Дали Скопје треба да се затвори?

Дали Скопје треба да се затвори?

• Вкупно гласале
    50

Скопски Солидарец

Староседелец
18 јули 2012
58
47
1,018
Скопје
skopskisolidarec.blogspot.com
Jackal
Не го подобрува воопшто живеењто и не помага ама ич ништо да се издржи.
И се согласувам ,треба да се инвестира во другите градови многу, треба да се инвестира повеќе во инфраструктурата во др.градови и не само тоа.

Не знам кој очекуваш да се буни, таков народ сме само кукаме а ништо не превземаме.
А зошто не се буните и вие пред влада?
Пред влада ништо нема да се направи само на избори може. Барем сега интернетот овозможува една комуникација меѓу народов и може да се створи критична маса. Да се оформи прашање кое ќе биде поставено на сите кандидати за градоначалници па кој прифати за него да се гласа. Не треба да обеќава тротоари, вработувања и слично сите знаеме после дека си тераат по старо. Не бе друже кратко и јасно дали ќе го затвориш градот или не па да праиме муабет па од која сака партија нека биде. Кога некој атакува на нашите бели дробови не треба да ни е свеедно. Гледате дека мува не ги лази. Не треба само да остане на ова.
На сите ни е јасно дека ова е катастрофа
АРХИТЕКТИТЕ ЗА ГЕНЕРАЛНИОТ УРБАНИСТИЧКИ ПЛАН ЗА СКОПЈЕ http://skopskisolidarec.blogspot.com/2012/07/blog-post_3506.html

Скопски Солидарец

Староседелец
18 јули 2012
58
47
1,018
Скопје
skopskisolidarec.blogspot.com
Jackal
Не го подобрува воопшто живеењто и не помага ама ич ништо да се издржи.
И се согласувам ,треба да се инвестира во другите градови многу, треба да се инвестира повеќе во инфраструктурата во др.градови и не само тоа.

Не знам кој очекуваш да се буни, таков народ сме само кукаме а ништо не превземаме.
А зошто не се буните и вие пред влада?
Пред влада ништо нема да се направи само на избори може. Барем сега интернетот овозможува една комуникација меѓу народов и може да се створи критична маса. Да се оформи прашање кое ќе биде поставено на сите кандидати за градоначалници па кој прифати за него да се гласа. Не треба да обеќава тротоари, вработувања и слично сите знаеме после дека си тераат по старо. Не бе друже кратко и јасно дали ќе го затвориш градот или не па да праиме муабет па од која сака партија нека биде. Кога некој атакува на нашите бели дробови не треба да ни е свеедно. Гледате дека мува не ги лази. Не треба само да остане на ова.
АРХИТЕКТИТЕ ЗА ГЕНЕРАЛНИОТ УРБАНИСТИЧКИ ПЛАН ЗА СКОПЈЕ http://skopskisolidarec.blogspot.com/2012/07/blog-post_3506.html

Viksa

Нов член
20 јули 2012
1
1
3
114
Има бројни истражувања кои упатуваат на придобивките од живеење во големи градови кои во основа се согласуваат со тезата -колку поголеми, толку подобро.
Главната причина е ефикасноста (во пренос на енергија, системи за јавен транспорт, процесирање на отпад и тн.), но има и помалку допирливи придобивки како на пример поголема специјализираност на населението, зголемена креативност и тн.
Повеќе информации тука: http://diegopuga.org/papers/selectagg.pdf

Мислам дека со поставеното прашање го заобиколуваме главниот проблем - Зошто се одвива урбанизацијата на ваков начин?!
Зошто можат еден Хонг Конг и еден Њујорк да функционираат одлично со население со големина на две балкански држави, а ние едвај 800,000 треба да се кошкаме за тоа која населба има струја, а која е под рестрикции?
А одговорот на овие прашања си го даваме самите, на секои 4 години...

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Тоа треба што поскоро да се направи бидејки ни отиде јабана државата. Вака ја сум Скопјанец по пра дедо и горд сум за тоа.. Најчесто сите доаѓаат у Ск за да студираат, е ајде ок пред да кажеме 10-15 години немаше факултети во внатрешноста на МК беше УКИМ како главен и уште 2-3 низ останатите поголеми градови. Али денес истиот тренд продолжува, пред неколку години баш се сеќавам на правен факултет на уким немаше слободни места за Скопјани затоа што харикирам 300 души од Велес беа запишани (а у Велес се отвори истиот факултет и беше празен) па мораа деца од СК да се запишат во Велес да учат Факс. А иначе не ви е никој крив, ни Скопје, Ни владата никој, сами си ги празните (бегате) градовите и доаѓате во Скопје. Место таму да завршиш факултет, таму да си ја работиш работата ти доаѓаш во Скопје и се согласуваш да работиш за пониска плата. Несакам да навредам никого со ова. Треба вие самите да си ја развиете свеста!
За доброто на Македонија!
Немало место на факултетот за Скопјани?
Па тој е државен унуверзитет,не е Скопски,а на факултетите чинам има критериуми со просеци на успех.

• Ми се допаѓа
Реакции: jasjas and slb_bobo

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Нели не зборевме за политика? :)
Сега те цитирам,значи лично тебе те прашувам.
За разлика од претходниот пат кога не беше прозван лично а се одзова.

jasjas

Нов член
20 јули 2012
6
6
3
Немало место на факултетот за Скопјани?
Па тој е државен унуверзитет,не е Скопски,а на факултетите чинам има критериуми со просеци на успех.

Јас тврдам дека секој има право да живее ама баш кај сака низ нашава држава.Јас сум Дошлак и то пред само еден месец се преселив тука во Скопје,знаете зошто?затоа што сега ке земам дупло поголема плата,ете само заради тоа.А тоа со туристичката такса-пробајте да го направите ке ви плаќаме и појке не само по 40 денари...само вие кажете си ги желбите,нема проблем...Луди сте вие?Колку што плаќате вие даноци према државата плакаме и ние,дури и повеќе зато сто ние сме учени да си го заработиме лебот,а не да се чукаме по гради дека сме биле стари Скопјани,пробај живеј ти од тоа што со стар Скопјанец,и јас сум стара Битолчанка па што.ми се нуди подобра иднина во моментот во Скопје ке живеам таму,ако ми излези подобра работа било каде друго место ќе одам таму и сега шо...Уместо да се чукаш по гради дека си бил Скопјанец почни работи нешто па можи и ке заработиш,а не да чекаш туристичка такса......
П.С.затоа не ве сакаат никаде низ Државата,само поради надменото однесување,и поради тоа што мислите дека државните универзитети или институции ви припагаат вас

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Јас тврдам дека секој има право да живее ама баш кај сака низ нашава држава.Јас сум Дошлак и то пред само еден месец се преселив тука во Скопје,знаете зошто?затоа што сега ке земам дупло поголема плата,ете само заради тоа.А тоа со туристичката такса-пробајте да го направите ке ви плаќаме и појке не само по 40 денари...само вие кажете си ги желбите,нема проблем...Луди сте вие?Колку што плаќате вие даноци према државата плакаме и ние,дури и повеќе зато сто ние сме учени да си го заработиме лебот,а не да се чукаме по гради дека сме биле стари Скопјани,пробај живеј ти од тоа што со стар Скопјанец,и јас сум стара Битолчанка па што.ми се нуди подобра иднина во моментот во Скопје ке живеам таму,ако ми излези подобра работа било каде друго место ќе одам таму и сега шо...Уместо да се чукаш по гради дека си бил Скопјанец почни работи нешто па можи и ке заработиш,а не да чекаш туристичка такса......
П.С.затоа не ве сакаат никаде низ Државата,само поради надменото однесување,и поради тоа што мислите дека државните универзитети или институции ви припагаат вас
Мене ми се обракаш?
Не е лошо да прочиташ некој мој пост низ темава,ете да не те мачам за сите,нека бидат барем два.
тогаш ке ти е појасно за мојот став :)

• Ми се допаѓа
Реакции: jasjas

jasjas

Нов член
20 јули 2012
6
6
3
Ma treba samo turisticka taksa da se uvede za sekoj sto nema licna karta od skopje, 40den na den, isto kako u Ohrid da si, pa da vidime togas dali na nekoj ke mu se isplaka da zivee pod kirija so plata od 150 evra i kirija od 100 evra, a plus i 40 den na den TURISTICKA TAKSA :) . A za fakultet zavrsuvanje da ne se lazeme, site doagaat da zavrsat fax, a uz put i da se omazat (ozenat ) u Skopjevo. Pa neli otvorija fakulteti vo sekoj grad?!? Mnogu bolna tema e ova za sekoj sto e roden vo Skopje.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Jas jas Користи го тоа „Измени“ под постот ако сакаш да смениш нешто наместо да пишуваш во нов пост.

Он: Тоа што Скопје е полно со „дошљаци“ не е проблем само на Скопје, туку на цела држава. Да се инвестираше во сите градови еднакво ќе имаше секаде работа и немаше да се случува ова што се случува. И глеам нешто таму се спомна демек „Дошљаците“ ја рушат цената на работната рака. Добро што мислите вие? Дека тие се луѓе без достоинство? Секој си го цени својот труд, не само вие Скопјаните кои се чукате во гради, а не ги прашате вашите постари од каде потекнувате. Демек работната рака се плаќа според местото од каде потекнуваш? СФашта.

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

4FUN

Староседелец
3 март 2012
897
1,988
1,093
Jas jas Користи го тоа „Измени“ под постот ако сакаш да смениш нешто наместо да пишуваш во нов пост.

Он: Тоа што Скопје е полно со „дошљаци“ не е проблем само на Скопје, туку на цела држава. Да се инвестираше во сите градови еднакво ќе имаше секаде работа и немаше да се случува ова што се случува. И глеам нешто таму се спомна демек „Дошљаците“ ја рушат цената на работната рака. Добро што мислите вие? Дека тие се луѓе без достоинство? Секој си го цени својот труд, не само вие Скопјаните кои се чукате во гради, а не ги прашате вашите постари од каде потекнувате. Демек работната рака се плаќа според местото од каде потекнуваш? СФашта.

го болдирав овој текст дека уште некој член имаше слично нешто напишано ...
мојте предци се во Скопје уште од турско !!!
значи кога зборами за скопјани - да мисламе на староседелци - прави скопјани, а не луѓе што се населиле пред 10/20 години ...
и зашто секој мора да потекнува од друго место, а не може да биде староседелец на Скопје ? зарем Скопје стана град од пред 50-100 години ? или пак мора сите да сме родени или да потекнуваме од некоја планина ?

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum