Депресија (и како да се справите со истата)

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Ако ми се случи некогаш да се осеќам лошо или депресивно си пуштам хорор филм, и одма ми поминува се :D
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: the.boy

BlackTulip

Староседелец
15 март 2013
628
790
1,103
Кога се осекам депресивна и ко ке ми падне карактерот :) си пуштам музика и почнувам да играм макар и да е онака шлаење од лево на десно , по некоја мин веќе се опушташ
 

*V******

Староседелец
2 април 2013
193
170
1,053
I....togas koga TOJ.....ja prezivuvase negovata kriza.....a jas gi cuvstvuvav posledicite .......zaplivav vo vodite na socijalnite mrezi.Realno gi imam moite Palavkovci...ja imam druzinata na Miki Maus...ja imam mojata BIBI...bez koja nisto nemoze da bide celo...i da ne nabrojuvam.Miluvam lugeto sto gi sakam i sto mi znacat da gi preimenuvam.Nikoj ne mi se luti ...naprotiv.Pominuvam eden pogolem del od denot so niv...no navecer koga treba da ostanam sama .....se e poinaku.Prvo pocustvuvam nekoj nemir...se voznemiruvam do panika.Panikata e tolku golema..so simptomi na susenje na ustata..gubenje na zdiv..i seto toa kulminira so ogromna panika da ne mi se sluci nesto.Mene ako mi se sluci..no stravot e mnogu golem koga ke pomislam deka ke gi isplasam onie na koi im znacam.....Borbta bese podnosliva.recisi i iscezna koga ke sednev pred kompjuterot i ke pocnev da ziveam vo mojot virtuelen svet.Go zapoznav moeto bratce"so koe i po tolku godini redovno se slusame.Zapoznav edna zvezdicka koja seuste svetka zaradi toa sto me pravi srekna.Razgovarav dolgo so edno angelce koe pogresno me svati.Se obidov da desifriram i edna druga licnost...no nitu ja desifrirav nitu ja definirav.Taka koga nemirot ke go pocuvstvuvav dovolno bese da gi otrgnam mislite so dopisuvanje.Kaj mene pomogna..............Na pocetokot napisav.........zaplivav vo vodite na socijalnite mrezi.Zaplivav....i seuste go plivm mojot maraton.....kojznae poradi koja pricina........stravot go nema.....no dali iscezna?
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Prashina and Lena

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Депресијата како дефинирана дијагноза бара подолготраен третман, кој вклучува медикаментозна терапија со антидепресиви и психотерапија со стручно лице...Би се изненадиле колку може да помогне разговор со стручно лице...
Нетретираната депресија може да предизвика посериозни состојби како на психата така и на телото (психосоматски заболувања).
 

True_Blood

Upright
18 февруари 2012
1,133
2,389
1,133
Yellow submarine
Некаде во коментариве прочитав дека имаш и напади на паника, што ме наведува да мислам дека патиш од анксиозност.
Тоа може да ти биде голем проблем, зашто анксиозноста всушност ја креира депресијата и ако не се третира навреме може да дојде до стадиум кој ќе стане вистински неподнослив, па дури и опасен.

Пробај со Гештал (чинам така беше) терапија, ако си од Скопје, распрашај се или изгуглај си, знам дека има докторка која ја применува оваа терапија. Батали ги сите медикаменти, да не се доведеш до ситуација да станеш имуна на нив, и освен тоа знаеме дека сите тие апови се само залажување на организмот и подлога за зависност.

И труди се да се социјализираш, ама не по секоја цена. Значи биди во средини каде ти се чувствуваш удобно, не се форсирај само да бидеш помеѓу луѓе, а уствари едвај да чекаш да си заминеш дома.
Јас имам блиска особа, која две години патеше баш од овој проблем, дури дојде до дереџе да има самоубиствени нагони. Се влечеше по сите можни доктори, од врата на врата, направи снимки, испитувања на буквално секој дел од телото, се си беше во ред ( зашто на почетокот имаше главоболки, гушење, вртоглавици), за на крај КОНЕЧНО да констатираат дека проблемот е од психичка природа.
Сега е се во ред, а тоа најмногу почна да се осеќа кога батали Хелексот и останати тралалајски медикаменти.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Arkantos

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,849
1,153
Кога веќе спомнавте Гешталт терапија, и третирање на случајот на анксиозност со психијатар кој нема да те отруе со медикаменти.... благо ја препорачувам психијатерката во Скопје Јулијана Волкановска.
Секој кој има проблеми, и на кој му се дадени да пие Асентра, Хелекс, и триста слични ТРУЈАЧИ, откако ќе отиде ваму... после толку безнадежни терапии ќе почувствува вистинско опоравување.

И... еден совет. Никогаш не викајте не можам. Луѓето кои патат од анксиозност секогаш се приврзуваат со одредена личност, со неа се чувствуваат сигурни... Земете ја таа личност под рака...и одете во јавност...само така ќе се почувствувате дел од светот повторно.
 

Harmonija

Истакнат Член
12 јули 2013
600
405
363
28
Сами одбираме дали депресија или добро расположение, одберете ЧИЛ чувство... увек функционира на најдобар можен начин, инаку депресијата е сивило во умот... додадете малку бои... ние сме хипоталамус, а не лева или десна хемисвера од мозокот ;)
 

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Сами одбираме дали депресија или добро расположение, одберете ЧИЛ чувство... увек функционира на најдобар можен начин, инаку депресијата е сивило во умот... додадете малку бои... ние сме хипоталамус, а не лева или десна хемисвера од мозокот ;)
Лесно е да се каже недај боже да паднеш во депресија ништо не ти помага за да излезеш или додадеш малку боја, колку и да се мачиш, колку и да не мислиш, колку и да мислиш дека си успеал една ситна проклета работа пак ќе те врати на почеток и пак се исто.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: mila mala 666