Што ако боли заб поправан заб пред 4-5 години на ладно и некогаш сам од себе? Што може да биде и дали боли лечењето?
Ако забот е сеуште витален, односно на времето само кариесот бил третиран, а пулпата (живецот) бил здрав, можно е сега да имаш серозен пулпит.
Болка на ладно. Друго? Дали те боли навечер? Колку трае болката, дали е секавична, или пулсирачка, дали со топло се смирува, или пак влошува.
Ако не е пречесто и ако се јавува кога јадеш нешто смрзнато, може да се работи за зголемена хиперсензибилност, што не е ништо страшно.
Скоро сум сигурна дека имаш пурулентен пулпит. Попросто кажано, забот ти е загноен.
Значи, следува дренажа, можеби антибиотици ако воспалението не се смирува, па делумно или целосно вадење на пулпа, во зависност колку е зафатена. Ти перпорачувам што поскоро да го средиш.
Нова сум ама ја видов темава, од моја бранша и си реков одма морам да одговорам.sakam da prasam nekolku prasanja za sto bi ve zamolila za odgovor.
1. Mi porasnaa osmici, site 4, site se dobri, no ednata e spoena mnogu do obrazot i mi pravi kako nekoja ranicka. Sto treba da pravam ? NOrmalno e toa ili ?
2. Me bolese zab pred 5-6 meseci, bev na stomatolog, mi stavija lek ne znam kakov. Kolku vreme treba da sedi, i dali voopsto trebalo da sedi do sega ?
3. Koja bi bila pricinata da me bolat zdravi zabi pri toplo/ladno, ladno...
Pozdrav/