Што подразбирате под Господ?

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
И да имам една причина ама не би зборела сега за тоа.

Кога треба да се одговори на вакво прашање Што подразбирате под "Господ",најдобро е да се опишеш себеси во две - три реченици,при тоа да биде застапено временски од своето доаѓање на овој свет,промените кои си ги доживеала,тоа што постанало од тебе и тоа што ќе биде од тебе.

Ако не се познаваме себеси,тоагаш најисправно е што напиша....
За тие што не ги знам, што не се родени, умрени ништо не зборам не ни сакам да зборам.

п.с.Личните причини се само твои,за нив не зборуваме.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Кога треба да се одговори на вакво прашање Што подразбирате под "Господ",најдобро е да се опишеш себеси во две - три реченици,при тоа да биде застапено временски од своето доаѓање на овој свет,промените кои си ги доживеала,тоа што постанало од тебе и тоа што ќе биде од тебе.

Јас пак да ти кажам, да не те лажат оние телемистите.
Ако си неверник, не веруваш во постоење на Бог - нема што да подразбираш или замислуваш што би претставувал тој поим. It`s like....whatever.
Ако си верник, природата на Бог е надвор од твојата (човековата) моќ на поимање, што повторно значи дека нема што да подразбираш или замислуваш. Само треба да веруваш и да се плашиш од Неговиот гнев. :pusi

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Јас пак да ти кажам, не е телемисти, ами телемити, не правете грешки. Си пишува убаво во Liber AL: Кој не нарекува Телемити, нема да згреши! Знам дека ова ти е whatever, но кога веќе не спомнуваш, да знаеш во иднина како е правилно и од каде, нели ;)

И еве ви линк за тоа кој како си го разбира божественото и доста со мешањето во туѓите пракси кои ви се страни и чудни!
Гледајте си го вашето искуство со божественото! Ако може мислам :)
„Црните“ бааги ви ги измешале картите и умот... штета! :(

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Ако си неверник, не веруваш во постоење на Бог - нема што да подразбираш или замислуваш што би претставувал тој поим. It`s like....whatever.
Ако си верник, природата на Бог е надвор од твојата (човековата) моќ на поимање, што повторно значи дека нема што да подразбираш или замислуваш. Само треба да веруваш и да се плашиш од Неговиот гнев. :pusi

"Јас" во текстот е верник,неверник или не постои?

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com

Абе убаво си пишал ама нема благе везе ние не сме Господ ниту па треба да се споредуваме со него, а кога сме веќе кај него тој е само една замисла, идеална замисла која не знае за грешки, која секогаш ни ги решава проблемите, која секогаш е со нас кога ни треба, која секогаш е нај нај. Уствари ние благодарение на тоа и се крпиме во животот затоа што наводно знаеме дека постои некои над нас кој наводно не пази, штити и помага, а уствари се е до психа како и да е и јас имам еден таков Господ само што веќе долго време не функционира.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
А каква е природата на бог?! (being a man made fabrication and all...) Дали човекот го створил спрема својот образ, да ја парафразираме библиската сказна :D
Каква е природата на гремлините и вампирите?
Кој го уби Ченто?
DOKOGA VAKA?
А што е за тебе зборот "Бог"? Што се за тебе "Гремлините" и "вампирите"?
Има една мудра мисла која гласи: "Окото со кое го гледаш Бог е истото око со кое Бог те гледа тебе".
Неможе друг да ти каже каква е природата на бог, како што на далтонистот неможеш да му кажеш каква е природата на виножитото.
До кога вака? Па најверојатно додека јазикот е побрз од умот, суетата посмела од мудроста а глупоста погласна од вистината.

Се исто ти е тоа дали особините дали прородата, нема дефиниција за Бог се е до психа
Ако нема дефиниција, како можеш да заклучиш дека е себичен, алчен и зол?

• Ми се допаѓа

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Абе убаво си пишал ама нема благе везе ние не сме Господ ниту па треба да се споредуваме со него, а кога сме веќе кај него тој е само една замисла, идеална замисла која не знае за грешки, која секогаш ни ги решава проблемите, која секогаш е со нас кога ни треба, која секогаш е нај нај. Уствари ние благодарение на тоа и се крпиме во животот затоа што наводно знаеме дека постои некои над нас кој наводно не пази, штити и помага, а уствари се е до психа како и да е и јас имам еден таков Господ само што веќе долго време не функционира.

Алчно, себично, лошо суштество!

Не можеш да бидеш алчна,себична и лошо суштество или не можеш да бидеш идеална,која не знае да греши,која секогаш ги решава проблемите и секогаш ќе бдее над своите деца кога ќе треба,секогаш нај,нај?

Себе спознавање е исто што и спознавање на Бог,без ралика на исходот колку и да е страшно или убаво, тоа си ти.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena and Abraxas

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Ако нема дефиниција, како можеш да заклучиш дека е себичен, алчен и зол?

Не ти треба за се во животот дефиниција.
Не ни можеш да имаш во случајов дефиниција затоа што за секој е посебно секој на свој начин го гледа и доживува Бог мојот е тој погоре и колку и да ми солите памет нема да го сменам мислењето.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
А кој рече дека треба да се плашиме од Божјиот гнев?
Каков е тој гнев кога Бог е чиста љубов?
И се прашувам кога ќе дојде денот кога луѓето точно ќе ја протолкуваат библијата,куранот и останатите свети книги?
Кога ќе сфатат дека Бог е се и Бог е ништо.
Бог е она што е,ние сме оние кои не сме.
Тој старец со бела брада на небото,
е старец кој живее во нас.
Зборовите на Исус не се ништо друго него зборовите на Буда кои ни го покажуваат патот до старецот до нас.
Спознај се себе и ќе го најдеш Бог.
simple..

• Ми се допаѓа
Реакции: Abraxas

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Не ти треба за се во животот дефиниција.
Не ни можеш да имаш во случајов дефиниција затоа што за секој е посебно секој на свој начин го гледа и доживува Бог мојот е тој погоре и колку и да ми солите памет нема да го сменам мислењето.
Не ми беше намерата да ти сменам мислење, туку да укажам дека таа дефиниција која ја даде како бог бил алчен, себичен и лош е впечаток добиен од туѓите гледишта, најверојатно од оние религиските, во кои бог е претставен со човечки особини.
И јас го имам истиот впечаток читајќи ги буквално светите книги како библијата и куранот, но тоа е далеку од реална претстава.

Според мене Господ е суштината на се што постои, почетокот и крајот на се, единственото нешто кон кое се останато е релативно.

А кој рече дека треба да се плашиме од Божјиот гнев?
Каков е тој гнев кога Бог е чиста љубов?
И се прашувам кога ќе дојде денот кога луѓето точно ќе ја протолкуваат библијата,куранот и останатите свети книги?
Кога ќе сфатат дњка Бог е се и Бог е ништо.
Бог е она што е,ние сме оние кои не сме.
Тој старец со бела брада на небото,
е старец кој живее во нас.
Зборовите на Исус не се ништо друго него зборовите на Буда кои ни го покажуваат патот до старецот до нас.
Спознај се себе и ќе го најдеш Бог.
simple..
Стравот е предзнак на неуспехот, превез кој ја крие светлината и вистината. Религиската претстава на Бог во улога на судија е човечка претстава наменета да го заплаши обичниот човек и да им послужи на властодржците од тоа време полесно да владеат.
Судењето е акт со кој индиректно се посочува постоење на нешто погрешно, непотребно, зло, со што и оној кој го допуштил постоењето на непотребни, лоши и зли нешта го прави несовршен и премногу човечки.

И да, Бог е се и Бог е ништо! Но кој да го разбере тоа....

• Ми се допаѓа