Не ти треба за се во животот дефиниција.
Не ни можеш да имаш во случајов дефиниција затоа што за секој е посебно секој на свој начин го гледа и доживува Бог мојот е тој погоре и колку и да ми солите памет нема да го сменам мислењето.
Не ми беше намерата да ти сменам мислење, туку да укажам дека таа дефиниција која ја даде како бог бил алчен, себичен и лош е впечаток добиен од туѓите гледишта, најверојатно од оние религиските, во кои бог е претставен со човечки особини.
И јас го имам истиот впечаток читајќи ги буквално светите книги како библијата и куранот, но тоа е далеку од реална претстава.
Според мене Господ е суштината на се што постои, почетокот и крајот на се, единственото нешто кон кое се останато е релативно.
А кој рече дека треба да се плашиме од Божјиот гнев?
Каков е тој гнев кога Бог е чиста љубов?
И се прашувам кога ќе дојде денот кога луѓето точно ќе ја протолкуваат библијата,куранот и останатите свети книги?
Кога ќе сфатат дњка Бог е се и Бог е ништо.
Бог е она што е,ние сме оние кои не сме.
Тој старец со бела брада на небото,
е старец кој живее во нас.
Зборовите на Исус не се ништо друго него зборовите на Буда кои ни го покажуваат патот до старецот до нас.
Спознај се себе и ќе го најдеш Бог.
simple..
Стравот е предзнак на неуспехот, превез кој ја крие светлината и вистината. Религиската претстава на Бог во улога на судија е човечка претстава наменета да го заплаши обичниот човек и да им послужи на властодржците од тоа време полесно да владеат.
Судењето е акт со кој индиректно се посочува постоење на нешто погрешно, непотребно, зло, со што и оној кој го допуштил постоењето на непотребни, лоши и зли нешта го прави несовршен и премногу човечки.
И да, Бог е се и Бог е ништо! Но кој да го разбере тоа....