Самоубиство

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Едно е уценување, сасвим друго е самоубиството коа ќе се изврши. Во вториот случај шансите за враќање назад се на минимум. Уценувањето е чисто од егоистички побуди за да се постигне резултат без да се изврши делото.
Саладин не е тоа уценување,во тој момент си мислиш дека навистина не можеш да продолжиш без таа личност дека животот не тече понатака,дека се е изградено во врска со неа и тебе и така натака и и кажуваш искрено да не си иде дека можеш да направиш глупоста не од што ти е тоа уцена туку тоа го мислиш и го кажуваш,да не занемариме дека голем процент од самоубиствата се баш на тема развод или раскин од врски

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Саладин не е тоа уценување,во тој момент си мислиш дека навистина не можеш да продолжиш без таа личност дека животот не тече понатака,дека се е изградено во врска со неа и тебе и така натака и и кажуваш искрено да не си иде дека можеш да направиш глупоста не од што ти е тоа уцена туку тоа го мислиш и го кажуваш,да не занемариме дека голем процент од самоубиствата се баш на тема развод или раскин од врски
Знам, затоа што и јас имав една да не речам таква ситуација. Но работата е што веднаш потоа ми светна мислата за фактот дека всушност секој човек поради егоистични нагони живее и тоа дека сакањето е еден вид на егоизам. Се помирив со тоа и престанав да сакам. Се до оној момент коа ќе се појави друга. Сакањето е чиста биохемија. Романтичноста, црните мисли ги создава само човекот.

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky, Lena and Ghtalpo

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Од аспект на оној што го кажува односно употребува тој муабет може да се каже било што,па дури и дека не е уценување,но на оној кој го слуша,односно на оној на кој му е наменет муабетот е чиста уцена.
Тој што го употребил муабетот,ако не ми се вратиш ке се самоубијам,дали некогаш се запрашал како се чувствува оној на кој му е кажано да бира мегу двете работи?
Нема кој не бил повреден во животот,за мене е тотална незрелост таквото понашање.
Ако единствениот начин дека некој го сакам повеке од својот живот,да му го покажам тоа,е да му речам дека ке се самоубијам јазк и на паметот,јазк и на чувствата.
Толку начини за изразување љубов што чинот за најавување самоубиство не ми претставува ништо друго само последна шанса како да пробаш некого со сила да го задржам.
А што ке ми е некој да биде со мене само заради она што јас така сакам?
Пак ке повторам,тотална уцена,незрелост и нестабилност на самата личност....тоа за мене претставува оној кој го најавува своето самоубиство со или или.Патетика.
Попрво ке се самоубијам отколку да помислам некому да му го кажам тој муабет.
Е баш така.

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky, Redhead and Ghtalpo

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Од аспект на оној што го кажува односно употребува тој муабет може да се каже било што,па дури и дека не е уценување,но на оној кој го слуша,односно на оној на кој му е наменет муабетот е чиста уцена.
Тој што го употребил муабетот,ако не ми се вратиш ке се самоубијам,дали некогаш се запрашал како се чувствува оној на кој му е кажано да бира мегу двете работи?
Нема кој не бил повреден во животот,за мене е тотална незрелост таквото понашање.
Ако единствениот начин дека некој го сакам повеке од својот живот,да му го покажам тоа,е да му речам дека ке се самоубијам јазк и на паметот,јазк и на чувствата.
Толку начини за изразување љубов што чинот за најавување самоубиство не ми претставува ништо друго само последна шанса како да пробаш некого со сила да го задржам.
А што ке ми е некој да биде со мене само заради она што јас така сакам?
Пак ке повторам,тотална уцена,незрелост и нестабилност на самата личност....тоа за мене претставува оној кој го најавува своето самоубиство со или или.Патетика.
Попрво ке се самоубијам отколку да помислам некому да му го кажам тој муабет.
Е баш така.
Има начини, точно. Но крајниот продукт е секогаш желбата да сакаш некого да вратиш. Една од опциите е како што викаш ти со уцена за самоубиство.
Малце офтопик отидов ама нема врска. Поентата ми е, не постои поискрена љубов од љубовта кон себе. Освен можеби кон сопствените деца. Сеуште не ги имам за да докажам.

steppenwolf

Староседелец
12 декември 2012
335
489
1,063
Скопје
Не верувам во живот по секоја цена... На пример, која е поентата да чекам природата да си го заврши своето венејќи во некој старечки дом, изнемоштен и неспособен за ништо кога можам сам да кажам стоп! доста е...

Знам дека ќе умрам од своја рака кога-тогаш, у стил на Хантер Томпсон. Виски, пура и револвер... Фраерски егзит. :cool:

Мада прилично сум сигурен дека ставовите околу ова прашање милион пати ќе ми се променат во наредните 50тина години.

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

Solstice

Nujabes
28 август 2012
1,406
1,537
1,133
32
Ма би останал до крај. Сепак не би сакал да ми биде ко на Дино Мерлин(умри прије смрти). Нема нешто што би ме натерало да си го истурам мозокот или да шутнам стол од под мене,никогаш. Би сакал да го искористам животот до последниот здив,макар стар,неподвижен,некорисен и пред распаѓање. И потполно се согласувам дека самоубиството е себичен,егоистичен и кукавички чин.
-Ej,имам проблеми,ми умре кучето,жена ми сака да ме остави а шефот 3 плати ми должи. Ај ќе се рокнам,јак сум,шо е битно шо на моите малолетни деца и мојата тешко подвижна сопруга ќе им оставам ем проблеми ем непреболива тага. Битно јас ќе си го истурам мозокот и нема да имам никакви проблеми у животот.
И у задњи 3 секунди му се мота целиот живот пред очи,ги наоѓа и најмалите ситници што би го оддржале во живот и би го направиле среќен,но касно е за назад кога веќе го повлекол орозот.
You only live once би одговарало за оваа тема,да не беше тој израз толку утепан,изваден од контекст и користен како изговор за фукање,пијанчење и глупирање.

• Ми се допаѓа
Реакции: Rêveur and Primrose

Lovely*-*

Староседелец
27 мај 2012
230
164
1,043
34
Ohrid
kimmyqueen98.tumblr.com
За мене тоа е слаб карактер, но сепак не осудувам. За некои, тоа е единственото решение. Но мислам, доколку се има фамилија или пак некој кој се грижи за тебе и те сака, тоа е најсебичната работа што може да се направи.
И јас се согласувам со ова!

Badass

Истакнат Член
16 февруари 2012
63
87
333
27
Храброст е да се соочиш со проблемите и реалноста, кукавички е да побегнеш од истите со самоубиство!

А што ако соочувањето е надвор од твојата моќ?
Ако е нешто толку катастрофално што самата помисла на соочување може да те растрои и да те уништи.
Никогаш нема да знаеме која била причината зад сето тоа.
Проблеми кои навидум ни изгледаат минорни можат сосема да ја уништат психата на едно човечко суштество.

Сепак,ако се тргнат фактите настрана,сметам дека актот како акт е себичен од морален аспект.
Го одземаш својот живот а со себе ги повлекуваш и животите на сите оние на кои му значиш,а мислам дека ниедно човечко суштество не го заслужува тоа...

• Ми се допаѓа
Реакции: Lady*

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Самоубиство уствари ти е себичење и болење ташак за блиските. Не ми е мене ок, не ми се живее и ќе се фрлам од облакодер и ќе си ја потресувам фамилијата или ќе си ги жигосувам децата за цел живот.
Нема човек што немал озбилни проблеми, тешкотии, долгови, љубовни јадови и остали самоубиповикателни ствари и секој може да си го стави јажето на врат и решен проблем. Ама никој не ни дал гаранција дека животот ќе биде розев и се ќе иде како подмачкано. А што и да е ќе помине. Само треба време.
И трпение.
Од лошо има и полошо, а колку е полошо толку подобро ќе биде утре.
Храброст не е ладнокрвно да си го одземеш животот после едно разочарување, храброст е стоечки да поднесеш се.
И на крај греота е за оние што сакаат да живеат, а немаат шанса.

Од друга страна пак, не знам како да напишам да изгледа нормално, ама во случај кога доктор ќе ти каже -имаш рак краен стадиум, ти остануваат уште година дена живот во кои ќе се грчиш во болки и ќе се претвориш во привидение... Кој знае...

• Ми се допаѓа
Реакции: Тој

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Човекот има право да живее по својот сопствен закон -
да живее на начин како му е по волја: