Чет муабети (ти реков-ми рече)

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Пред 111 години постоеја луѓе што беа пред своето време и што решија да се борат за правата на човекот наместо да се помират со тоа дека мора да бидат нечии робови. На овој ден во државава им се оддава чест и се празнува нивната храброст, визија и решителност да се борат до смрт за правото да бидат луѓе. Нека ви е честит празникот.
fa.jpg

Па зависи до кој агол се гледа, можеби се бореле да ги заменат османлиите со себе си на власт :zelen
Така се случило во Србија, Бугарија и Грција...

Инаку тоа манифестот бил навистина ок за свое време. Од друга страна кога загустило, останале власите да се борат до крај, маќедончето избегало:zelen
И друга ствар не знам од сите места зошто го избрале Крушево за востание, иако е на високо, градот е во дупка окружен со планини и ако еднаш се опколи местото - that`s it... све е на дланка а отоманите имале и артилерија. Fishing in a barrel.
Имале и востаниците топови ама поарно да не се споменува тоа :kafe

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Морам да ви признам дека првпат слушам за дуални души,па не би било лошо да ни кажеш како се вика книгата,и зошто не е секого баш ме заинтригира.
Очигледно штом авторот ја издал таа книга имал потреба од книгата да биде прочитана. Како би знаела кој би требало да ја чита, кој не?
Книгата е пред се наменета за самопомош, но сепак не е типична книга од тој вид. Во нејзе се зборува за тоа како функционира животната енергија која ние ја нарекуваме бог. Има дел и за дуалните души и за реинкарнацијата.
Не дека не сакам да ја споделам јавно, ама не сакам тука на форумот од причина што некои членови ке се фатат за истата и не би сакала да се доведам во ситуација да објаснувам дали верувам во тоа, колку верувам, дали е глупава книгата, колку е глупава, дали е најдобрата книга што некогаш сум ја прочитала и така натака.
Книгата дефинитивно не е за секого, потребно е и мало предзнаење во таа област. Иако е многу едностано пишувана, сепак сметам дека од некои луге не би била разберена, некои и би се подсмевале на сметка на истата, а некои понеискусни и помлади личности можат и да забегаат доколку во нејзе најдат евентуално решение за нивните проблеми.
Ако некој тука од форумот ја разбере тоа е @Lena , затоа сакав нејзе да и ја предложам.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Книгата е пред се наменета за самопомош, но сепак не е типична книга од тој вид. Во нејзе се зборува за тоа како функционира животната енергија која ние ја нарекуваме бог. Има дел и за дуалните души и за реинкарнацијата.
Не дека не сакам да ја споделам јавно, ама не сакам тука на форумот од причина што некои членови ке се фатат за истата и не би сакала да се доведам во ситуација да објаснувам дали верувам во тоа, колку верувам, дали е глупава книгата, колку е глупава, дали е најдобрата книга што некогаш сум ја прочитала и така натака.
Книгата дефинитивно не е за секого, потребно е и мало предзнаење во таа област. Иако е многу едностано пишувана, сепак сметам дека од некои луге не би била разберена, некои и би се подсмевале на сметка на истата, а некои понеискусни и помлади личности можат и да забегаат доколку во нејзе најдат евентуално решение за нивните проблеми.
Ако некој тука од форумот ја разбере тоа е @Lena , затоа сакав нејзе да и ја предложам.
За тоа за забегувањето сосем си во право.И јас вчера размислував дали да ја отворам темата или не,баш од таа причина.
Сепак,добра можност за дискусија.

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Па зависи до кој агол се гледа, можеби се бореле да ги заменат османлиите со себе си на власт :zelen
Така се случило во Србија, Бугарија и Грција...

Инаку тоа манифестот бил навистина ок за свое време. Од друга страна кога загустило, останале власите да се борат до крај, маќедончето избегало:zelen
И друга ствар не знам од сите места зошто го избрале Крушево за востание, иако е на високо, градот е во дупка окружен со планини и ако еднаш се опколи местото - that`s it... све е на дланка а отоманите имале и артилерија. Fishing in a barrel.
Имале и востаниците топови ама поарно да не се споменува тоа :kafe
Пофалбата е за визијата, за идејата дека сите се првин луѓе, па потоа се друго. За решителноста да се бориш за правото да бидеш човек и покрај се, и покрај сите околности што се против тебе. Ако го гледаш низ призма на македончиња, власи, турчиња...итн, итн, значи дека си ја утнал поентата.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
@malo не ме сфаќај грешка но не си ти да судиш за кого е и за кого не е таа книга. Нити јас, ниту било кој друг сем тој што ја пишал книгата нема никаква можност да одредува кој да ја чита книгата. Ако некој може да одреди тогаш тоа е авторот, ама тогаш не би ја издал за широка публика туку би ја раздавал на оној кој што смета дека сака да го прочита неговото дело. Не ми е муабетот да ја извлечам некако книгата од тебе и јавно да ја споделиш, јас нити сум некој читач, а уште помалку па би читал такви работи но ти да селектираш кој треба да ја чита книгата е многу егоцентрично.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja and lady_blue

Holla

Истакнат Член
17 јуни 2014
162
90
338
@malo не ме сфаќај грешка но не си ти да судиш за кого е и за кого не е таа книга. Нити јас, ниту било кој друг сем тој што ја пишал книгата нема никаква можност да одредува кој да ја чита книгата. Ако некој може да одреди тогаш тоа е авторот, ама тогаш не би ја издал за широка публика туку би ја раздавал на оној кој што смета дека сака да го прочита неговото дело. Не ми е муабетот да ја извлечам некако книгата од тебе и јавно да ја споделиш, јас нити сум некој читач, а уште помалку па би читал такви работи но ти да селектираш кој треба да ја чита книгата е многу егоцентрично.
И наставниците у школо не се автори на книгите/лектирите .. па селектираат кои ученици кои лектири треба да ги читаат.
Ако мисли дека не е за секого значи дека нема да ја сподели јавно бидејќи како што самата рече дека може да има посакувани но и не посакувани последици..
Зошто да има грижа на совест ако некој утре ја пцуе по форумов затоа што му/и го расипал/а животот со книгава? Има некои работи (како и книгата) во животот кои можат и те како да делуваат на човековата свест, подсвест, надсвест шта ја знам. Книгата е на авторот, но штом ја споделил таа е и наша книга така да јас би селектирал дали кучето мое ке чита, дали у школо ке ја носам итн. ...
Човече пак забегав .. не ни знам што пишувам

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Нека е егоценртично... Јас сметам дека не е во ред тука да ја споделам и затоа крај на муабетот. На форумот има секакви луге, има и такви кои би прочитале се од љубопитност, а истите никогаш не би посегнале по таква книга во некоја друга околност.
Лично познавам луге кои што забегале од такви книги, фала богу не било трајно.
Книгата може да биде и повеке од корисна ако се има предзнаење во таа област и сметам дека само тие со тоа предзнаење се способни да ја разберат.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Нека е егоценртично... Јас сметам дека не е во ред тука да ја споделам и затоа крај на муабетот. На форумот има секакви луге, има и такви кои би прочитале се од љубопитност, а истите никогаш не би посегнале по таква книга во некоја друга околност.
Лично познавам луге кои што забегале од такви книги, фала богу не било трајно.
Книгата може да биде и повеке од корисна ако се има предзнаење во таа област и сметам дека само тие со тоа предзнаење се способни да ја разберат.
Не се разбираме изгледа.
Јас не ти зборам за јавно да ја споделиш, не мораш да ја споделуваш воопшто ама не си ти онаа која треба да врши селекција. Ако требало некој да врши селекција тоа е авторот.

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Не се разбираме изгледа.
Јас не ти зборам за јавно да ја споделиш, не мораш да ја споделуваш воопшто ама не си ти онаа која треба да врши селекција. Ако требало некој да врши селекција тоа е авторот.
Ама секој може да си ја најде на интернет. Доколку некој се интересира за тие работи со малку труд ке ја најде и ке си ја прочита. Јас не вршам селекција кој треба а кој не треба да ја чита, ама можам да вршам селекција на кого јас ке му ја препорачам.
На телевизја и на интернет има се и сешто, но како што имам право да правам селекција што треба да гледаат моите деца а што не, како што имам право на пријателите да им советувам што е добро а што не, така имам право и тука на форумот да кажам дека таа книга не е за сите...

• Ми се допаѓа
Реакции: Holla

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Ај кога веќе уште сте кај темата, мене ме мачи друго, да знам насловот како да стои, пошто доста честа грешка е...tween или twin?

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena