Телема

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Јас само го потврдив твојот став.......

И истото е напишано како опомена и од пророкот,но Хептаграм
мисли сосема друго.

Прашањето е!

Законот е?

1.Забранет да се толкува и коментира.

2.Мудро да не се толкува и кометира.

Вашиот збор нека биде последен.

Нема закон над прави што ти е волја!

п.с. Има гулаб,и има змија. Одберете добро!
Светите книги на телемата се поделени во неколку категории:
  • Класа “A” се состои од книги во кои не смее да се промени ниту обликот на една буква: односно, тие го претставуваат исказот на еден Адепт целосно од онаа страна на критицизмот на дури и Видливиот Водач на Организацијата.
  • Класа “B” се состои од книги или есеи кои се резултат од вообичаена ученост, просветлена и сериозна.
  • Класа “C” се состои од материја која треба да се смета поправо како сугестивна отколку како нешто друго.
  • Класа “D” се состои од Официјалните Ритуали и Упатства.
Liber Al спаѓа во класа “A”.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Светите книги на телемата се поделени во неколку категории:
  • Класа “A” се состои од книги во кои не смее да се промени ниту обликот на една буква: односно, тие го претставуваат исказот на еден Адепт целосно од онаа страна на критицизмот на дури и Видливиот Водач на Организацијата.
  • Класа “B” се состои од книги или есеи кои се резултат од вообичаена ученост, просветлена и сериозна.
  • Класа “C” се состои од материја која треба да се смета поправо како сугестивна отколку како нешто друго.
  • Класа “D” се состои од Официјалните Ритуали и Упатства.
Liber Al спаѓа во класа “A”.

Прашањето е!

Законот е?

1.Забранет да се толкува и коментира.

2.Мудро да не се толкува и кометира.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Што на други,забрането е да се толкува и коментира? :x
Да, моето разбирање низ призмата на твоите искуства на пример, може да ти направи повеќе штета одколку корист, се разбира истото важи и во обратна насока. Затоа постојат праксите.

Јас само го потврдив твојот став.......

И истото е напишано како опомена и од пророкот,но Хептаграм
мисли сосема друго.
А тоа друго е?

• Ми се допаѓа

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91

Некоментирање на Законот Е МУДРОСТ, не е забрана

Мислам дека нема потреба повеќе да реплицираме во врска со ова прашање.
Одоговорот е сосема јасен..Кој како си свати!

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон!
Целиот закон да биде тоа,но со една дупка...Забрането е да се коментира и толкува книга на Законот,
а други мудро ќе молчат за истиот, да ја сокријат дупката.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Мислам дека нема потреба повеќе да реплицираме во врска со ова прашање.
Одоговорот е сосема јасен..Кој како си свати!

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон!
Целиот закон да биде тоа,но со една дупка...Забрането е да се коментира и толкува книга на Законот,
а други мудро ќе молчат за истиот, да ја сокријат дупката.
Поентата е дека телемата нема забрани од типот на монотеистичките религии каде се навестуваат страшни судови, казни, пекол и слични прикаски за мали деца. Од тој аспект тоа не е забрана, немаш судија да ти суди, немаш џелат да те казнува, ги имаш само последиците од твоите постапки. Ако некој реши своите субјективни сознанија за Liber Al да им ги толкува на другите, едноставно ќе биде изолиран и избегнуван од останатите, затоа е мудро да свати дека неговите искуства се само негови.

Единствено што може да биде јасно во случајов е дека нема никакво фајде од оваа дискусија доколку вие како профани се ставате во улога на подобри познавачи на тематикава од нас.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Не разбрав добро,кој треба да дојде?

Многу работи не се добро разбрани од профаните, па ништо страшно... ете ти најде и дупки во Законот на Телема, сигурно и уредувањето на Редот има некои недостатоци според тебе... кој знае :)
Некако те прочитав одамна дека нешто си ми негативно настроен кон Телемата, со оние задскриени коментирањаааааа... не знам само што се заморуваш со нешто кое што го гледш како некомпатибилно со твојот животен пат. Е тоа не го разбирам :)

Јас што и да ти одговорам, ти нема да го провериш во никој случај, ќе се држиш до кажаното од мене тука, ќе пробаш да ме побиеш, негираш и слично, ќе ми реплицираш со твои разбирања на философскиот дел од Законот ако се заинтересираш доволно и на крајот - ништо. Ти пак нема да знаеш зошто Цади не е Ѕвездата :D Од кои причини? ( Не бидува со негирање и напади да добиеш нешто корисно, ќе добиеш само бедни постови и ете вакви муабети кои не водат никаде...

Ете и јас да цитирам од нашите книги :)

Во вистинската религија нема секти затоа пази да не го колнеш името под кое другите го знаат својот Бог;
зошто ако го правиш тоа на Јупитер, ти ќе го колнеш יהוה во Озирис יהשוה.
Прашај и ќе имаш! Барај и ќе најдеш! Тропни и ќе ти се отвори!

И да, Законот има 4 дупки, ама кој да сФати ;)

П.С. Свати се пишува сФати ;) Ти велам јас познат си ми од Кајгана форумот ти не :D

П.П.С. Abraxas, си разбира момакот се убаво, не му чини Законот... :place

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Ок, момци и девојки, доста дрдорење и бладање!
Дали сте спремни за Поздравите на Сонцето дадени во Liber Resh?
Или спиете изморени од претходниот ден? :)

Еве го утрото кога Ра се крева на Исток :)

Нека го поздрави Сонцето во зората, свртувајќи го лицето кон Исток, давајќи знак на својот ранг.
Бидејќи многумина од вас немаат Ранг, дадете го овој знак даден на сликата - нормално ако решите некогаш да го изведувате овој ритуал, иако се сомневам, сега ќе следуваат мал милион прашања. Зошто Египет, зошто Ра (египетски бог - нели телемата не е религија), зошто рангови, зошто ова или она. Мојот совет е 31 ден секој ден да го изведувате Liber Resh и ќе видите што е што. Четири станици во денот, добро ќе ве држат на патеката!
Sign_osirisslain.gif
И нека каже гласно :
Те поздравувам Тебе, Ти кој си Ра во Твоето издигнување,
Ти кој си Ра во Твојата сила, кој патуваш по небото во својата лаѓа
во часот на Сончевиот изгрев.
Тахути стои на клунот во својот сјај,
Ра-Хоор се наоѓа на крмата.
Те поздравувам Тебе од домот на Ноќта!

Имајте убав ден. Љубовта е закон, љубов под волја ;)

П.С. Ако некогаш се заинтересирате доволно долго за да издржите до крајот (Пердурабо), ќе добиете и дополнителни инструкции кои го забрзуваат ефектот на Патот со Сонцето или како што вели Коелјо, Воинот на Светлината! :)

П.П.С. Liber Resh со слики ја има тука.

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Поентата е дека телемата нема забрани од типот на монотеистичките религии каде се навестуваат страшни судови, казни, пекол и слични прикаски за мали деца. Од тој аспект тоа не е забрана, немаш судија да ти суди, немаш џелат да те казнува, ги имаш само последиците од твоите постапки. Ако некој реши своите субјективни сознанија за Liber Al да им ги толкува на другите, едноставно ќе биде изолиран и избегнуван од останатите, затоа е мудро да свати дека неговите искуства се само негови.

Единствено што може да биде јасно во случајов е дека нема никакво фајде од оваа дискусија доколку вие како профани се ставате во улога на подобри познавачи на тематикава од нас.
Додека не дојде од оние што ја диктирале Книгата,

Ако бидат изолирани и избегнувани како ќе ги препознаете оние што треба да дојдат?

Како генерален закључок од моето читање можам да кажам дека.....

Пророкот објавува еден вид закон кој истовремено е порака за самиот себе во идно време кога треба да дојде.
Не мислам како дека Алистер треба да се роди повторно туку поимувањето на она соединување со Нуит,а истото е возможно со отфрлање на све што човек го држи на земја,таа гравитација што не му дозволува да се одвои од земјата.
Тоа може да биде секој човек и тие што се како членови,но и оние кој не се!

Тој во целост се познава самиот себе,што сака,што мрази каде му одат размислувањата,а книгата му дава своевиден патоказ.
Како би било сега да можеш да зборуваш со самиот себе кога си бил помлад,какви совети би си дал,какви опомени,а сепак да не си ја нарушиш слободната волја,туку да си ја потикнеш.
Тоа е многу умешно сокриено во цитатите од страна на пророкот.

Цитати не се осознаваат одеднаш,тоа оди постепено,во одреден период и стекнување искуство се осознаваат дел по дел,но тоа незначи дека е загарантирано и последното дејствие со кое треба да се надмине пророкот.
Исто така законот треба да опстои многу време,да речеме период поголем ,од 1000год.и истиот треба да се појави на вистинско место во вистинско време да не се пропушти оној како што вика Хептаграм "оние што ја диктирале книгата"

Затоа прашав сега, како ќе го препознаете тој или тие?

• Ми се допаѓа

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Ако бидат изолирани и избегнувани како ќе ги препознаете оние што треба да дојдат?

Воопшто не си ме разбрал во врска со тоа што го реков за диктирањето на Книгата на Законот и кои се „оние“ од кои што дојде Законот. Никој не треба да дојде како што ти си разбрал во горниов пост... не знам од каде ова сега излезе во муабетот :) Нешто си во грешка... разгледај го муабетот, види таму по „Магика без Солзи“...

Прво помислив дека прашуваш за тоа како препознаваме кои се аспирантите кои ги сакаме во нашите Редови и сме волни да ги нарекуваме наши Браќа или Сестри... ама после видов дека сосема друго зборуваш...

93 93/93

П.С. A она што си го означил со црвено кај Abraxas , мислам дека се однесува на Телемитите, па и профани кои безрезервно слушаат луѓе кои го коментираат Законот преку нивно светло.

Јас не би бил во контакт со Телемит кој што проповеда негови разбирања на Книгата на Законот како апсолутна вистина (освен кога се мора, sub rosa :) ) ! Речено е работи и успехот нека биде твојот доказ НЕ досадувај со коментирања на Законот и негово наметнување и расправање со други што е што. Јас не сакам нешто практично да стане догма како религиите од стариот еон со проповедање на поединци. На тоа мислам дека мислеше и Abraxas ;) Ама тоа со него :)