Младината денес

marjan

Истакнат Член
13 февруари 2012
489
657
93
Bitol, Bitola, Macedonia
Не ,мислев за некои што се таленти за компјутери,пеење ,цртање,и кај нас ги има такви што стануваат популарни од бебиња.
Родителите виновни..?Да имаш ти дете и сите негови другари да имаат компјутери и да се занимаваат по цел ден со нив ти на твоето ке му забраниш..?Или пак да излегуваатсите во 12 ти твоето ке му речиш во 9 дома да е...Јас не мислам така ,потоа сите ке го зафркаваат ке му зборуваат глупости вака така,и на крајот ке нема со кој да се дружи...Да се криви росителите ама помалку од околината и опкружувањто во кое живееме
ЕЕЕ додека мислиме како и што ке речат другите за нас ке имаме ваква младина (мислев за ова со другарите со ке речат)

• Ми се допаѓа
Реакции: mAcIkA

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
а до колку години е границата за младина??
оти јас сеуште во младина си се рачунам :smug

Ако оваа денешна младина е нашата иднина, тогаш човештвото е осудено на пропаст.. :eek
абе чекајте малку
и ВИЕ сте сеуште МЛАДИНА
индината сеуште чека на ВАС

marjan

Истакнат Член
13 февруари 2012
489
657
93
Bitol, Bitola, Macedonia
имам фнука од брат ми во прво одд па не знам со ке биди ова таква дрскост непочитуванје од 6 год.не фермаат ни родител ни наставник нисто затоа викам катастрофа мислам во насе време се знаесе кој и сто е наставникот и родителот имавме страв и почит а сега око не му трепнува за нисто :(

• Ми се допаѓа
Реакции: Hip.Hop_MKD

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
имам фнука од брат ми во прво одд па не знам со ке биди ова таква дрскост непочитуванје од 6 год.не фермаат ни родител ни наставник нисто затоа викам катастрофа мислам во насе време се знаесе кој и сто е наставникот и родителот имавме страв и почит а сега око не му трепнува за нисто :(

Не почитува, ќе му дадам една воспитна шлаканица.. Јас не сакам да ги разгалувам децата многу-многу.

• Ми се допаѓа
Реакции: mAcIkA and marjan

Nemirna.

Активен Член
14 февруари 2012
116
84
28
Читам коментари надолу. Некои реални, а некои сепак не. Не претерувајте до толку, не се сите сексуално активни на 14-15 години ако биле со повеќе дечковци.

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
се вадиме на околината, на времето, ама факт е дека ние родителите сме си најмногу виновни за тоа какви ни се децата
околината сме и ние самите, тоа го забораваме
факт е дека децата ни се разгалени
наставниците креваат раце, зашто не смеат да им викаат на учениците, а не дај Боже да ги удрат
и во ред е тоа
не сакам ни јас некој исфрустриран наставник да си ги истура нервозите врз моето дете
ама тоа не значи дека бегам и пред сопствените обврски
од мене, како родител зависи какво дете ќе испратам во училиште, со каков став или пак со каков страв
не сум којзнае колку строга мајка, ретко, многу ретко викам, не ставам забрани и казни
ама сум јасна и гласна во однос на неколку точки
- се знае зошто се оди во училиште
- се знае како (облечен) се оди во училиште
- се знае дека сопствениот идентитет е нешто на што треба да се посвети најмногу внимание
идентитет во смисла на сопствено мислење и размислување, право на сопствени грешки и несовршеност и право да се извлече поука од истите тие грешки
- се знае дека ако нешто прават/мислат/имаат другите не значи дека и моето дете мора да го прави/мисли/има истото
-се знае дека сѐ си има свое време и сѐ треба да се случува во своето време
- симпатии, љубов, па дури и секс не се табу теми, но не се ни предвреме пренагласени теми

Зошто да дозволам околината да влијае негативно на моето дете, кога можам да дадам сѐ од себе моето дете и јас преку него (а и лично преку себе) да влијаам позитивно на оние што се во моја близина?