Дали Скопје треба да се затвори?

Дали Скопје треба да се затвори?

• Вкупно гласале
    50

Скопски Солидарец

Староседелец
18 јули 2012
58
47
1,018
Скопје
skopskisolidarec.blogspot.com
G-dine Solidarec,
Ako ti ili drugite Skopjani se cuvstvuvate kako drva, pa morate da ostanete vo rodnoto mesto t.e. tamu kade sto ste niknale, togas prosti prijatele jas ne se soglasuvam so toa, vo moeto rodno mesto ne sum se pronasla pa blagodarejki na toa sto sum covek sum si ja pronasla srekata na drugo, toa e covecki neli?!! I seto toa so mnogu trud i rabota, istoto mozes i ti da go napravis, slobodno preseli se onamu kade sto ima cist vozduh i veruvaj ima mnogu takvi mesta niz svetot, no veruvaj mi i tamu ne e sjajno, pak nekoe kamce ke te bocka vo cevelot!
p.s. ne e bitno koj go napravi Skopje albanski grad, tuku bitno e kolku nie mozeme da napravime za toa taka da ne bide, a so ovoj tvoj predlog seto toa vo voda propagja, za zal...
ова више почнува да ми личи на она ... ти го крстиш а тој прди. у австралија на пример не пуштаат како што пуштале порано знаеш ли зашто. се си има свој крај, затоа. нема потреба више од населување. така и кај нас. неможеш ти да си ја бараш среќата а на друг да му ја земеш. сега си дошла у Скопје така. и што сега ќе се чуствуваш како дрво и ќе останеш тука. да не бидеш дрво продужи даље. ја го памтам Скопје со почист ваздух него сега. кој го загади?

• Ми се допаѓа
Реакции: 4FUN

Скопски Солидарец

Староседелец
18 јули 2012
58
47
1,018
Скопје
Јас го загадив доста дур бев таму :igra
Кај издишувам еднаш,оставам CO2 засекогаш

Кој го загади?
1000 дојдени луге не загадуваат ни една третина од една фабрика стационирана таму :)
после земјотресот се прогласи за отворен град и тогаш почна низбрдо да оди . а зашто ги граделе фабриките тука другпат

Bum-Bum

Истакнат Член
3 март 2012
1,126
1,845
423
Еден досаден град
ne ga menjam Kumanoo za peese Skopja bre : ) tacHno e deka non stop sam tamo i tam iskacHam i tam iam devojku
ali od ljubaf ne se bega, lokal patriota do jajca : )
sHto mi besHe zbor...
ne mora da se zatfara Skopje, neka ima i dva miljona ako saka, samo finta e da se investira i po drui gradovi a ne samo tam pa tam!
i josH nesHto me iritira, kd bsH u toj Skopje nekoj mi izigrava fraerskoga kosHuljasHa i prai mi se original Skopjanac a vrti gi muabeti zapadnjacHki ili istocHnjacHki : ) sHto e bitno od kude smo, bitno e kakfi smo, sHto ima da kriju deka sam od moj grad i da se prau Skopjanac samo zatoj sHto e glaan grad i tam e sfe najjako
pozdraf nezdraf : )
Ама зашто да се инвестира и по други градови кога сите се доселија во Скопје...
И да ги имаат сите усллови пак ке биде она..ама во Скопје има повеќе...
епа нормално..главен град е :D

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
:rolleyes:
ke bidu i ja Skopski domazet sHto kur : ) ako ne me zima Tijana, Ti bumbumcHik ke me zimasH li ? : )
ke si bidemo nasmeani Skopjani, ke se 'brkame' okolu spomenicite bezbrojni : )
plus minus edn cHovek ne vrsHi rabotu neli : ) aeee pozdraf do sfi skopjani i neskopjani
dzabe klatimo tuj mi, obicHni smrtnici.

• Ми се допаѓа
Реакции: Trouble, Bum-Bum and 4FUN

Скопски Солидарец

Староседелец
18 јули 2012
58
47
1,018
Скопје
Си знам јас,немора да се мачиш за друг пат,само морав да те надополнам кој уште плус ни го загадува главниот град.
Значи освен она што напиша ти додадов уште нешто.
фабриките сега не работат, која фабрика објасни ми те молам. тоа било порано а уништувањето на Водно со нови згради е еден од разлозите што го загадува ваздухот сега

• Ми се допаѓа
Реакции: redhead, Saladin and 4FUN

karina

Нов член
20 јули 2012
11
8
3
ова више почнува да ми личи на она ... ти го крстиш а тој прди. у австралија на пример не пуштаат како што пуштале порано знаеш ли зашто. се си има свој крај, затоа. нема потреба више од населување. така и кај нас. неможеш ти да си ја бараш среќата а на друг да му ја земеш. сега си дошла у Скопје така. и што сега ќе се чуствуваш како дрво и ќе останеш тука. да не бидеш дрво продужи даље. ја го памтам Скопје со почист ваздух него сега. кој го загади?

Дечко Солидарец или како и да се нарекуваш многу си смешен, искрено, не одбираш ни зборови ни пак место каде да ги употребиш, патем, спомнав ли јас дека во Скопје живеам?!! Секогаш и секаде има населување, а за мојата среќа јас одлучувам каде ќе ја барам, а таквите како тебе можат само да ми позавидат, од завист се мисли дека некој на некого му ја зема среќата, и колку да знаеш, ( тебе според ова кој знае колку пати ти ја имаат земено, можеби треба да ја побараш настрана некаде ако не си доволно среќен да успееш во Скопје наместо да сееш омраза и граници да ставаш онаму каде што не ставаат надлежните ) со ваков став и да има и нема провинцијалци во твојот град ти нема да имаш мир и сенешто ќе смета и ќе загушува, но не е до воздухот - до умот закржлавен е ...

Praetorian

Староседелец
24 февруари 2012
326
396
1,063
Стојам на тезата дека секој граѓанин треба да бара работа и живеалиште од онаму каде што е роден, иако Уставот вели поинаку, дека секој има право да го избира своето живеалиште. Се е тоа во ред, но....
Дека Скопје е пренаселено е факт и секој кој од друг град се преселил овде е свесен дека е така колку и да тера инат.
Во Кисела Вода, кај Расадник на пр, се направи посебна населба од 100-на згради каде на 100 коли паркирани има 80 со други таблици кои не се од Скопје.
Исто така, откако цела држава ќе дојде во Скопје, се жалат дека остатокот од Македонија пропаѓа економски и демографски. Што исто така е факт.
Затоа, се е во ред со студирањето во Скопје, но потоа луѓето да се вратат дома и таму да го развиваат нивниот роден крај како што јас би направил ако би студирал на пр. во Штип или Битола со тоа што економски ќе се подигне целокупната економија на ДОЛГ РОК, што не е случај сега.
Со тоа ќе се растерети главниот град, и нема да биде молзена крава со децении а нивото на економскиот раст ќе е подигне НА ДОЛГ РОК.
Кој сфати-сфати, кој не нека се фрустрира и повторува како тоа скопјани мразат луѓе од други градови.
Да не почнувам со примерите на однесувањето на младите студенти, во текот на учебната година во еден студентски дом во Скопје, и како тоа фрлаат телевизори од тераса, се дерат во 2,3,4 ч сабајле и сл.
Ќе напоменам дека постои опасност (а штета ќе биде реалност) дел од тие луѓе кои студираат во СК, а се однесуваат како што споменав да држат дел од раководни позиции во иднина, но тоа и не е битно толку сега, за темава.
Поентата е, дека на секоја крава кога-тогаш ќе и секне млекото ако освен нејзиното, цицаат и други телиња од други крави. Скопје реално во моментов полека, но сигурно е таа крава.

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Апсолутно се согласувам со тебе Praetorian
Неможе да ме исфрустрира вистината образложена вака на културен начин без глобализирање на работите и без ставање во еден ист кош на сите.Без прогласување на градска и селска работа,и ред други навреди,де од едната страна де од другата страна.А кога некој ке ми тврди дека секој студент дојден таму идел со иста цел,значи напоменувам,СЕКОЈ,е тогаш неможам да не реагирам.Поделби на градски и селски луге,поделби на лугето од Скопје-академски грагани,а оние другите-само се нарекувале академски грагани,поделби од типит сите девојки дошљаци доагале со цел да се мажат и да го продаваат своето тело таму,пак ке нагласам,СИТЕ....е тогаш пак неможам да не реагирам.Тоа попрво би кажала дека е детско размислување и едносмерност.

А Скопски Солидарец ,нема да ти одговорам на прашањето само од причина што не си објективен а таква дискусија води до бескрај.Јас мојот став едно триесет пати го кажав,како што вика parvati џабе тресеме празна слама ние овде,и апсолутно тврдам дека со повторување по сто пати на еден ист став на едно исто место,сигурно дека нема да постигнеме ништо,без разлика на мокта на интернетот.

Скопски Солидарец

Староседелец
18 јули 2012
58
47
1,018
Скопје
Дечко Солидарец или како и да се нарекуваш многу си смешен, искрено, не одбираш ни зборови ни пак место каде да ги употребиш, патем, спомнав ли јас дека во Скопје живеам?!! Секогаш и секаде има населување, а за мојата среќа јас одлучувам каде ќе ја барам, а таквите како тебе можат само да ми позавидат, од завист се мисли дека некој на некого му ја зема среќата, и колку да знаеш, ( тебе според ова кој знае колку пати ти ја имаат земено, можеби треба да ја побараш настрана некаде ако не си доволно среќен да успееш во Скопје наместо да сееш омраза и граници да ставаш онаму каде што не ставаат надлежните ) со ваков став и да има и нема провинцијалци во твојот град ти нема да имаш мир и сенешто ќе смета и ќе загушува, но не е до воздухот - до умот закржлавен е ...
Jа се нарекувам баш така како што читаш и сум солидарен до таа мера до кај што може да бидам. Ама кога е доста доста е. Скроз ми го променивте мислењето во последниве два три дена. Од добронамерна иницијатива ме натеравте да кажам нешто што немав намера. За твоја информација само 10 посто од дојденците пардон дошљаците у Скопје се ситуирани другите се клошарана тешка и работат што стигнат највише у кафич за 300 ден. дневно, живеат у купче по 5-6 души у еден стан, мислиш од Пакистан се дојдени, компири им праќаат од дома манџи да прават, женските се надеваат на некоја добра прилика , добрите одма ги лапаат другите... а машките кои демек студираат кој знае на што се надеваат. Шетаат у чопор по Скопските тротоари како да го ослободиле градов. Начукале по 30 години и Call of Duty ја усовршиле до таа мера што секој Скопјанец може да го преслушаат у секое време да не речам без по муке. Летово нигде ги нема се вратиле од кај што дошле да се најадат ко луѓе а од септември пак по старо, идеме у бољи живот. Сакаш да ми кажеш дека у родните места немале работа па доаѓаат у Скопје да си ја побараат среќата а наместо тоа се понижуваат кај некои Скопски газди да работа за ич пари. Или чекаат од нивните сограѓани што отвориле фирма у Скопје обично за компјутери па да ги повикаат за работа. Таквите ли ќе ми ја земат среќата, не биди ти смешна. Да ги тресеш нема 80 ден да им испаднат за едно макијато. Да 80 ден. кафето е скапо у Скопје па највероватно затоа неможеш ни да ги видиш у кафич осим како вработени. Купуваат Кока Кола од гранапче па на клупа, јадните пензионери неможат слободно место да најдат. Тежок е животот иселенички. За таква ли среќа ми збориш. Скопје не живее од таквите. И тоа е жално. Размисли малку пред да критикуваш нешто. Скопјаните се сложуваат со тоа дека треба малку надвор да се инвестира што е сега работава вие сте против. Тогаш стварно е нешто до умот... ама чив.

Trouble

Староседелец
6 март 2012
1,516
2,611
1,123
Сите??? (bravo)

Ако имав прилика да студирам каде што сум се родила немаше да дојдам да стидирам таму,а веке кога човек живее некаде 4,5 години,господине Скопјанец,нормално е дека ке се наввикне на медот со свој својствен вкус кој го нуди главниот ни град.
Во повеке наврати ја прашуваш дада ти Мели дали нели.? :)
И секогаш таа истото ти го кажува,ти си знаеш,ти си одлучуваш и ти си одбираш што е за тебе нели и дали :)
Но вакви изјави со ставање во еден кош на сите луге според одредена твоја класификација на скопјани и дошљаци,на скопјани кои се академски грагани а дошљаците можат само така да се нарекуваат,јас нема да ја прифатам.

Секакви луге има во секој град.
И не се сите исти,еден човек не е континуирано секогаш ист а камоли сите вон Скопје да се исти и со иста цел во животот.
Има и по другиве градови факултети ;) што сте запнале сите за Скопје, ем ви е подалеку ем ви е потешко миљон пати...