да страдаат по нивниот пат кон богот! (ова ептен оф-топик).

Го прочита тоа под цитатот, што го дадов како дообјаснување во врска со книгата од каде е изваден текстот? Со што е сличен извадокот? Читни, ќе ти помогне...
Имаш и линк (во заградите до книгата) за да не биде да даваме суд за нештата од 5 реда текст, мала книга 50 страни, читни - има и објаснувања зошто е напишано тоа, од страните!

Дуалноста под бездната секогаш ќе го предизвикува непосветениот да се прашува кој е спасителот, внатре или надвор или тоа е исто...
Види што е напишано: „Тивко! тоа е голема тајна, но неговото име е Јехешуа, и тој е Спасител на Светот!“ (sun)
Нема спасител на светот.
Спасителот сме ние.
Ако самите ние не успееме да ја хармонизираме таа дуалност која постои(ако веќе постои)нема никој да не спаси.
Ако не успееме да соединиме добро и зло,ако не успееме да отргнеме секакви демони и ангели(се знае на што се мисли)за на крајот да остане НИШТО,
нема ни Јахве,ни Јошуа ни ѓаволот ни сатаната да не спасат.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com

Премногу можности со ова „ако“ :)
Затоа и има муабет (inlove)

Мене не ми текнува ништо моментално за било каков концепт на „ѓавол“ што го користи човекот...
Така да ќе одмарам од темава...

Ако ми текне нешто за споделување, ќе дотрчам ;)
Имајте убав ден...

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Премногу можности со ова „ако“ :)
Затоа и има муабет (inlove)

Мене не ми текнува ништо моментално за било каков концепт на „ѓавол“ што го користи човекот...
Така да ќе одмарам од темава...

Ако ми текне нешто за споделување, ќе дотрчам ;)
Имајте убав ден...
"Ако" е зборче кое е многу битно.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Сега што убав сериозен муабет правевме, ти удри на сарказам и забегување... знаев дека ќе пукнеш и ќе се вратиш на ваквиот муабет. Ама ако, не се бега од себе си ;)
И ти некој нов христијански секташ кој се пали на вакви зборови како болдираното... Да не падна во транс па ѓаволот ти даде духовна мудрост што вака ми се испука? :)
Отиде премногу оф-топик со муабетов да ми кажеш каков сум... Де бре, што така? Некој голем христијански авторитет ќе да си ти... штом толку ѓаволот ти нуди да нудиш работи кои не се твои за да ги нудиш на другите!
Заборави дека стариот еон на умирачките богови за мене не важи, ако ме разбираш. Не си научен за Еквиноксот на Боговите? Не? :eek
На форум авторитет се постигнува со познавање на работите, не вака, без знаење и нафрлање зборови...

Тебе очајно ти е потребно да ми дадеш мислење каков сум а :) Пиши ми ПП море, има начини и начини.

Воопшто не ме разбра се што напишав и те прашав во врска со тематиката... ама ајде, тоа беше за вчера... денес нов лист за ѓаволот.
Доста со тебе, секако нема да има муабет поеќе...
Не го разбра муабетот со давањето 2000год.(facepalm)
Ајде да ти кажам нема смисла вака набилдан со знаење да те оставам да со прстето во уста!

Годините не ги спомнав залудно бидејќи знаењето на луѓето е со одредена рамка од која неможат да излезат.
Рамката е личното време на човекот во кој исполнувајќи го својот дел од животот се здобива со одредено знаење,па истот продолжува да се пренесува во семејството,па средината во која живее и како подалечни слоеви се оние кој тие знаења ги оставаат запишани на хартија за идните генерации.
Секој на тоа додава ,одзема или ново создава како прозивод на спој од повеќе знаења.
На тој начин и твојот пророк создал некаков поим за мудрост која сега ти ја застапуваш.

Јас со поимот искажан преку повеќе години кој за тебе и твоето постоење е невозможно да го вметнеш во твојот ум, ги селектирав сите тие промени ставјќи ги во еднен единтитет и му отстапив дел од вечноста на човекот кој е потикнат од својата само бендисаност да го изоди својот пат, патот на човештвото за на крај сакал неќел ќе свати дека така не се стига никаде.:(

Осатнува да видиме што ќе биде при крајот.:gjavol
Јас има време да чекам ,а ти ?:svirka

Ај на темата да напишам нешто, извадок од една книга која дава опис на * кај * :

Но отпрвин дојдовме до еден моќен престол од сив гранит, обликуван како најмило маче кое некогаш сте го виделе, и поставен на една напуштена рамница. Беше пладне и Ѓаволот слезе и седна на средината; но мојот Принц од Бајките прошепоти: „Тивко! тоа е голема тајна, но неговото име е Јехешуа, и тој е Спасител на Светот!“. А тоа беше многу забавно бидејќи девојката до мене мислеше дека тоа е Исус Христос, додека еден друг Принц од Бајките (брат на мојот Принц) не' и шепна додека ја бакнуваше: „Тивко, никогаш не кажувај никому, тоа е Сатаната и тој е Спасител на Светот“. - Разбудениот Свет (Liber XCV)

Книгата ќе излезе на македонски јазик, некогаш :) На почетокот на книгата, бидејќи секој може лошо да ја разбере со целиот тој симболизам кој што го содржи книгата, а и симболизмот што го има вградено секој човек во себе си од своето искуство на Земјата, е дадено и ова на почетокот на оваа книга:
Будниот свет - приказна за бебиња и цицалчиња (со објаснувачки забелешки на хебрејски и латински за употреба од страна на умните и мудрите)

И овој цитат е сличен како цитатот од „Визија и Глас на триесете етири“, каде што се дадени Трите Школи на Магиката, каде што неиницираниот и непосветениот не знае дали се една или три школи...
Секако ќе ми го протолкувате, и за вас тоа ќе биде целата вистина. Затоа имате линк до книгата, и тоа со објснувањата, за да не залутате по патеката која ја опишува книгата.
Со среќа ;)

Море како само падна од небото овој ѓаол,па уште и спасител стана за сметка од себе не познавање,битно другите го препознаа,за кој спасител,за кој ѓаол,за други Исус.....;)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Не го разбра муабетот со давањето 2000год.(facepalm)
Ајде да ти кажам нема смисла вака набилдан со знаење да те оставам да со прстето во уста!

Годините не ги спомнав залудно бидејќи знаењето на луѓето е со одредена рамка од која неможат да излезат.
Рамката е личното време на човекот во кој исполнувајќи го својот дел од животот се здобива со одредено знаење,па истот продолжува да се пренесува во семејството,па средината во која живее и како подалечни слоеви се оние кој тие знаења ги оставаат запишани на хартија за идните генерации.
Секој на тоа додава ,одзема или ново создава како прозивод на спој од повеќе знаења.
На тој начин и твојот пророк создал некаков поим за мудрост која сега ти ја застапуваш.

Не го пеглај муабетот од претходно, убаво си кажа: нудиш нешто што не е твое да го нудиш! Така започна муабетот... Кај бре така... Види тука, истото го пишува и Елифас Леви за ѓаволот и зошто Луцифер не е ѓаволот за кој зборуваат рисјаните.
Сакаш да ми покажеш дека ти си Ѓаволот?
И зборуваш пак сега за знаење низ Еоните... нели знаењето е... замка... одлучи се во својот вртлог на идеи што е што и врзи ги со силни врски, не вака!

Ти се натпреваруваш во однос на верувањето и се обидуваш да ме воодушевиш со своето верување, бидејќи нели знаењето е замка за тебе? :D
Абе бегај таму море :)

Времето нема моќ на оние кои не сакаат да бидат деца на времето! Сатурн ги јаде само оние кои си ставаат рамки! ;) Знаеш астрологија нели и атрибуциите на седумте свети планети? Се сомневам, онака прашав.

И пак дефиниции што може соговорникот, а што не... му се засили на Хептаграм ти, сега ќе го оставиш да се чуди што ли му кажа за ѓаволот. Јас цело време се чудам да ти кажам право што се пишуваш, нафрлени размисли од секаде врзани со сврзници... Навистина се чудам на твоето „просветителско“ знаење за сите теми каде што може да вметнеш некоја мисла во врска со „душата“ :)

Сега пак на крај велиш имаш време... значи си имаш рамка од која не можеш да излезеш и ги буткаш сите во таа рамка... Ѓаволот го прави истото, она што е опишано за него во еврејските свети книги и нешто од објаснувањата на првите христијански мистици.

Одиме оф-топик, реков еднаш и пак ќе повторам: пишувај за ѓаволот. Дали постои и како ти го разбираш... веќе рече дека е едно со богот, само што човекот го дели... така? Поточно идејата за „душа“ го дели едното на ѓавол и бог а тие да ти биле едно нели? Така беше?

Да оставиме чиста тема, да може и друг да пишува, батали ти дефиниции за мене што можам, батали да љубомориш на моето знаење и малку помала вера :) Уживај :) Зарем си дојден тука да покажуваш авторитет некаков, верски авторитет? :D

Ете една „мома“ што ја претворија во демон! Клик.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91

(facepalm)

Земи побрзај прочитај уште некоја книга,проучи уште некоја култура,посети некој музеј или храм,запишувај си ги размислувањата,
надгледувајги реакциите душата во одредени случки,приготвувај ритуали,пробај да ги разбереш симболите и знаците,со еден збор момат работа и само работа.
Кога ќе остареш и помине твојот живот ништо од тебе нема да остане,ниту мудроста ниту размот,напразно си се мачел само поради тоа што некој пророк ви ги заголицкаа ушите со своите зборови.А него некој кој знае кој на уво му ги шепнал.|-(
Море аро се вели дека ѓаолот ниту ора ниту копа,
што ќе си надробите тоа ќе си сркате!;)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World

Не бе нема да читам ништо, ќе си верувам во сешто на што ќе наидам низ животот и нема ништо да знам бидејќи тоа е замка... Реков да се поправиш: мислеше на разумот не на знаењето, ама горд си не сакаш да се поправаш нели :)
Јас воопшто не се мачам читајќи книги и учејќи, ако за тебе е мака тоа, за некои не е! Доста со проекции на својот универзум врз другите... ти си ова, не другите.
Туку доста со твоето заморување со Хептаграм.

Ајде да одиме на темата, зошто тоа ѓаолот претежно има христијанска симболика кај луѓето?
Дури и оние кои не се христијани, за симболите кои се користат кај христијаните и евреите за ѓаволот и тие ги прифаќаат... зошто така?
Најраспространети се, најлесно се наоѓаат?
Што е проблемот...

Некој спомна онака бегло дека Змијата е симбол на ова или она (некако во христијанска, негативна конотација, симбол на сатаната кој што ја зезнал жената, нормално нели), па еве податок дека многу порано се обожавал симболот на змијата како нешто сосема спротивно од јудејско-христијанските и исламски догми.
Клик. Линкот е од википедија, но има доста инфо за да знаете што да барате ако сакате да дознаете поеќе. Јас би го поврзал ова и со оние кои ги знаат како Fire worshipers :D
Побарајте и видете како „нештата стануваат ѓаволски“, кој тоа одлучува некое божество одеднаш да стане зло, непотребно и да се стави во некаков си лош пантеон на демони. Голема деградација и тоа од страна на луѓе и нивното знаење, поточно верување во овој случај.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Случајно го најдов во мојата книга за на факс во тема за подсвеста и ќе го постирам овде.

"Дали ќе верувам на еден демон/ѓавол од царството на небото или
на еден фактор од подсвеста кој игра со ѓаволски трикови е потполно ирелевантно.
Фактот дека човекот е загрозен од надворешни сили во неговото
имагинерно единство останува и понатаму"

Jung-Arheotypen

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Немаш конкретен одговор на прашањето.
Дали постои ѓаволот?

Колку што знам напишав `непостоење` во однос на ѓаоло.
Што значи - Не, не постои такво нешто.:)

Outrider,се наоѓаме на пдф Религија овде се коментира за богови,ѓаволи,демони,ангели и ред други нешата кој се производ на човековота духовна состојба при која сака да се објасната поимови од типот,кој сме,што сме,каде одиме,од каде дојдовме и многу други прашања кој ниту Шерло Холмс не би можел да ги одгатне.
Поимовите одат од крајност во крајност,од спасители до џелади кој директно имаат врска со душата, која толку многу сакаме да ја задржиме во рамките на рационалните размислувања.

Прашања не случајно ти ги упатив со прст усмерено кон мене,па после во тебе бидејќи одговорот кој го даде цитирам Меѓутоа непостоењето на таков ентитет не ги спречува луѓето да веруваат каде непостоењето го заменив со "постоење" на некаков ентите во кои луѓето се ЦВРСТО УБЕДЕНИ дека постои.Само што поимови за зло како што е ѓавол во себе неможат да видат.

Тоа е една од одликите на ѓаволот ,да ги убеди луѓето дека не постои.

Внучко,оди пишувај на пдф историја.;)
Историјата е поучна наука.
За разлика од верувањето во непостоечки ентитети, ѓаоли, богови, ангели, демони, лепрекони, вампири, врколаци, духови...
Магловити поими како `производ на човековата духовна состојба` кои се често употребувани од `духовњачко` настроени лица ми се одамна познати и ако едно знам тоа е дека дебатирање со такви лица не води никаде.... ете и душата се појави во муабетот, па уште и дека сме сакале да ја задржиме во рамките на рационалните размислувања. :D
И после толку време, милениуми исполнети со верување во натприродни битија, стотици илјади ентитети, духовњаштво, спиритуалнос`... разбравте кај одите и кои сте или слабо нешто...?
Многу од тие ентитети во кои раја верувала со векови па и милениуми...отишле на ѓубриштето на историјата, денес никој не верува во нив. Така и овие вашите денешни ентитети, утре ќе бидат заборавени. ј***ш ти демона који постоји док га људи не забораве :pusi
А и географијата не е лоша.
Будистите и без ѓаоли некако се снаоѓаат... или ги убедил дека не постои, ги излажал?!

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Колку што знам напишав `непостоење` во однос на ѓаоло.
Што значи - Не, не постои такво нешто.:)

Историјата е поучна наука.
За разлика од верувањето во непостоечки ентитети, ѓаоли, богови, ангели, демони, лепрекони, вампири, врколаци, духови...
Магловити поими како `производ на човековата духовна состојба` кои се често употребувани од `духовњачко` настроени лица ми се одамна познати и ако едно знам тоа е дека дебатирање со такви лица не води никаде.... ете и душата се појави во муабетот, па уште и дека сме сакале да ја задржиме во рамките на рационалните размислувања. :D
И после толку време, милениуми исполнети со верување во натприродни битија, стотици илјади ентитети, духовњаштво, спиритуалнос`... разбравте кај одите и кои сте или слабо нешто...?
Многу од тие ентитети во кои раја верувала со векови па и милениуми...отишле на ѓубриштето на историјата, денес никој не верува во нив. Така и овие вашите денешни ентитети, утре ќе бидат заборавени. ј***ш ти демона који постоји док га људи не забораве :pusi
А и географијата не е лоша.
Будистите и без ѓаоли некако се снаоѓаат... или ги убедил дека не постои, ги излажал?!

Пак историја!?
Ами зошто не тргна од историјата на твоето постоење?
Како може човек да ги осознае големите нешта,ако не ги гледа малите.
Секој човек своето постоење му го должи на две спротиставени поимови.
Зачнат од татко,роден од мајка,растејќи помеѓу денот и ноќта, сонцето и месечината, помеѓу јавето и сонот,тоа што го гледа и тоа што не го гледа ,а го чуствува ,создавајќи цврст поим на своето постоење со јасни за себе ставови што е добро ,а што лошо.Препознатлив во општеството и средината во кое живее.
Да не постоеа спротивностите ниту еден човек не би бил тоа што е сега.
Да не беа тие контрасти ниту универзумот би постоел
mlecen+pat.jpg
во кој секој се движи според својата патека,дали светлината го води или во темнината и незнаењето чекори не е важано,бидејќи ништо поважен не е оној што оди во светлина од оној што оди во темнина,тие со својата контраст ја даваат убавината како во макрокосмосот,така и во микрокосмосто.

Како што спомна и во твојот пост,од дамнина постоеле верувања во разни божества,се менувале едни биле црни ,а други бели и така во секое човеково општество од век во век,така е и денес така ќе биде и утре.
Источните школи го сватиле взамното дејство на спротивностите и нивното движење како не поделено туку еднаков важни за човекот.Запали го рајот и изгаси го пеколот(Хептаграм одма ќе го најде изворот на овој цитат и ќе ви го каже);)

Секој нека остане на својата патека,се додека на еден не му се стемни, на друг нема да му се раздени.:)

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena