Што подразбирате под Господ?

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Па не знам како да ти одговорам едноставно за мене господ е тоа, тоа и ќе остане
Сигурно има нешто штом така мислиш.
Сепак,дали истото би го кажала за човек кој не го познаваш или за некој што уште не е роден или за оној кој умрел,па дури и за самата себе?

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Сепак,дали истото би го кажала за човек кој не го познаваш или за некој што уште не е роден или за оној кој умрел,па дури и за самата себе?

Јас не подразбирам ништо под поимот бог. Од неверничка гледна точка - не постои и нема што тука да се подразбира, од религиска - не е во рамките на можностите на несовршениот, грешен и беден човечки дух да го разбере бога, семоќниот ентитет кој стварал универзуми а богами и мултиверзуми.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Јас не подразбирам ништо под поимот бог. Од неверничка гледна точка - не постои и нема што тука да се подразбира, од религиска - не е во рамките на можностите на несовршениот, грешен и беден човечки дух да го разбере бога, семоќниот ентитет кој стварал универзуми а богами и мултиверзуми.
Во текстот јас е верник,неверник или не постои?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Под Господ подразбирам универзален дедо со долга бела брада, стапче во левата рака, чачкалица меѓу заби и долга бела коса.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Тоа се особините кои луѓето му ги припишуваат, незначи дека природата на Бог е таква.

А каква е природата на бог?! (being a man made fabrication and all...) Дали човекот го створил спрема својот образ, да ја парафразираме библиската сказна :D
Каква е природата на гремлините и вампирите?
Кој го уби Ченто?
DOKOGA VAKA?

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
За тие што не ги знам, што не се родени, умрени ништо не зборам не ни сакам да зборам. И да имам една причина ама не би зборела сега за тоа.

Тоа се особините кои луѓето му ги припишуваат, незначи дека природата на Бог е таква.
Се исто ти е тоа дали особините дали прородата, нема дефиниција за Бог се е до психа