Дали Скопје треба да се затвори?

Дали Скопје треба да се затвори?

• Вкупно гласале
    50

karina

Нов член
20 јули 2012
11
8
3
E Skopjani, Skopjani, ne se somnevam deka site ste oo nekade dojdeni no aj da ne vi go krsam aterot Skopjani ke ve narecam, no vaka kako sto se trgnale ke go izgubinte rodnoto Skopje, ke gi barate Prilep, Bitola, Veles itn, za da se preselite, se ke rasprodadete vo Skopje, ova "rasprodadete" vo najdobar slucaj, ne ja isklucuvam sansata da ve proteraat, poveke prifakjate Albanizacija otkolku "provincijalizacija", namesto da se zdruzime Makedoncite vie sto pravite?! i posle Cacko vi e kriv ?!! razocarana sum od vasite ideji i celi i od vasata omraza srema sopstveniot narod !! ne rekle badijala OD GLAATA SI PATIME !!

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum

Nighty

Староседелец
24 февруари 2012
727
1,181
1,103
Со евентуалното „затворање“ на Скопје се крши едно од основните права на слободно движење и избор кај луѓето. Како тоа ќе им забраниш да живеат во Скопје, како тоа ќе се затвори?
Тие самите треба да одлучат каде сакаат да одат/живеат, а не тоа да им се наметнува со некои глупави притисоци и услови отстрана. Решението треба да се бара од друга гледна точка, односно на тие луѓе да им се покажат доблестите при живеење во тие градови/села од кајшто доаѓаат (и паралелно со тоа, нормално, да се инвестира во нив), а не „насилно“ да ги искусат негативностите од живеење во Скопје. На крајот, самите нека одлучат.
Едно големо НЕ за затворање на Скопје. Зборувате дека со претераното населување стануваме град-држава и назадуваме, а демек ваквите идеи се напредни, иако кршат основни човекови права и го ограничуваат движењето на народот во сопствената држава? Не би рекол, извинете... :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Скопски Солидарец

Староседелец
18 јули 2012
58
47
1,018
Скопје
skopskisolidarec.blogspot.com
E Skopjani, Skopjani, ne se somnevam deka site ste oo nekade dojdeni no aj da ne vi go krsam aterot Skopjani ke ve narecam, no vaka kako sto se trgnale ke go izgubinte rodnoto Skopje, ke gi barate Prilep, Bitola, Veles itn, za da se preselite, se ke rasprodadete vo Skopje, ova "rasprodadete" vo najdobar slucaj, ne ja isklucuvam sansata da ve proteraat, poveke prifakjate Albanizacija otkolku "provincijalizacija", namesto da se zdruzime Makedoncite vie sto pravite?! i posle Cacko vi e kriv ?!! razocarana sum od vasite ideji i celi i od vasata omraza srema sopstveniot narod !! ne rekle badijala OD GLAATA SI PATIME !!
Да ми објасниш што е лошо у предлогот. Што сте си завртеле у глава дека вас ве мрази некој. Што има лошо у тоа ако Скопје се затвори и малку да се инвестира у други делови. Читате ли вие претежно Скопјаните како размислуваат. Барем неколку до сега спомнаа да се инвестира надвор малку. Да некои сме дојдени стицајем околности како мали. Таква била службата не сум можел да бирам и никој не ме прашал. Сум можел и Битолчанец да бидам или Неготинчанец али ете така испадна па станав Скопјанец. Знам стариот Скопјанец е раса на изумирање и наскоро ќе објавиме и некој пост за него. И кој го направи претежно албански град да ми кажеш знаеш ли. Таа политика која 20 год се спроведува у Мкд. Таа иста политика која дозволи Скопје да има 1 мил.жители. Дали сфаќате дека градов мора да се затвори или цела Мкд ќе отиде ничкум, сфаќате ли. А нека се крши какво сака право и нас ни го кршат основното право - да дишеме чист ваздух.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Глеам превише се сфаќа темава лично.

НЕ оправдувам ничија страна, тоа е веќе така. За да не биде, треба да помине мнооогу време и мнооогу се употреби труд, шт о во денешно време е малку утопистичко размислување.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Асл плс?
Уште не цел месец 34...Гевгелија.

Да сум он топик ке дадам еден предлог
За оние што се да го спасат Скопје а не гледат само за свое лично подобрување,нека остават се во родниот им град,нека продадат се што имат и нека бидат првите кои ке започнат да го спасуваат Скопје па макар и на своја лична штета.
Оти ако се бара истото од лугето кои не се родени таму,можеме и ние тоа да побараме од нивната добронамерност,нели.

Скопски Солидарец

Староседелец
18 јули 2012
58
47
1,018
Скопје
Асл плс?

За оние што се да го спасат Скопје а не гледат само за свое лично подобрување,нека остават се во родниот им град,нека продадат се што имат и нека бидат првите кои ке започнат да го спасуваат Скопје па макар и на своја лична штета.
Оти ако се бара истото од лугето кои не се родени таму,можеме и ние тоа да побараме од нивната добронамерност,нели.
Асл плс?

годините ти се тамам за да сфатиш што сакам да кажам. со вакви коментари само тапкаме у место. ја незнам што чекате уште продавајте се и доаѓајте навака има место за сите. ќе нарачаме уште висококатници. ајде ве чекаме што па само ние да дишеме олово а вие чист ваздух. не е фер. у гевгелија како е има ли работа.

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
годините ти се тамам за да сфатиш што сакам да кажам. со вакви коментари само тапкаме у место. ја незнам што чекате уште продавајте се и доаѓајте навака има место за сите. ќе нарачаме уште висококатници. ајде ве чекаме што па само ние да дишеме олово а вие чист ваздух. не е фер. у гевгелија како е има ли работа.
За тој што му се работи,има да.
Поготово за тие што треба да почнат од нула.
Повели искуси,може и ке ти биде едне живот доволен за да по трет пат почнеш од нула а при тоа да останеш самостален.
Јас бар мислам дека доволно добро се рабрав,ја разбирам вашата мака,само не ги разбирам оние кои едносмерно гледат на работите. :)

Saladin на моменти ептен те обожавам,ти имам ли кажано?
Јас прва кревам два прста дека премногу лично ја сватив темата,а знам и дека ти би ме разбрал зошто.
Си ја искусив во вистинска смисла на зборот врз својата кожа.
Замисли си пријателе да требало после факултетот да одиш во Кратово да живееш и да успееше да си го оствариш сонот колку макотрпно би било.
Јас дури не ни гласав на темава оти исто така и јас не ги подржувам ни едното ни другото.
Но неможам да им одолеам на едносмерните ставови кои изгледаат толку непоткрепано и само едноставно напишано,а истите тие ставови претпоставувам дека се манифестираат и вон форумот.

Скопски Солидарец

Староседелец
18 јули 2012
58
47
1,018
Скопје
За тој што му се работи,има да.
Поготово за тие што треба да почнат од нула.
Повели искуси,може и ке ти биде едне живот доволен за да по трет пат почнеш од нула а при тоа да останеш самостален.
Јас бар мислам дека доволно добро се рабрав,ја разбирам вашата мака,само не ги разбирам оние кои едносмерно гледат на работите. :)

Saladin на моменти ептен те обожавам,ти имам ли кажано?
Јас прва кревам два прста дека премногу лично ја сватив темата,а знам и дека ти би ме разбрал зошто.
Си ја искусив во вистинска смисла на зборот врз својата кожа.
Замисли си пријателе да требало после факултетот да одиш во Кратово да живееш и да успееше да си го оствариш сонот колку макотрпно би било.
Јас дури не ни гласав на темава оти исто така и јас не ги подржувам ни едното ни другото.
Но неможам да им одолеам на едносмерните ставови кои изгледаат толку непоткрепано и само едноставно напишано,а истите тие ставови претпоставувам дека се манифестираат и вон форумот.
Сум искусил ја доволно. Мислиш у Скопје тече мед и млеко. Било некад. сега е се бетер и бетер. ова прамидално Скопје еден ден ќе експлодира заедно со Мкд. е за да не биде како тоа со Кратово треба да се затвори се разбираме ли конечно. и да се пофторам уште еднаш. Што има лошо у тоа ако Скопје се затвори и малку да се инвестира у други делови.