Дали Скопје треба да се затвори?

Дали Скопје треба да се затвори?

• Вкупно гласале
    50

Скопски Солидарец

Староседелец
18 јули 2012
58
47
1,018
Скопје
skopskisolidarec.blogspot.com
Скопски јазик??!! Леле.... Па сега излегува дека вие имате и јазик?!! Да не сте држава?!! Скопје држава - ти претседател, може?? Само така ќе ти се смират страстите и излечат фрустрациите!! Дијалектот е богатсво на еден народ, но правопис си е правопис, не мешај баби и жаби!! Прифати ја состојбата таква каква што е во Македонија или пак направи нешто друго, ти пишав примери како може да ти се слушне гласот !! Не почнувам јас никаква тема на интернет, но знам да се уклучам и да го кажам мислењето, но само тогаш кога јас сметам дека е потребно, јас, самоиницијативно на друг начин се справувам со проблемите, онака како што знам дека ќе ги решам, знам да се борам, но знам и со кого како... А за ситуацијата во Скопје верувај дека ја знам подобро од тебе или од некои други скопјани !! И самиот си бил кираџија а ги потценуваш другите?! Дефинитивно ти си една од посебните раси на посебната раса скопјани !!
Очигледно е дека се укључуваш без потреба и не кажуваш ништо. Опседната си со Скопје и Скопјани а може и да предпоставам зашто. Комплексите треба да ги лечиш на друго место а не да упропастуваш теми по форумиве. Од такви како тебе што знаат да решаваат и да се борат пропаѓа Мкд. Затоа и таква е ситуацијата у Ист. Мкд. Ако знаете да решавате проблеми па решете го више еднаш проблемот со иселување на Ист. Мкд. Па и од Зап. Мкд. да си и таму е истиот проблем. Охрид има поголем морталитет од наталитет. Тој проблем го имаат и други градови Битола, Прилеп со еден збор сите градови осим Скопје. Твоево ми личи како сега да ми дојде некој од С. Кореја и да ми ги објаснува принципите на демократијата.

• Ми се допаѓа
Реакции: AnnAmaa

karina

Нов член
20 јули 2012
11
8
3
Очигледно е дека се укључуваш без потреба и не кажуваш ништо. Опседната си со Скопје и Скопјани а може и да предпоставам зашто. Комплексите треба да ги лечиш на друго место а не да упропастуваш теми по форумиве. Од такви како тебе што знаат да решаваат и да се борат пропаѓа Мкд. Затоа и таква е ситуацијата у Ист. Мкд. Ако знаете да решавате проблеми па решете го више еднаш проблемот со иселување на Ист. Мкд. Па и од Зап. Мкд. да си и таму е истиот проблем. Охрид има поголем морталитет од наталитет. Тој проблем го имаат и други градови Битола, Прилеп со еден збор сите градови осим Скопје. Твоево ми личи како сега да ми дојде некој од С. Кореја и да ми ги објаснува принципите на демократијата.

Не сум со Скопје опседната, со светот сум, ова никаде го нема... Со ваков став ти немаш поим што значи демократија, сигурна сум дека и еден Северен Кореец повеќе знае од тебе. Не сум јас искомплексираната туку ти си, лечејќи ги комплеките тука по форуми, божем кој знае што ќе постигнеш, јас сум прореализирана жена, имам се, мене што се случува на земја не ме иритира туку поделеното мислење на народот во Македонија, непочитувањето, судењето по изглед, потценувањето, а ти кажуваш бетер си живеел и од оние што ги потценуваш, ( му се смеел зајакот на магарето ) Слободно можеш да избираш земја, воздух, сообрајќај, комшии, жители... Пресели се каде што е морталитетот повисок од наталитетот, зборуваш за демократија нели?!! Смее ли некој ти забране да живееш каде што ти одговара или каде што сакаш? Мене никој не ми забранил досега, ни тебе нема..
Темава си ја почнал со лоши зборови, со навреди, потценувања па како сакаш да се одвива дискусијата - на подобро ли да оди? Да не зборам колку си неписмен, на такви ли како тебе да им даваме да почнуваат теми ?
Скопје нема од што да се спасува, конкуренцијата расте, а скопјани преплашени, богами ќе им ја земат работата, па немало каде да паркираат, пренаелено било.. бла бла бла.. голем град е, што мислите? .. и уште треба да се гради и обновува, но пропустот не е тука туку што тие работи за жал само во Скопје се прават, сите случувања во Скопје се случуваат, ете тоа акцентирај го, а не да зборуваш, оној вака живеел - тој така, оној пиел кока-кола, тој на клупа седел, простотилаци ...

п.с. без потреба не се уклучувам: ако ништо друго барем од ова моментално искуство пишувајќи се со мене можеше да се надоградиш и описмениш, но тврдоглав си за да учиш од искуствата...

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Скопски Солидарец

Староседелец
18 јули 2012
58
47
1,018
Скопје
Почнуваш да ми ги повторуваш зборовите и не кажуваш ништо ново. Се вртиме у круг и губам време тука со тебе. Ти пуштив линк да чуеш стручни лица што зборат али највероватно и да си го погледнала не си сфатила ништо. Запрашај се зашто Љубљана има 270 иљади жители па ќе ти биде јасно. Уствари нема да ти биде јасно ама пробај нема што да изгубиш. Најголем аргумент ти е дека треба да се доаѓа у Скопје, ќе идеме кај сакаме, имало место уште у Скопје. Знаеш ли нешто друго да кажеш осим тоа па тоа. Која конкуренција. Знаеш ли ти што збориш. Тие што доаѓаа на почетокот може и нешто направија другиве тешко. Не ми реплицирај више осим ако имаш нешто да кажеш у врска со тоа како да се спречи иселувањето од другите делови. На едно мое просто прашање незнаеш да одговориш. Па нели вие ги решавате проблемите. Ајде кажи веќе еднаш како. Просветли ме. Немој само со одговор од типот слобода на движење и слични глупости. Само таков одговор немој да ми даваш. И уште едно колку плаќаат газдите дојдени од надвор и на тоа не ми одговори.
По којзнае кој пат ПС. Ај живти све објасни ми од кај го извади зборот прореализирана баш ме интересира.
Прашање е дали ти живееш уопште у државава, вакви зборови тука неможеме да измислиме. Од каде го имаш увезено.

AnnAmaa

Полноправен Член
11 јули 2012
42
20
8
СК.
Очигледно е дека тој што не е Скопјанец незнае ништо за Скопје!
Како прво и најважно незнаат дека имаме Скопски јазик...па друго што да мислам!
Како секој град и нашето Скопје си има свој јазик!

karina

Нов член
20 јули 2012
11
8
3
Почнуваш да ми ги повторуваш зборовите и не кажуваш ништо ново. Се вртиме у круг и губам време тука со тебе. Ти пуштив линк да чуеш стручни лица што зборат али највероватно и да си го погледнала не си сфатила ништо. Запрашај се зашто Љубљана има 270 иљади жители па ќе ти биде јасно. Уствари нема да ти биде јасно ама пробај нема што да изгубиш. Најголем аргумент ти е дека треба да се доаѓа у Скопје, ќе идеме кај сакаме, имало место уште у Скопје. Знаеш ли нешто друго да кажеш осим тоа па тоа. Која конкуренција. Знаеш ли ти што збориш. Тие што доаѓаа на почетокот може и нешто направија другиве тешко. Не ми реплицирај више осим ако имаш нешто да кажеш у врска со тоа како да се спречи иселувањето од другите делови. На едно мое просто прашање незнаеш да одговориш. Па нели вие ги решавате проблемите. Ајде кажи веќе еднаш како. Просветли ме. Немој само со одговор од типот слобода на движење и слични глупости. Само таков одговор немој да ми даваш. И уште едно колку плаќаат газдите дојдени од надвор и на тоа не ми одговори.
По којзнае кој пат ПС. Ај живти све објасни ми од кај го извади зборот прореализирана баш ме интересира.
Прашање е дали ти живееш уопште у државава, вакви зборови тука неможеме да измислиме. Од каде го имаш увезено.

Јас многу ти кажувам во репликите туку ти толку можеш да сфатиш, место да ме прашуваш глупости пиши на google, прашај некој друг не се срами тука на форумот, не си стигнат до таа лекција, богами комплициран е зборот ( странски збор прифатен во Македонија) а дали јас живеам во Македонија ич не е битно, толку ти се можностите на сфаќање... не си научил ни интерпунктиски знаци да употребуваш, а бараш од мене да ти објаснувам еден "сложен" збор. Зарем со една Љубљана цел свет ми го споредуваш или само дотаму си стигнал да прошеташ па продаваш пуфки на форуми??!! Што велиш за другите градови во светот ? Симни си google earth па види дека има илјадници градови. Кој ли го сметаш за стручно лице на тоа поле? Некој новинар напишал нешто, тоа до тебе допре и сега се пронајде во темата за да ги исфрлиш сите незадоволства и фрустрации што ти ги пружил животот... патетика...

И после сите реплики ти не ја сфати мојата порака: Нема потреба од спречување на иселувањето од другите градови во Скопје туку има потреба од инвестиции и вработувања во другите градови.. Еве ти на тацна пријателе се она што не можеше да го сфатиш од моите реплики !!!

karina

Нов член
20 јули 2012
11
8
3
Очигледно е дека тој што не е Скопјанец незнае ништо за Скопје!
Како прво и најважно незнаат дека имаме Скопски јазик...па друго што да мислам!
Како секој град и нашето Скопје си има свој јазик!

Дијалект е едно, а јазик е друго... Секој град си има свој дијалект, па така и Скопје си има свој дијалект!

Поздравче

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena and Kitty

Скопски Солидарец

Староседелец
18 јули 2012
58
47
1,018
Скопје
Јас многу ти кажувам во репликите туку ти толку можеш да сфатиш, место да ме прашуваш глупости пиши на google, прашај некој друг не се срами тука на форумот, не си стигнат до таа лекција, богами комплициран е зборот ( странски збор прифатен во Македонија) а дали јас живеам во Македонија ич не е битно, толку ти се можностите на сфаќање... не си научил ни интерпунктиски знаци да употребуваш, а бараш од мене да ти објаснувам еден "сложен" збор. Зарем со една Љубљана цел свет ми го споредуваш или само дотаму си стигнал да прошеташ па продаваш пуфки на форуми??!! Што велиш за другите градови во светот ? Симни си google earth па види дека има илјадници градови. Кој ли го сметаш за стручно лице на тоа поле? Некој новинар напишал нешто, тоа до тебе допре и сега се пронајде во темата за да ги исфрлиш сите незадоволства и фрустрации што ти ги пружил животот... патетика...

И после сите реплики ти не ја сфати мојата порака: Нема потреба од спречување на иселувањето од другите градови во Скопје туку има потреба од инвестиции и вработувања во другите градови.. Еве ти на тацна пријателе се она што не можеше да го сфатиш од моите реплики !!!
Комплицирана си ти поише него зборот. Пак не ми кажа од кај го увезе плати ли царина за него или го прошверцува. Каков странски збор бе, и кој го прифатил у Македонија живти све. Еден само нека се јави дека слушнал за таков збор ќе ти скинам капа, па макар и да излаже дека слушнал. Али ајде... туку кажи ми кој град у свет е населен со 50 посто од вкупниот број на цела држава. ЛА, Њујорк, Београд, Софија кажи еден. Љубљана ти е наблизок и најдобар пример за да не акаш далеку. Симни се од тој твој google earth ќе те фати вртоглавица. Тоа е виша математика за тебе. А да, да не заборавам не се пишува интерпунктиски туку интерпункциски. Интерпунктиски знаци ни твојот омилен google неќе да отвари ништо, изгледа и он те научил. И ти мене најде да ми држиш лекции и да кажуваш у Скопје како да збориме. Ослободи го форумов живти кариера а лекции држи на друго место и така ја упропасти темава.
Поздрав прореализирана и немој да реплицираш више пошто стварно нема што да кажеш.

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Комплицирана си ти поише него зборот. Пак не ми кажа од кај го увезе плати ли царина за него или го прошверцува. Каков странски збор бе, и кој го прифатил у Македонија живти све. Еден само нека се јави дека слушнал за таков збор ќе ти скинам капа, па макар и да излаже дека слушнал. Али ајде... туку кажи ми кој град у свет е населен со 50 посто од вкупниот број на цела држава. ЛА, Њујорк, Београд, Софија кажи еден. Љубљана ти е наблизок и најдобар пример за да не акаш далеку. Симни се од тој твој google earth ќе те фати вртоглавица. Тоа е виша математика за тебе. А да, да не заборавам не се пишува интерпунктиски туку интерпункциски. Интерпунктиски знаци ни твојот омилен google неќе да отвари ништо, изгледа и он те научил. И ти мене најде да ми држиш лекции и да кажуваш у Скопје како да збориме. Ослободи го форумов живти кариера а лекции држи на друго место и така ја упропасти темава.
Поздрав прореализирана и немој да реплицираш више пошто стварно нема што да кажеш.

Зарем таа?
Тоа е само твое мислење,и околу упропастувањето а околу ослободувањето исто така не сме ни јас ни ти компетентни на некого да кажеме кој што треба да ослободи.Побарај нешто лично за тебе а не од име на цел форум.
И дајте еве тебе лично неколку пати те повикувам од соодветно место од форумот да си ги оладите малку главите и по другите теми дружејки не,а не едвај да чекате колку само овде со некој за инат да се грабните.
Морав тука да ги го напишам сега ова затоа што на другите места не одговараш.

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,690
3,871
1,183
Дигната цена на скопјани .. аууу колку мразам такви типови и типки кои се прчат и се прават ко демек .. видејте ме .. живеам во Скопје .. цар сум еј .. ма дај ти се молам :) .
Оооооо Солидарецу мој .. дај те молам објасни ми како тоа секој да си остане од таму кај што е ?
Па тоа треба да значи .. остани си од таму кај што си и да не си мрднал надвор од тоа место, несмееш да го видиш светот.
Види .. јас сум од Неготино .. и немам ништо лошо против него, само те молам објасни ми .. сега треба да одам на факултет .. како да одам на факултет кој не постои ?
Значи .. решение .. мора да се префрлам на друго место .. па го бирам Скопје, бидејќи го има факултетот на којшто сакам да одам.
Направи ми факултет во градов, отвори ми работни места за (скоро) сите граѓани, тогаш немора да го напуштам градот, не е проблем :)
Искрено .. да си и ти од некое помало место од Скопје, 120% сум сигурен дека би го имал истото мислење како мене.
Значи немора да се кењаме кој од кој град е, и дали треба да оди во друг или не.
Објасни ми .. зошто ти сметаат останатите кои доаѓаат таму ?

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

anonymous

Истакнат Член
1 јуни 2012
11
11
303
30
Се правите демек сте прави Скопјани, а всушност и вашето потекло е од провинција.
Многу малку можат да се избројат прави и стари скопјани.
А тоа што само во Скопје инвестираат е вистина поради која многу млади ја бараат својата иднина таму.
Од областа на образованието можат да се најдат сите посакувани универзитети и факултети.
И што? Некој ако сака да гради кариера и успех треба да биде спречен токму поради вас СКОПЈАНИТЕ.
Значи вам ви сметаат провинцијалците? Ајде да видиме што можете вие, а што ние?
Студент провинцијалец: учи,штеди,работи,минува низ мизерни студентски околности (како што се студентските домови, патувањето,секојдневните трошоци, итн). Едноставно главна цел му е да го заврши што побрзо факултетот бидејќи трошоците се неминовни.
А што можете вие ? Да го влечкате факултетот и онака за стан не плаќате-дома сте си сместени. За храна исто така, што ќе ви направи мајка ви тоа ќе јадите. Вие сте граѓаните а ние сме од џунгла испаднати. Ние не сме виделе град,општество ?
Ние не сме македонци ? Не смееме да престојуваме во нашава метропола ? Па и да сум дојдена во Скопје за забава и за да најдам добра прилика. Па ако можам зошто да не? Кој ќе ме спречи во тоа. Ајде бре луѓе оладите. Кога не ја знаете ситуацијата од другата страна не глумите експерти за решавање на општествените проблеми.