Прашања за акваристика

Caci

Истакнат Член
15 февруари 2012
876
1,104
393
31
Струмица
Здраво на сите нов сум на форумот и немам баш никакво искуство од акваристиката.За почеток добив на користење аквариум со големина: должина 60цм ширина 24цм и висина 36цм. Колку литри е овој аквариум и со него иде воздушна пумпа ке ставам слики да ми каже некој како
треба да се намести ако знае ??

Треба да си купиш греач ( чини околу 400 ден ), и пумпа со филтер ( 700 ден ) ова што го имаш ти е само пумпа, и ако ја ставиш нејзе водата ќе ти стане гнасна за кратко време... аквариумот сигурно ти е над 50 литри... и после тоа треба рибички, топломер и за декорација некои каменчиња и некои тревки :D

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
Здраво на сите нов сум на форумот и немам баш никакво искуство од акваристиката.За почеток добив на користење аквариум со големина: должина 60цм ширина 24цм и висина 36цм. Колку литри е овој аквариум и со него иде воздушна пумпа ке ставам слики да ми каже некој како треба да се намести ако знае ??

Се гледа дека овој аквариум е користен пред 10 години валјда пошто овој е баш старовремски тип на аквариуми со движечка сила на воздушната пумпа и прилепен стаклен сад за филтрација.
Не е ништо сложено да почниш,едноставно треба да ја развртиш темава за да не се повторуваме со истите работи. Ако капакот ти е океј, тогаш користи го, провери дали е добро излоирана жицата да не направиш некоја белја, стави неонка, песок вода, и појди до пет-шоп купи потопна или прикачна филтер пумпа од 300 литри на час, појака никако.Школки украси и глупости нема баш да ти требаа,затоа од почетѕок па до крај исчитај ја темава склопи го па шо треба ќе ти помогнам шо е во мој домен.

• Ми се допаѓа
Реакции: red dragon

red dragon

Староседелец
27 март 2013
140
129
643
35
Ја прочитав оваа темата цела но сеуште имам некои нејасни работи(какви риби и колку да земам,кои растенија да се посадат во аквариумот,дали може хумусна земја за цвеќиња да се стави па одозгора украсен песок и камења,филтерот што го имам ке ми користи ли за нешто). А за купување ке земам потопна пумпа ,греач од 100w и стаклен термометар. Фала ви на сите !

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
Ја прочитав оваа темата цела но сеуште имам некои нејасни работи(какви риби и колку да земам,кои растенија да се посадат во аквариумот,дали може хумусна земја за цвеќиња да се стави па одозгора украсен песок и камења,филтерот што го имам ке ми користи ли за нешто). А за купување ке земам потопна пумпа ,греач од 100w и стаклен термометар. Фала ви на сите !

За риби најубо ти да одлучиш али совет е да не мешаш разни видови. И животните во зоолошка не се мешани во исти кафез разни видови така и ти не мешај во аквариумот. Алгари се потребни, и еден вид на риби, еве мој пример почни со живоротки, ефтини се лесни за чување и размножување...
Незнам дали ќе ти успее хумусот за цвеќе, пошто е за цвеќе а се прават посебни супстрати за аквариум што нема да влијае на водата и хемизмот.
Ако немаш друг избор, најди ситен рекарски песок, или оддели некој денар и правец до некој аква шоп, имаат убав бел ситен песок за аквариум,ќе го испереш и имаш подлога. Во неа успева најдобро амазонка и анубис нана.

mitrev

Нов член
28 јуни 2013
1
0
1
28
Здраво! дома имам 5 риби 2 женски 3 машки од кој 1 е чистач сега ми треба само аквариум имам греач и пумпа.Занаци ми треба аквариум должина 45 висина 30 широчина 30ми треба мал аквариум за понатаму ке видам...сеа кажете ми колку ке ме чини тоа само аквариумот??=

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
Здраво! дома имам 5 риби 2 женски 3 машки од кој 1 е чистач сега ми треба само аквариум имам греач и пумпа.Занаци ми треба аквариум должина 45 висина 30 широчина 30ми треба мал аквариум за понатаму ке видам...сеа кажете ми колку ке ме чини тоа само аквариумот??=

Ако ги имаш овие риби, а немаш аквариум, каде побогу ги чуваш рибите?

Emilija34

Истакнат Член
9 јули 2013
11
3
103
29
pocetnik sum vo akvaristikata sakam da zemvam rastenija za vo akvariumot plasticni ili zivi koj se polesni za odrzuvanje?

Anakin

Истакнат Член
23 август 2012
869
977
203
Би сакала да чувам морски коњчиња.....незнам дали уопште можам??

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

toby2

Полноправен Член
16 мај 2013
59
21
8
pocetnik sum vo akvaristikata sakam da zemvam rastenija za vo akvariumot plasticni ili zivi koj se polesni za odrzuvanje?

земи си жива трева ако сакаш да се бавиш со акваристика ако не чувај ги рибите у тегла.пластиките ти се за никаде ке си земеш жива трева ако си почетник и сакаш жива трева прашај во пет шоп која трева расте најбрзо и е најлесна за одржување и таа земи ја според мене тоа е лимон тревата,ако чуваш икраши ке ти биде малце заебано зошто знаат да ја јадат тревата понекогаш ама и за тоа има спас.Поздрав