Што се случува доколку испиеш Кока-Кола?

Дали после ова би продолжиле да пиете Кока Кола/Зеро?

• Да

Гласови: 21 61.8%
  • Не

Гласови: 13 38.2%

• Вкупно гласале
    34

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,542
2,557
1,133
Едно прашање: Дали веќе си створила зависност од Кока-Колата? :eek
Познавам многу такви луѓе, сепак повеќето од нив еден ден се презаистуваат и им доаѓа преку глава од сокот кој го конзумираат и тешко во иднина да продлжат со пиење на истите количини како порано...

• Ми се допаѓа
Реакции: LadyInPink and Hip.Hop_MKD

LadyInPink

Истакнат Член
14 февруари 2012
1,236
1,749
113
Малку таму, малку овде...
Едно прашање: Дали веќе си створила зависност од Кока-Колата? :eek
Веројатно.:)
Но, кога пр. ме боли грло, сум настината и сл. не пијам. И издржувам. Ама се случува и да добијам главоболка ако цел ден ен сум се напила. Пијам и поминува...

• Ми се допаѓа
Реакции: 84 sk_Y ^_-

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
Веројатно.:)
Но, кога пр. ме боли грло, сум настината и сл. не пијам. И издржувам. Ама се случува и да добијам главоболка ако цел ден ен сум се напила. Пијам и поминува...
Зависност..

• Ми се допаѓа
Реакции: Trajche

Gabby

Полноправен Член
21 февруари 2012
61
46
18
26
Не сум мн. по кока колата.. и кога пијам, пијам по малку.. али најмногу ме нервира што ме тера на ждригање.. :Ѕ

Mila Kunis

Истакнат Член
15 февруари 2012
2,290
3,529
443
Скопје
Од каде доаѓа чувството на задоволство кога ќе се напиеш Кока-Кола и што е тоа што те тера уште да пиеш, реално не згаснувајќи ти ја жедта никогаш? Значи, што се случува со твоето тело ако испиеш Кока-Кола?

519x501.jpg

Во првите 10 минути: 10 лажички шеќер одеднаш го наплиснуваат твојот систем. Тоа е вкупно потребната количина шеќер за цел ден. Ти нема веднаш да добиеш нагон за повраќање од таа прекумерна блажина затоа што фосфорната киселина го намалува благиот вкус и ти остануваш смирен.

По 20 минути: Нивото на шеќер во твојот крвоток добива амплитуда, што предизвикува наплив на инсулин. Твојот џигер одговара на овие брзи промени со тоа што го претвора целиот шеќер кој му е на располагање во маснотии. А има поприлично шеќер на располагање во моментот.

По 40 минути: Завршува апсорбцијата на кафеинот. Зениците ти се шират и крвниот притисок ти расте, како што твојот џигер напластува сè повеќе и повеќе шеќер во твојот крвоток. Аденозинските рецептори во твојот мозок сега веќе не можат да создаваат сензации на поспаност и ти си „хај“.

По 45 минути: Твоето тело го зголемува производството на допамин, со што се стимулираат центрите за уживање во мозокот. Ова е инаку сосем истиот принцип на кој функционира хероинот.

По 60 минути: Фосфорната киселина ги врзува калциумот, магнезиумот и цинкот кои се преработуваат во твоите црева, со што дополнително се покачува метаболизмот. Тоа се комбинира и со високи дози шеќер и вештачки сладила, со што се зголемува исфрлањето на калциум по уринарен пат.

По 60 минути: Доаѓаат на сила дијаретските својства на кафеинот, што те тера повеќе да уринираш. Со тоа уште повеќе се обезбедува дека ќе ги исфрлиш калциумот, магнезиумот и цинкот, наместо да отидеа како што требаше во твоите коски. Исто, ќе исфрлиш и натриум, електролити и вода.

По 60 минути: Како што почнува да спласнува журката во твоето тело, ти почнуваш да добиваш шеќерен крах. Стануваш раздразлив и безволен. Исто така, сега буквално ја имаш изуринирано целата вода која беше во Кока-Колата. Ама претходно си ја збогатил таа отпадна вода со вредни хранливи состојки кои твоето тело можело да ги искористи за, на пример, поцврсти коски и заби.

Конзумирате Кока кола?
Колку често?
Дали и покрај тоа што знаете дека е штетна ја конзумирате?

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
Кока колу користу само ако треба да одврту некои зарѓани штрафови. Подобар ефект има од бензин. :)
Не гу конзумирам. Ретко, па кажаја би и скоро никад не конзумирам газирани сокови. :)