Телема

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Ако бидат изолирани и избегнувани како ќе ги препознаете оние што треба да дојдат?

Како генерален закључок од моето читање можам да кажам дека.....
Оние што треба да дојдат....? Ај ќе се обидам наједноставно што може уште еднаш да ти објаснам.
Изолирани и одбегнувани се однесуваше на телемитите или било кои други луѓе кои решиле своите заклучоци и сознанија да ги коментираат и толкуваат на други. На нив се однесува тој текст, а не некое пророштво за некое идно доаѓање на некој што треба да се препознае. Затоа ти реков - не носи заклучоци, подобро прашај.
Кога личното искуство ќе се обидеш да го наметнеш како апсолутна вистина, креираш догма. Така се настанати повеќето религии, а колку добро видело човештвото од нив, сведок е историјата. Затоа ние ја сметаме слепата верба во било што за погрешна и штетна. Од ниеден телемит не се бара слепо да верува во било што, напротив телемит може да биде и атеист и теист и христијанин и сатанист. Редот нуди пракси и методи со кој секој има можност и шанса самиот да го провери, достигне па и надмине и Кроули и било кој друг.

П.С. Законот не дојде од Кроули, туку од Тајните Мајстори.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com

Сега мисли му ја како ќе ги одговориш на следните прашања :D
Тајни Мајстори (па големи букви), па од кај знаеш дека постојат, па зошто се тајни, како знаеш дека имаат надчовечко Знаење, што барааат врска со О.Т.О., и еден куп други прашања ми текнаа што ќе поминат тука низ форумов само од оваа реченица (ако некој ја чита оваа тема освен ние 4-5 луѓе) :)

Интересно што и во Македонија, многумина слушнале за Телема и О.Т.О. и Кроули... некои изградиле негативен став, некои индиферентен, некои позитивен став кон целиот тој систем и пракса :) Се на се, одлично!

Има уште многу да се сработува на овие простори јас мислам!

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Воопшто не си ме разбрал во врска со тоа што го реков за диктирањето на Книгата на Законот и кои се „оние“ од кои што дојде Законот. Никој не треба да дојде како што ти си разбрал во горниов пост... не знам од каде ова сега излезе во муабетот :) Нешто си во грешка... разгледај го муабетот, види таму по „Магика без Солзи“...

Прво помислив дека прашуваш за тоа како препознаваме кои се аспирантите кои ги сакаме во нашите Редови и сме волни да ги нарекуваме наши Браќа или Сестри... ама после видов дека сосема друго зборуваш...

93 93/93

Значи зборувамвме за тоа дали е забрането или мудро да се коментира законот,на што ти одговори со..
Додека не дојде од оние што ја диктирале Книгата, не е толку битно што Кроули коментирал.

Јас ти велам дека е мудро, а не забрането.

Може погрешно си ја составил реченицата,но вака како што е Телема преминува во религија и верување,а тоа не треба така да биде ,па сосема јасно е зошто ќе го насочиш разговорот во нешто кое јас не сум го разбрал или можеби тебе несакајќи ти излета.

Јас не би бил во контакт со Телемит кој што проповеда негови разбирања на Книгата на Законот како апсолутна вистина (освен кога се мора, sub rosa :) ) ! Речено е работи и успехот нека биде твојот доказ НЕ досадувај со коментирања на Законот и негово наметнување и расправање со други што е што. Јас не сакам нешто практично да стане догма како религиите од стариот еон со проповедање на поединци. На тоа мислам дека мислеше и Abraxas ;) Ама тоа со него :)

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон!

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Оние што треба да дојдат....? Ај ќе се обидам наједноставно што може уште еднаш да ти објаснам.
Изолирани и одбегнувани се однесуваше на телемитите или било кои други луѓе кои решиле своите заклучоци и сознанија да ги коментираат и толкуваат на други. На нив се однесува тој текст, а не некое пророштво за некое идно доаѓање на некој што треба да се препознае. Затоа ти реков - не носи заклучоци, подобро прашај.
Кога личното искуство ќе се обидеш да го наметнеш како апсолутна вистина, креираш догма. Така се настанати повеќето религии, а колку добро видело човештвото од нив, сведок е историјата. Затоа ние ја сметаме слепата верба во било што за погрешна и штетна. Од ниеден телемит не се бара слепо да верува во било што, напротив телемит може да биде и атеист и теист и христијанин и сатанист. Редот нуди пракси и методи со кој секој има можност и шанса самиот да го провери, достигне па и надмине и Кроули и било кој друг.
Разговорот го однесе на друга страна!
Добро тоа ми е јасно,зошто треба да биде избегнуван и изолиран таков човек,гледано од оние кој сеуште не допреле до значењето на стиховите од законот,но ако добро видиш токму таа пустинска особина или осаменост е потребна и за тој што настојува да ги коментира,сето тоа е дел од процесот.

Постои битие наречено Аиваз,бестелесна интелегенција,која ја напиша книгата на законот,користејќи ја мојата рака и уши.

Сега мисли му ја како ќе ги одговориш на следните прашања :D
Тајни Мајстори (па големи букви), па од кај знаеш дека постојат, па зошто се тајни, како знаеш дека имаат надчовечко Знаење, што барааат врска со О.Т.О., и еден куп други прашања ми текнаа што ќе поминат тука низ форумов само од оваа реченица (ако некој ја чита оваа тема освен ние 4-5 луѓе) :)

Повели Abraxas,објасни!

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Добро тоа ми е јасно,зошто треба да биде избегнуван и изолиран таков човек,гледано од оние кој сеуште не допреле до значењето на стиховите од законот,но ако добро видиш токму таа пустинска особина или осаменост е потребна и за тој што настојува да ги коментира,сето тоа е дел од процесот.

Постои битие наречено Аиваз,бестелесна интелегенција,која ја напиша книгата на законот,користејќи ја мојата рака и уши.

Повели Abraxas,објасни!

Ти го однесе разговорот во областа на фантастиката :D

И ако до некој допрела Книгата на Законот, тој некој уште повеќе треба да се држи до Законот! Настојувањето да се философира и објаснуваат стиховите околу Liber AL на некој друг, што значи ова, а што она, посебно ако се објаснува на неинициран, е глупост и лудост. И секако ќе го однесе иницијантот во грешка бидејќи разбирањето на симболите е сосема друго во однос на неиницираниот (а и самиот иницијант е на патеката која води кон Педесете порти на Разбирањето). Лесно сега ќе ти извадам цитати од Liber AL за да поткрепам ова или она, но ти ќе имаш сосема друго разбирање од мене... за тебе може тие цитати и даааа немаат врска со текстов! Затоа сето тоа НЕКОМЕНТИРАЊЕ!

Токму така, се е дел од „процесот“ и ете јас ти велам како да добиеш повеќе од процесот!

Според тебе: Постои битие наречено Аиваз? или го цитираш Кроули? ]:)
Liber Resh почна да ја извеадуаваш?

Ете Abraxas , сега мисли му ја :D Јас не би одговарал на овие прашања, онака, да ја држам тензијата на високо ниво. Ама ти прави како ти е волја :)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Има начини и начини, немора да значи дека патот на еден човек е пат за сите луѓе.
Кога сме кај Аиваз, еве еден цитат од воведот на Liber Al:
"Оваа Книга е диктирана во Каиро, помеѓу 12. и 13. часот, три последователни дена, на 8, 9 и 10 април 1904. година. Авторот се нарече себеси Аиваз (Aiwass) и тврдеше дека е “пратеник на Хоор-Паар-Краат”, т.е. пратеник на силите коишто сега владеат со Земјата, што ке биде објаснето подоцна."
Повели Abraxas,објасни!
Тајните Мајстори се оние кој го имплементираа - спроведоа законот на Земјата и на човештвото. Предходно веќе реков дека новиот еон не е нешто кое треба да дојде, туку е реалност и веќе функционира, а тоа е така благодарение на овие Тајни Мајстори.

Ете Abraxas , сега мисли му ја :D Јас не би одговарал на овие прашања, онака, да ја држам тензијата на високо ниво. Ама ти прави како ти е волја :)
Што да му ја мислам, не сум на суд :D
Оние што сакаат тензија секако ќе ја имаат, без разлика на моите одговори.;)

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Кога сме кај Аиваз, еве еден цитат од воведот на Liber Al:
"Оваа Книга е диктирана во Каиро, помеѓу 12. и 13. часот, три последователни дена, на 8, 9 и 10 април 1904. година. Авторот се нарече себеси Аиваз (Aiwass) и тврдеше дека е “пратеник на Хоор-Паар-Краат”, т.е. пратеник на силите коишто сега владеат со Земјата, што ке биде објаснето подоцна."

Тајните Мајстори се оние кој го имплементираа - спроведоа законот на Земјата и на човештвото. Предходно веќе реков дека новиот еон не е нешто кое треба да дојде, туку е реалност и веќе функционира, а тоа е така благодарение на овие Тајни Мајстори.

Додека не дојде од оние што ја диктирале Книгата, не е толку битно што Кроули коментирал.

Едно е да се диктира-книгата (законот) од некое битие,а сосема друго е да се имплементира и спроведе истиот од некој Големи Мајстори.
Некако, нелогично и нејасно коментирате!

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Едно е да се диктира-книгата (законот) од некое битие,а сосема друго е да се имплементира и спроведе истиот од некој Големи Мајстори.
Некако, нелогично и нејасно коментирате!
Што е нејасно? :) Дали не се согласуваш дека денешното време е време во кое се рефлектира овој закон?
Провери кога (која година) жените стануваат рамноправни, кога хомосексуалноста престанува да биде кривично дело, кога правото на слободно изразување станува реалност итн, итн?:)
И потоа провери кога законот беше објавен.

Тебе те буни тоа дали законот дошол од Аиваз или Тајните Мајстори? Па убаво си пишува дека Аиваз е пратеник на силите коишто сега владеат со Земјата. ;)

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Ти го однесе разговорот во областа на фантастиката :D

И ако до некој допрела Книгата на Законот, тој некој уште повеќе треба да се држи до Законот! Настојувањето да се философира и објаснуваат стиховите околу Liber AL на некој друг, што значи ова, а што она, посебно ако се објаснува на неинициран, е глупост и лудост. И секако ќе го однесе иницијантот во грешка бидејќи разбирањето на симболите е сосема друго во однос на неиницираниот (а и самиот иницијант е на патеката која води кон Педесете порти на Разбирањето). Лесно сега ќе ти извадам цитати од Liber AL за да поткрепам ова или она, но ти ќе имаш сосема друго разбирање од мене... за тебе може тие цитати и даааа немаат врска со текстов! Затоа сето тоа НЕКОМЕНТИРАЊЕ!
Малку претера со мешање во волјата на другите, ако ти е волја ти држи се до него, другите сами нека решат дали законот ќе дозволат да ги пороби(да се држат до законот) или не!

Според тебе: Постои битие наречено Аиваз? или го цитираш Кроули? ]:)
Liber Resh почна да ја извеадуаваш?
Ќе ти наштетам ако ја коментирам книгата!:zelen

Што е нејасно? :) Дали не се согласуваш дека денешното време е време во кои се рефлектира овој закон?
Провери кога (која година) жените стануваат рамноправни, кога хомосексуалноста престанува да биде кривично дело, кога правото на слободно изразување станува реалност итн, итн?:)
И потоа провери кога законот беше објавен.

Тебе те буни тоа дали законот дошол од Аиваз или Тајните Мајстори? Па убаво си пишува дека Аиваз е пратеник на силите коишто сега владеат со Земјата. ;)

Пратеник на сили кој сега владеат со Земјата,но не мора да значи дека и утре ќе владеат.
Бидејќи утре може да дојде пратеник на други сили и тие сили ќе си го спроведат закон кој преку некое бидие го објавиле на некој човек и овој го напишал на книга,книгата стана составен дел од животот на луѓето и силите завладе во Земјата,па задутре друг пратеник со други сили.....итн..итн:zelen
Не треба све да се прифати здраво за готово,посебно во вакви книги каде писателот одлично ја познава човековата душа,
бидејќи исходот може да биде фатален.;)

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Пратеник на сили кој сега владеат со Земјата,но не мора да значи дека и утре ќе владеат.
Бидејќи утре може да дојде пратеник на други сили и тие сили ќе си го спроведат закон кој преку некое бидие го објавиле на некој човек и овој го напишал на книга,книгата стана составен дел од животот на луѓето и силите завладе во Земјата,па задутре друг пратеник со други сили.....итн..итн:zelen
Не треба све да се прифати здраво за готово,посебно во вакви книги каде писателот одлично ја познава човековата душа,
бидејќи исходот може да биде фатален.;)
Прочитај и ќе си го најдеш одговорот. :)
И да, се согласувам дека ништо не треба да се прифаќа здраво за готово, затоа те упатив самиот да истражуваш.

• Ми се допаѓа
Реакции: Umpuranche